Studentoveraller del 1: ”Intresset har varit stort”

24 november, 2020, 17:22 Örebro studentkår, Reportage, Lämna en kommentar

I många städer syns studenterna i färgglada klungor, iklädda overaller som är prydda av märken från topp till tå. Hos oss i Örebro har utstyrseln bland engagerade studenter på sin höjd handlat om en t-shirt eller hoodie som signalerar förenings- eller sektionstillhörighet. Men hur arbetar man idag inom Örebro studentkår med klädernas betydelse och dess påverkan på inkludering och hierarkier? Lösnummer reder i en reportageserie ut dagens status för studentoverallen i Örebro. Här är del 1.

– Vi är generellt mycket mer sociala nu som kårsektion än vad vi var för några år sedan om man kollar tillbaka! – Fler är engagerade och det är kul! Det är mycket folk som vill göra saker så det är därför vi har så mycket aktiviteter!

Orden kommer från Jonatan Gripenberth respektive Amanda Lundin Bornström. De båda är engagerade i kårsektionen Teknat. Jonatan är en av två studiesocialt ansvariga och Amanda är i nuläget sekreterare och skyddsombud för den lila kårsektionen. Förra verksamhetsåret satt Amanda i Teknats marknadsföringsutskott och arbetade då med idén om att lansera overaller (även kallat ovvar) för kårsektionens medlemmar.

Inspirationen kom bland annat från andra universitet som Teknat i olika sammanhang besökte, men främst från medlemmarna själva. – Intresset har varit stort. Vi gjorde en undersökning hos medlemmarna i Teknat och då var det mer än 150 personer som svarade och det var 92 stycken som köpte en overall. Det är väldigt kul att det är många! berättar Amanda.

Beställningarna gjordes i slutet av februari, men vad som hände därefter med världen är smärtsamt bekant. – Vi har fått ut alla overaller till alla som har köpt, förklarar Amanda. Vi skulle ha haft vår invigning av overallerna men den stoppades av corona. Så det är ju det vi väntar på. – Om och när tillräckligt många restriktioner släpps får vi ett litet startskott. Då kommer vi ta upp en ny beställning så att nystudenter också kan köpa, säger Jonatan.

•••

Intresset att ta in overallen i verksamheten finns också i andra kårsektioner.

– Nu efter sommaren har vi fått mycket feedback från våra medlemmar att de saknar overaller och undrar varför vi inte har det. Så det var där vi började tankarna kring det, berättar Linn Svorén, studiesocialt ansvarig i Corax. Kårsektionen som känns igen på sin röda färg letar nu efter rätt leverantör av overaller till de hundratals medlemmar som på sitt håll anmält sitt intresse.

Även Linn berättar om den beredskap de har för den dagen då världen tillåter studentlivet att bli sig likt igen. – Tanken är att vi ska kunna ha overallerna färdiga för de som vill ha dem när restriktionerna släpps. Men för att kunna starta igång något då kollar vi nu leverantörer, färger, märken… Vi bygger en grund för att kunna göra en beställning åt våra medlemmar.

Märken, ja. Och studenter som märks. Skrikiga studenter iklädda skrikiga färger. Eller vad handlar egentligen studentoverallen om?

•••

Vi kan börja med att konstatera att overaller faktiskt har funnits på Örebro universitet tidigare. Det framgår tydligt av bilder i Lösnummers arkiv och andra gömmor på Örebro studentkårs kansli.

En hederlig Googlesökning ger inte riktigt en komplett allsmäktig bild av plaggets historia och betydelse, men studentoverallen “dök upp första gången i början av 1970-talet på KTH”, säger hemsidan nolleperioden.se, en hemsida som behandlar Luleås motsvarighet till introduktionen på Örebro universitet.

Wikipedia står det att “det första dokumenterade fallet av en studentförening som bär overall finns hos studentorkestern ab Kruthornen från Västmanlands-Dala nation i Uppsala.” Men på Wikipedia står det också “källa behövs” efter i stort sett varenda mening.

