TEKNATS OVERALLKULTUR: NOLL FOKUS PÅ ALKOHOL

14 februari, 2022, 14:43 Lämna en kommentar

Imorgon, på verksamhetsårets tredje fullmäktigemöte, ska en overallpolicy som innehåller riktlinjer för overallverksamhet inom Örebro studentkår röstas igenom. Syftet är att alla sektioner ska ha en gemensam bild om hur sådan verksamhet får bedrivas och att underlätta för ett säkert införande av studentoveraller. I kårsektionen TekNat är overaller, eller ovvar, redan en uppskattad del av den studiesociala verksamheten. Lösnummer har pratat med Simon Borg, ordförande för det studiesociala utskottet i TekNat, om hans syn på ovvar och den stundande overallpolicyn.

Simon Borg är ordförande för det studiesociala utskottet i kårsektionen TekNat. Hans utskott ansvarar för alla aktiviteter som ordnas av sektionen och erbjuder flera gånger i månaden studenter att delta och bland annat spela badminton, tävla i frågesport och gå på sittningar med andra studenter.  De ansvarar även över den, för Örebro, unikt aktiva overallverksamheten i sektionen.

– Jag tycker det har funkat jättebra under hösten, berättar Simon. – Vi har haft lite blandade aktiviteter, och många verkar gilla ovven. Det blir en fin gemenskap när vi alla är klädda likadant. Alla verkar uppskatta det inom sektionen.

TekNat har under en period inkluderat overaller i sin verksamhet och försökt bygga upp en levande ovvekultur, men enligt Simon är de inte där riktigt än. Han berättar:

 – Det finns egentligen ingen ovvekultur här riktigt än, utan det är mer en rolig grej. Vi har aktiviteter och du kan samla på märken. Men vi har inte den sortens ovvekultur som man ser i t.ex. Uppsala eller Linköping än, för sånt tar ju riktigt lång tid att bygga upp.

I höstas provade TekNat även på att hålla en så kallad ovveinvigning, där studenter för första gången får sätta på sig sin overall och få sitt första märke. 

– Vi hade femkamp på en fotbollsplan borta vid röda paviljongen. Vi körde brännboll och dragkamp. Det var helt fritt att välja om man ville ha alkohol eller inte. Vissa drack, vissa drack inte. Det funkade jättebra.

Vid andra universitet är det vanligt att ovvekulturen till stor del kretsar kring alkohol, och att fördelar kan ges till de som dricker mycket. I Örebro studentkårs riktlinjer tar man kraftigt avstånd från alkoholhets, och det går att undra hur detta kommer förenas med en mer levande ovvekultur. Simon berättar att alkoholhets inte har varit något problem i TekNat under denna tid.

Under höstens ovveinvigning fanns det annat som var viktigare än alkoholen. 

– För oss var det noll fokus på alkohol. Folk kan tycka det är trevligt med alkohol, och då ska vi självklart inte förbjuda det. Och de flesta drack, tror jag, men det var själva tävlingen i sig som stod i centrum, säger Simon. 

Han fortsätter med att beskriva hur en ovveinvigning är ett bra sätt att välkomna de nya studenterna och att ovvarna kan markera en ny era i studenternas liv och skapa samhörighet. 

Det är ett event jag tror att nya studenter uppskattar. Det blir en fin gemenskap.

Målet med de ovveaktiviteter som det studiesociala utskottet arrangerar är inte att exkludera de studenter utan en ovve, utan alla är välkomna. – Har du en ovve kommer du med den, och har du inte en ovve kan du komma i alla fall. Vi brukar uppmuntra till att ha på sig något lila om man inte har en ovve, förklarar Simon.

I TekNat ser man overaller som ett sätt att utveckla studentlivet och att införa ett nytt roligt moment i de studiesociala aktiviteterna. Dessutom ser man en möjlighet att kunna konkurrera med andra universitet i nya studenters ögon.

– Det sätter Örebros ingenjörslinjer på kartan. Vi vill växa som sektion och lägga en grund för framtiden.

