Valnämndsordförande för Kårvalet- Sök för att kämpa för studentlivet

25 februari, 2022, 13:32 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Varje år anordnar Örebro studentkår Kårvalet som har i syfte att söka efter nya engagerade studenter som vill driva vidare studentlivet. Lösnummer har satt sig ner med Hanna Swingborg som är valnämndsordförande för Kårvalet för att prata nomineringar, ansvaret som kommer med arbetet och hur mycket man utvecklas som person.

Kårvalet är uppdelat i två delar, den ena är det centrala valet och kårsektionernas val. Det som är aktuellt just nu är det centrala kårvalet där fullmäktige (FUM) väljer centrala studentrepresentant poster, övriga förtroendeposter till exempel FUMs mötesordförande. Sen har vi även fyra heltids poster, dessa är chefredaktör för Lösnummer, ordförande för Örebro studentkår, vice ordförande med studiesocialt ansvar och vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar.

Hanna sitter tillsammans i valnämnden med Hanna Persson och Julia Gripenberth. Tillsammans marknadsför de valet, de letar kandidater, stöttar de som ska kandidera, anordnar hearingen och ser till att valet utförs opartiskt med hjälp av fastslagna styrdokument.

När jag frågar Hanna vad som krävs för att söka dessa poster anger hon att man delvis måste vara medlem i Örebro studentkår men hon nämner även engagemang som en viktig faktor.

-Främst krävs det att man vill kämpa för studentlivet!

Hon fortsätter med att nämna att dessa stora poster är heltidsarbeten som kräver 40 timmars arbetsveckor. Vilket innebär att de studenter som söker sig till dessa antingen måste ta ett studieuppehåll eller nyligen måste ha avslutat sina studier.

-Om man inte hittar en roll man själv vill söka så kan man nominera sina kompisar ifall man tror de skulle passa i en specifik roll, påpekar hon.

Självfallet är det en fördel att ha tidigare erfarenhet av studentkåren genom sin kårsektion eller på centralnivå till exempel men Hanna anger att det absolut inte är ett krav. Intresse och vilja det viktigaste.

-Du kommer få mycket ansvar och utvecklas mycket som person.

Örebro studentkår är den enade studentrösten och de tre rollerna som Ordförande, vice ordförande med studiesocialt ansvar och vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar bildar tillsammans presidiet. Hanna anger att presidiet utför stora delar av påverkande arbetet och utan studenter som är villiga att söka sig till dessa roller så kommer man inte kunna bedriva ett lika stort påverkande arbete gentemot Örebro universitet, kommunen och andra externa aktörer.

Man lär sig oerhört mycket oavsett om du söker en studentrepresentantspost eller ordförande för Örebro studentkår.

Slutligen uppmuntrar Hanna att studenter som är intresserade ska våga söka rollerna och våga höra av sig till valnämnden om de har några frågor.


Nomineringsperioden är öppen från och med 21 februari till 6 mars. Här kan du söka!

Bild: Martin Eriksson

Attessa Nilsson

Skribent

LÖSNUMMER FLAGGAR- Digitala plattformar på campus

2 februari, 2023, 14:37 Lämna en kommentar

Som student på Örebro universitet behöver man hålla koll på ett antal olika appar och hemsidor, både från universitetet och…


NOTIS: VICE ORDFÖRANDE AVSLUTAR SITT UPPDRAG

24 januari, 2023, 14:06 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…


Hur sexfixerade är TekNat?

22 december, 2022, 15:44 Lämna en kommentar

Fröet som kom att bli denna text började gro i min hjärna den 10 december, det är ingen slump att…


Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

20 december, 2022, 13:34 Krönika, Lämna en kommentar

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…


FUM 2-RAPPORT: INKLUDERING AV LÄKARSTUDENTER OCH ALKOHOL- OCH NARKOTIKAPOLICYNS EFFEKT

15 december, 2022, 16:42 FUM-rapport, Örebro studentkår Lämna en kommentar

I tisdags hölls verksamhetsårets andra fullmäktigemöte och det var ett intensivt sådant. Klockan 17:16 öppnade mötesordförande Ida Björklund mötet och…


Vimmel: Fredagsklubben 9 december

13 december, 2022, 16:02 Vimmel, Lämna en kommentar

Under fredagen den 9:onde december dansade studenter på dansgolvet inne i kårhuset. Näst sista fredagsklubben inför terminen och Lösnummer fångade…


STUDIESTÖD FÖR DIG MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING-SÅ FUNKAR FUNKA

1 december, 2022, 11:40 Lämna en kommentar

Kanske fick du höra lite snabbt om Funka under din introduktion. Kanske har du gått förbi deras lokaler i Långhuset…


LÖSNUMMER FLAGGAR: RESTAURANGER PÅ CAMPUS ALMBY

23 november, 2022, 11:48 Lösnummer testar, Lämna en kommentar

Vilka är egentligen de bästa restaurangerna på campus Almby? Vart hittar man den smakrikaste och bästa maten till det fördelaktigaste…


VIMMEL: Fredagsklubben 18 november

22 november, 2022, 11:44 Vimmel, Lämna en kommentar

Såg du möjligtvis skymten av en vimmelfotograf på förra veckans fredagsklubb? Den 18e november var nämligen Lösnummers fotograf Jakob Janicik…


Sesams Nätverksdag – En port till arbetslivet

18 november, 2022, 14:48 Intervju, Lämna en kommentar

Den som befann sig i Novahuset 16 November upplevde förmodligen mycket mer rörelse än normalt, det var nämligen Sesams Nätverksdag….