Man behöver ingen kristallkula för att kunna säga vilket område som kommer att explodera inom en snar framtid. Robotik och artificiell intelligens har varit på tapeten de senaste åren och är något löpsedlarna aldrig verkar sluta kraxa om. Denna artikel är definitivt inget undantag eftersom Syntax nyligen hade sin tävling inom robotik där Lösnummer var på plats. Det blev en fullspäckad dag som direktsändes från Labbet bredvid långhuset.
Alexander Mallalieu är ordförande i Syntax. Han är den som agerat spindeln i nätet i upptakten till evenemanget. Även om man är teknikintresserad kan en robotbyggartävling låta aningen flummigt. Så vad är då Syntax robottävling? Jo tävlingen utgjordes av två delmoment, nämligen sumobrottning samt labyrintkörning med manuellt styrda och självgående robotar. En fotbollsgren var planerad men detta blev dessvärre aldrig av på grund av tidsbrist.
Men vad i hela friden är anledningen till att man vill förkovra sig i robotbygge. Alexander berättar var han hämtade inspirationen till det här eventet.
”Jag har haft tankar om ett robotevenemang sedan jag läste en kurs i somras med studenter från Aston University. Kursens inriktning var robotar och artificiell intelligens. Ursprungligen hade jag idén om fotbollsgrenen som jag fick från sommarkursen. Sen lade vi till grenar successivt efter interna diskussioner och dialog med AI Impact Lab.”
AI Impact Lab är ett samarbete mellan Örebro universitet och Region Örebro län. Verksamheten fungerar som en mötesplats där företag och offentlig sektor får tillgång till den senaste kunskapen inom artificiell intelligens. Alexander lyfter organisationens understödjande roll.
”Vi hade ett möte med AI Impact lab och de blev genast peppade på det här. De sa att de gärna stöttade oss, de ordnade resurser och lånade ut labbet som lokal. AI Impact Lab är öppna för att göra liknande samarbeten med oss i framtiden.”
Det må vara en klyscha inom den här sortens journalistik men det här evenemanget har krävt mycket hårt arbete att förverkliga, Alexander har minst sagt behövt uppbjuda alla sin krafter. Men när han kikar i backspegeln var det mödan värt.
”Det har varit väldigt lärorikt för mig att styra upp ett event, det kräver mycket tid. Att ha kontakt med alla deltagare, fixa sponsorer, hitta robotdelar, skriva användarvänlig kod och så vidare. Men det var helt klart värt det. Det kommer bli lättare nästa år nu när vi har lite kött på benen.”
Alexander ser belåten ut när han tillkännager det faktum att evenemanget verkar ha gått hem bland deltagarna. En överraskning var att studenter från Tullängsgymnasiet var på plats för att beskåda den rafflande tävlingen.
”Jag tycker att eventet gick bra. Det verkar som att folk hade kul. Universitetet ville att Tullängsgymnasiet skulle medverka så de kom och kollade. Universitetet har direktkontakt med Tullängsgymnasiet och Alléskolan.”
Avslutningsvis vill Alexander uppmana alla läsare till att hålla ögonen öppna efter kommande evenmang Syntax anordnar.
”Nu kommer vi försöka få till en spelturnering i april med konsolspel som FIFA, Super Smash Bros, Mario Kart etc. Så håll utkik framöver efter omröstningen om vilka spel som ska medverka.”
Många ser det nog framför sig flera gånger under studietiden. Hur de sitter i en fullsatt föreläsningssal med sina kursare,…
Är du taggad på fredagsklubben på kårhuset imorgon? Så här lät det förra fredagen bland studenterna som var ute på…
För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…
Den 28 februari överraskades den andra vinnaren av årets pedagogiska pris. Mats Liljegren berättar om sin pedagogik och vilka tips…
Är du taggad på fredagsklubben på kårhuset ikväll? Så här lät det förra fredagen bland studenterna som var ute på…
Den 25e januari överraskades den första av de två vinnarna av årets pedagogiska pris. Han heter Einar Prytz och var…
Man behöver ingen kristallkula för att kunna säga vilket område som kommer att explodera inom en snar framtid. Robotik och…
Det är inte alltid lätt att veta vilket stöd du kan få från Funka som student. Det är inte heller…
Stödfunktionen Funka är till för att förbättra förutsättningar till en lyckad studietid för studenter med funktionsnedsättningar. Lösnummer har kontaktat Emmelie…
Sesams anrika studentpub Bryggan öppnar nu dörrarna för alla studenter vid Örebro universitet. Genom att välkomna studenter från alla kårsektioner…