På morgondagens fullmäktigemöte ska en ny overallpolicy,som ämnar att formulera gemensamma förhållningsregler i studentkåren kring hur ovveverksamhet får bedrivas, röstas igenom. Simon har själv varit med och skrivit den, och är till stor del positiv till den.

 – Det är jättebra att hela universitetet har en gemensam syn på ovvar. Den uppmuntrar till att följa Örebro studentkårs riktlinjer, vilket man självklart ska göra både med och utan ovve, säger han.

Själv är han inte helt övertygad om att en sådan policy behövs, men han är positivt inställd till att den kan uppmuntra andra sektioner att införa ovvar och att den kan öka tryggheten i verksamheten. 

– Det har fungerat väldigt bra under hösten utan att vi har haft en policy, berättar Simon. Egentligen borde vi ju inte behöva en overallpolicy, men den finns ju för vår trygghet och jag förstår varför vi ska ha en.

Han avslutar: 

– Att alla sektioner har en gemensam syn på hur overallerna ska skötas är väldigt trevligt, och det skapar en större gemenskap mellan sektionerna. Jag tror overallerna skulle bidra till ett mer levande campus.

Vera Henriksson

Skribent

Attessa Nilsson

Reporter & fotograf

Reportage: “Mer än ett extrajobb”

23 maj, 2022, 16:17 Reportage, Lämna en kommentar

Som student på Örebro universitet finns möjlighet att jobba extra via Studentuppdrag. Förutom mer klirr i studentkassan ger även uppdragen…


MEDICINSKA FÖRENINGEN ÖREBRO NEKAS KÅRSTATUS

5 maj, 2022, 10:54 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…


KRÖNIKA: SPRING MEN STÅ STILL

4 maj, 2022, 15:58 Krönika, Lämna en kommentar

“Vi har bara ett liv” och “man får energi av att vara med dem man tycker om” går på repeat…


PARTIDEBATT: VI HAR INTE LYCKATS MED BOSTADSPOLITIKEN – STUDENTER HAR TVINGATS TÄLTA

26 april, 2022, 13:31 Intervju, Lämna en kommentar

Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…


STUDENTENS ORO ÖVER KRIGET I UKRAINA – ”JAG HAR MITT PASS NÄRA TILL HANDS”

25 april, 2022, 14:03 Intervju, Lämna en kommentar

Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…


NYSTARTAD STUDIEENHET PÅ FONTÄNHUSET- FÖR DIG SOM BEHÖVER ETT SAMMANHANG

21 april, 2022, 11:32 Intervju, Lämna en kommentar

En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….


REPORTAGE: ÖREBROSPEXARARNA LEVERERAR EFTERLÄNGTAD FÖRESTÄLLNING

19 april, 2022, 12:05 Reportage, Lämna en kommentar

Efter ett uppehåll på över ett år till följd av coronapandemin så har Örebrospexarna återvänt med en ny föreställning. Premiären…


EFTER INBROTT I STUDENTLÄGENHETEN: ”JAG TROR INTE ATT JAG NÅGONSIN KOMMER MÅ BRA DÄR IGEN”

5 april, 2022, 10:35 Boende, Intervju, Reportage, Lämna en kommentar

Den 23e februari 2022 fylldes facebookgruppen ”Vi på Tybblegatan” med orosfyllda och upprörda inlägg. Under natten hade någon eller några obehöriga…


HEARING, KÅRVAL 22/23- BRIST PÅ SÖKANDE TILL STUDENTKÅRENS POSTER

31 mars, 2022, 10:24 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

I tisdags fick de som kandiderar till heltidsarvoderade poster under verksamhetsåret 2022/2023 ställa sig på scen i den traditionsenliga Hearingen….


KRÖNIKA: Coming to Sweden for one semester

24 mars, 2022, 14:10 International, Krönika, Lämna en kommentar

Before I even got in university, I knew I wanted to do my Erasmus semester abroad – still didn’t know…