På sajten allastuider.se finns ett reportage från 2016. Där framgår det att overallernas olika färger signalerar vad bäraren studerar och/eller vilken förening hen tillhör. Overallerna pryds av tygmärken som kan signalera vilka fester man deltagit i, vilka resor man gjort och “annat du tycker är kul.” Vanligtvis finns det också något skrivet på overallen, ex, bärarens namn eller hälsningar från kompisar, likt studentmössan från gymnasiet. Bildgooglar du på “studentoverall märken” kan du härleda vissa av märkena till organisationer, evenemang och memes, andra anspelar tydligt på sex och fylla.

Vidare så har olika lärosäten, enligt reportaget på allastudier.se, olika regler kring overallen. I vissa studieorter kan du klippa av bitar av din overall och symboliskt byta bit med en annan overallbärare. Du kan till exempel byta din krage med någon du legat med, eller byta byxben eller ärm med din vän eller någon du är tillsammans med.

En av de mest kända “reglerna” för plagget är också att den får bara tvättas när ägaren befinner sig i den. Det betyder att exempelvis sjöar, fontäner och duschar går före tvättmaskiner.

•••

Det är tydligt att kulturen kring studentoveraller formas och bestäms av själva overallbärarna. I del 2 kommer vi ställa frågan till Teknats och Corax engagerade: Vad är overallkultur för er?

LÄS DEL 2 HÄR

Oskar Geijersson

Reporter & fotograf

Vera Henriksson

Reporter & fotograf

KÅRVALET 2023- TRÄFFA KANDIDATERNA

31 mars, 2023, 15:26 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Valet av förtroendevalda inom Örebro studentkår närmar sig med stormsteg. Om knappa tre veckor kommer vi veta vilka som blivit…


Reportage: Det rökfria campus Almby

20 mars, 2023, 13:38 Reportage Lämna en kommentar

Lösnummer har undersökt möjligheterna och åsikterna för att campus Almby ska bli ett rökfritt område. Under 2018 skrev campuschefen Paula…


LÖSNUMMERS AVGÅENDE CHEFREDAKTÖR- “ERFARENHETEN JAG TAR MED MIG ÄR YTTERST VÄRDEFULL”

3 mars, 2023, 14:00 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…


MATS LILJEGREN- “DET ÄR MÖTET MELLAN STUDENT OCH UNDERVISARE SOM PEDAGOGIK HANDLAR OM”

2 mars, 2023, 13:20 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 28 februari överraskades den andra vinnaren av årets pedagogiska pris. Mats Liljegren berättar om sin pedagogik och vilka tips…


FUM 3- RAPPORT: BORTTAG AV OVERALLKONTRAKT OCH REVIDERING AV UPPDRAGSBESKRIVNING

1 mars, 2023, 16:14 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Mötet kantas av årligt återkommande punkter såsom ansvarsfrihet för tidigare styrelser och årsredovisningen. Ett antal propositioner från kårstyrelsen ockuperade den…


NOTIS: IDAG ÖPPNAR NOMINERINGSPERIODEN TILL KÅRVALET

20 februari, 2023, 11:30 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Från och med idag den 20e februari har studenter på universitet möjlighet att nominera sig själva eller en kompis till…


EINAR PRYTZ – “DET ÄR ETT NÖJE ATT FÅ FÖRBEREDA STUDENTER FÖR SINA YRKEN.”

16 februari, 2023, 11:30 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 25e januari överraskades den första av de två vinnarna av årets pedagogiska pris. Han heter Einar Prytz och var…


FUM RAPPORT- NY SATSNING PÅ ÖVER 340 000 KR ÅRLIGEN  RÖSTAS IGENOM

7 februari, 2023, 13:38 FUM-rapport, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 31:a januari samlas det till ett extrainsatt fullmäktigemöte. Mötet blir tekniskt sett verksamhetsårets tredje fum möte. På mötets agenda…


NOTIS: VICE ORDFÖRANDE AVSLUTAR SITT UPPDRAG

24 januari, 2023, 14:06 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…


Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

20 december, 2022, 13:34 Krönika, Lämna en kommentar

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…