Världen ligger för dina fötter

26 december, 2014, 16:20 Resa Lämna en kommentar

Jag sitter i USA:s huvudstad Washington D.C och den första snön har precis fallit utanför mitt fönster. I den här staden har jag varit i två terminer och varvat PR- och journalistikstudier med praktik. 

Jag visste inte vad som väntade mig när jag kom hit. Hade ingen aning. Jag lämnade min trygghet hemma i Sverige, där kärleken, vänner och familj finns, för att kasta mig ut i ovissheten. Det var ett steg ut ur min personliga trygghetszon, och när jag skriver detta två veckor innan hemfärd kan jag med facit i hand säga att det inte alls blev som jag tänkt mig. Men jag kan också säga att jag troligtvis aldrig heller genomgått en så stor personlig utveckling som jag gjort under den här resan. Så till er som står och tvekar, våga ta klivet. Våga göra DIN resa. Kasta dig ut och se vart du hamnar. Gör 2015 till ditt år.

Jag har alltid varit en upptäckare vars nyfikenhet ständigt tagit mig framåt mot nya platser och nya utmaningar. När jag var yngre var det kalkbrottet bakom huset hemma i Falköping som stod för äventyren, men ju äldre jag blev, desto större blev min spelplan. Tyvärr växer oftast inte reskassan på samma sätt som resplanerna, men det behöver inte automatiskt innebära att du måste stanna hemma från äventyr. Snarare tvärtom, enligt min åsikt kan resan snarare berikas av att genomföras på en snäv budget.

I mars 2013 satt jag och en av mina närmsta vänner i min soffa i vår universitetsstad Örebro och var trötta på slasket. Vi längtade efter värme, nya platser och äventyr men allt kändes så långt borta, speciellt med tanke på att vi inte ens skulle spendera sommaren i samma stad. Jag som, sedan ung ålder, har bläddrat genom fotoalbum från tiden då mina föräldrar tågluffade har alltid velat göra samma sak men på något vänster har det aldrig blivit slag i saken förrän den där kvällen i mars. Jag och min kompis Ullis bestämde att sommaren 2013, då skulle det bli av. Vi skulle ut och upptäcka Europa. En tre veckor lång period som då låg i vår framtid skulle fyllas med minnen.

Att planera en resa som student var något nytt men att resa på begränsad budget var jag erfaren med tack vare backpackerresor till Australien, Nya Zeeland, Centralamerika och USA. Om du planerar eller vill planera en resa men inte har så mycket pengar, då är research och planering A och O. Det handlar om att vara ute i rätt tid, att ha spelrum och våga fråga lokalbefolkningen på plats om färdmedel, logi, mat etc. Vår tågluff blev inte en klassisk tågluff. Vi skippade SJ:s Interrailkort och färdades istället med flyg, buss, tåg och båt genom Tyskland, Tjeckien, Österrike, Italien för att slutligen hamna i Kroatien. Vi sparade ändå flera hundra kronor gentemot det första alternativet tack vare just planering och research. Vi bodde på billiga hostels, i flerbäddsrum och mötte människor som kom från en helt annan bakgrund med helt andra historier.

Har du ingen att resa med? Res själv! Mycket av det vi gör i livet är en resa utan att vi ens tänker på det. Som att börja studera på högskola eller universitet. Att ta det klivet är minst lika modigt som att ta sig an städer och länder på egen hand. Att resa själv ger dig möjligheten att stärka självförtroendet och bli bekväm med ditt egna sällskap, samtidigt som det tvingar dig till att kommunicera och nätverka med de främmande människorna du möter på vägen. Tack vare mina resor, som jag gjort både ensam och i sällskap med vänner, har jag lärt mig så otroligt mycket om min omvärld och om de individer som lever i den. Att resa innebär inte enbart att du får en schysst solbränna och härliga minnen, det innebär också att du samlar kunskaper och intryck som du faktiskt kan ha nytta av senare i ditt framtida yrke. Och precis som med studentlivet samlar man på sig hel del vänner längs med vägen.

/ Marie Jacobsson
Skribent

Krönika – Sofia Lund: ”Tack till Lösnummer”

30 januari, 2020, 12:09 Maxa studierna, Resa, Universitetet Lämna en kommentar

Väskorna är packade och det är inte utan separationsångest jag lämnar allt det här bakom mig. Min tid på Örebro…


Reportage: Utbytesstudier i oroliga Hongkong

22 november, 2019, 11:48 Maxa studierna, Reportage, Resa, Universitetet Lämna en kommentar

Under sensommaren och hösten har det rapporterats mycket i media från situationen i Hongkong. Skildringarna har varit många kring demonstrationer…


Tema utlandsstudier: Tre anledningar till att plugga utomlands

22 oktober, 2019, 09:26 Efter studierna, Maxa studierna, Resa, Universitetet, Lämna en kommentar

Sara är alumn från det systemvetenskapliga programmet och var på utbytesstudier i Marseille i Frankrike under sina studier. Eftersom det…


KRÖNIKA – Malin Karlsson: ”På en plats där du känner dig allt annat än hemma”

17 april, 2019, 12:30 Krönika, Maxa studierna, Resa Lämna en kommentar

Mitt namn är Malin, jag är 23 år och läser sista terminen på programmet Medier, kommunikation och PR vid Örebro…


5 Reasons why you should travel alone

22 mars, 2019, 11:27 International, Maxa studierna, Resa Lämna en kommentar

Excitement, fear and nervousness. These feelings took place inside me when I decided to travel on my own for the first…


Stipendie till Örebrostudent: Din chans till ett års studier i New York?

1 oktober, 2018, 12:10 Maxa studierna, Resa, Universitetet Lämna en kommentar

Nu kommer chansen för just dig att få plugga i New York City! Är det allt du någonsin drömt om?…


Från ”Kust till kust”

8 juni, 2017, 15:08 Föreningsliv, Resa Lämna en kommentar

Vid 15.00 en söndagseftermiddag hoppar jag upp på min cykel och cyklar den dryga kilometern till campus USÖ. Där möter jag…


Snart är det dags för årets plugga-utomlands-mässa

30 september, 2015, 15:24 Resa, Universitetet Lämna en kommentar

Den 6 oktober mellan klockan 11-13 är det dags för plugga-utomlands-mässa. Mässan kommer hålla till i Forumhusets foajé och alla…


Examensarbetet sker i Kenya hos massajerna

18 februari, 2015, 14:11 Intervju, Resa, Universitetet Lämna en kommentar

Under åtta veckor väntar en ny verklighet i Kenya för Anna Jerlström och Malin Johansson när könsstympning ska studeras. Fokus…


Världen ligger för dina fötter

26 december, 2014, 16:20 Resa Lämna en kommentar

Jag sitter i USA:s huvudstad Washington D.C och den första snön har precis fallit utanför mitt fönster. I den här staden…