Valnämndsordförande för Kårvalet- Sök för att kämpa för studentlivet

25 februari, 2022, 13:32 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Varje år anordnar Örebro studentkår Kårvalet som har i syfte att söka efter nya engagerade studenter som vill driva vidare studentlivet. Lösnummer har satt sig ner med Hanna Swingborg som är valnämndsordförande för Kårvalet för att prata nomineringar, ansvaret som kommer med arbetet och hur mycket man utvecklas som person.

Kårvalet är uppdelat i två delar, den ena är det centrala valet och kårsektionernas val. Det som är aktuellt just nu är det centrala kårvalet där fullmäktige (FUM) väljer centrala studentrepresentant poster, övriga förtroendeposter till exempel FUMs mötesordförande. Sen har vi även fyra heltids poster, dessa är chefredaktör för Lösnummer, ordförande för Örebro studentkår, vice ordförande med studiesocialt ansvar och vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar.

Hanna sitter tillsammans i valnämnden med Hanna Persson och Julia Gripenberth. Tillsammans marknadsför de valet, de letar kandidater, stöttar de som ska kandidera, anordnar hearingen och ser till att valet utförs opartiskt med hjälp av fastslagna styrdokument.

När jag frågar Hanna vad som krävs för att söka dessa poster anger hon att man delvis måste vara medlem i Örebro studentkår men hon nämner även engagemang som en viktig faktor.

-Främst krävs det att man vill kämpa för studentlivet!

Hon fortsätter med att nämna att dessa stora poster är heltidsarbeten som kräver 40 timmars arbetsveckor. Vilket innebär att de studenter som söker sig till dessa antingen måste ta ett studieuppehåll eller nyligen måste ha avslutat sina studier.

-Om man inte hittar en roll man själv vill söka så kan man nominera sina kompisar ifall man tror de skulle passa i en specifik roll, påpekar hon.

Självfallet är det en fördel att ha tidigare erfarenhet av studentkåren genom sin kårsektion eller på centralnivå till exempel men Hanna anger att det absolut inte är ett krav. Intresse och vilja det viktigaste.

-Du kommer få mycket ansvar och utvecklas mycket som person.

Örebro studentkår är den enade studentrösten och de tre rollerna som Ordförande, vice ordförande med studiesocialt ansvar och vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar bildar tillsammans presidiet. Hanna anger att presidiet utför stora delar av påverkande arbetet och utan studenter som är villiga att söka sig till dessa roller så kommer man inte kunna bedriva ett lika stort påverkande arbete gentemot Örebro universitet, kommunen och andra externa aktörer.

Man lär sig oerhört mycket oavsett om du söker en studentrepresentantspost eller ordförande för Örebro studentkår.

Slutligen uppmuntrar Hanna att studenter som är intresserade ska våga söka rollerna och våga höra av sig till valnämnden om de har några frågor.


Nomineringsperioden är öppen från och med 21 februari till 6 mars. Här kan du söka!

Bild: Martin Eriksson

Attessa Nilsson

Skribent

LÖSNUMMER FLAGGAR: PLUGGSTÄLLEN

30 september, 2022, 13:22 Lösnummer testar, Lämna en kommentar

Har du någonsin undrat vad som är den bästa platsen att sitta på om du vill maximera din pluggtid? Var…


VIMMEL: ÖREBRODAGEN

20 september, 2022, 10:11 Vimmel, Lämna en kommentar

Under fredagen den 16e september fylldes stadsparken med engagerade örebrostudenter. Dessa studenter förberedde sig på att tävla för sin kårsektion…


ENKÄT: ÖREBROSTUDENTERNA INFÖR VALET- ANSER SIG INTE REPRESENTERADE I POLITIKEN

8 september, 2022, 14:45 Lämna en kommentar

Valet 2022 närmar sig med stormsteg. Politiska debatter duggar allt tätare och fler och fler tävlar om att få sin…


INTERVJU: Energi- och digitaliseringsministern besöker Örebro universitet

2 september, 2022, 10:10 Intervju, Lämna en kommentar

Khashayar Carl Farmanbar sitter som energi- och digitaliseringsminister och under den 25 augusti så besökte han Örebro universitet för att…


STUDENTGUIDEN HT22

1 september, 2022, 11:18 Lämna en kommentar

Du har väl inte missat att höstens Studentguide finns ute både i fysisk och digital version? Om du är nystudent…


LÖSNUMMER ÖNSKAR GLAD SOMMAR

3 juni, 2022, 15:13 Lämna en kommentar

Vårterminen har nått sitt slut och därmed går Lösnummers redaktion på sommarledighet. Vi återvänder med nyheter och artiklar i september…


NOTIS: TVÅ NYA VICE ORDFÖRARANDE VÄLJS IN TILL STUDENTKÅREN

3 juni, 2022, 11:57 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Under tisdagskvällen den 31 maj 2022 så tillkallades det till ett extrainsatt fullmäktige möte på Örebro studentkår. Här stod det…


Reportage: “Mer än ett extrajobb”

23 maj, 2022, 16:17 Reportage, Lämna en kommentar

Som student på Örebro universitet finns möjlighet att jobba extra via Studentuppdrag. Förutom mer klirr i studentkassan ger även uppdragen…


MEDICINSKA FÖRENINGEN ÖREBRO NEKAS KÅRSTATUS

5 maj, 2022, 10:54 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…


KRÖNIKA: SPRING MEN STÅ STILL

4 maj, 2022, 15:58 Krönika, Lämna en kommentar

“Vi har bara ett liv” och “man får energi av att vara med dem man tycker om” går på repeat…