top of page

Allt lättare att skaffa studentbostad – men inte i Örebro

Idag släpptes Sveriges förenade studentkårers årliga bostadsrapport som ger en överblick över bostadssituationen i studentstäderna. Rapporten uppger att det totalt sett är ”ovanligt enkelt” att få tag på studentbostäder i år. I Örebro är situationen dock oförändrad från förra året enligt rapportens kriterier.

Bostadsrapporten genomförs varje år av Sveriges förenade studentkårer (SFS), som är en sammanslutning av totalt 48 studentkårer i landet. Örebro studentkår är en av dessa och har medverkat i arbetet med rapporten.

I rapporten får studentstäderna gröna, gula eller röda markeringar beroende på hur snabbt en student får sitt boende. Enligt rapporten blir städer gröna först när en student kan erbjudas ett tryggt boende inom en månad från terminstart. I de gula städerna kan studenter få bostad med förstahandskontrakt under höstterminen medan studenter i de röda städerna inte kan erbjudas boende under höstterminen.

Örebro är alltså fortsatt gulmarkerad i årets rapport, vilket är samma färg som staden fick 2019.

Tidigare idag kunde SVT rapportera att det kommunala bostadsbolaget ÖBO fått in många fler ansökningar till deras bostadsgaranti. 140 studenter har ansökt i år jämför med förra årets 40. Att söka till bostadsgarantin är ett krav för att också kunna söka till Örebro studentkårs akutboende, som öppnar idag måndag.

Rapporten från SFS vittnar också om coronapandemins påverkan på bostadsmarknaden. Distansstudier och ett minskat antal internationella studenter uppges vara anledningar till att bostadssituationen förbättrats på många platser i landet. Samtidigt väcks en oro i rapporten kring vad som händer om distansundervisningen avbryts och fler studenter tvingas flytta till sin studieort.

Fotomontage: Bild vänster: skeeze från Pixabay Bild höger: Pressbild, SFS logotyp


bottom of page