På tisdag den 25 november klockan 12.00 kommer Örebro studentkår lämna över en fallärenderapport till universitetets rektor Jens Schollin. Rapporten bygger på underlag från de 156 dokumenterade ärenden som studentkårens student- och doktorandombud arbetat med sedan år 2012.
Fallärenderapporten är ett resultat och en sammanställning av det arbete som Örebro studentkårs student- och doktorandombud Albina Hoti har utfört under de två senaste åren.
– Rapporten är ett redskap för universitetet att höja utbildningskvaliteten och rättsäkerheten för både studenter och doktorander, säger Albina.
Antal doktorandärenden har ökat
Det är andra fallärenderapporten som lämnas över från studentkåren till universitetet. Albina har noterat att antalet doktorandärenden ökat men hon kan inte säga säkert om det handlar om att det skett fler orättvisor gentemot doktoranderna eller om informationen, att hon ger doktoranderna juridisk hjälp, spridits i större utsträckning.
Rapporten är på 24 sidor och är ett resultat från de 156 dokumenterade ärenden som Albina arbetat med sedan 2012. Ärendena blir dokumenterande när Albina upprättar kontakt med universitetet men hon berättar att det är långt många fler frågor och funderingar kring utbildningskvalitet och rättigheter som dagligen landar på bordet.
– Det är inte alla studenter eller doktorander som vill att jag upprättar kontakt med universitetet. Jag har moralisk tystnadsplikt och går därför aldrig vidare med något om inte studenten eller doktoranden själv vill det, säger Albina.
Hoppas på större insyn och förbättring
Albina hoppas att universitetet tar till sig resultatet och arbetar med att lösa de problem inom utbildningskvaliteten som går att ta del av i rapporten. Jämförelsen mellan första och andra fallärenderapporten visar att det skett vissa förbättringar inom utbildningskvaliteten vid universitetet men Albina är orolig att resultatet till viss del beror på att studenterna inte känner till att de kan få juridisk hjälp. Albina vill att studenterna uppmärksammar och läser rapporten så de vet att de kan vända sig till henne för att få hjälp och stöd i frågor som rör utbildning och rättsäkerhet på campus.
– Det går att ringa mig, mejla mig, komma förbi Örebro studentkårs kansli och boka en tid med mig. Alla kontaktuppgifter ligger på hemsidan orebrostudentkar.se. Skulle studenten se mig på universitetet får han eller hon även då ta tag i mig och berätta att man vill prata.
/ Emmeli Flodqvist
Skribent
Foto: Andreas Lundgren
Valet av förtroendevalda inom Örebro studentkår närmar sig med stormsteg. Om knappa tre veckor kommer vi veta vilka som blivit…
För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…
Den 28 februari överraskades den andra vinnaren av årets pedagogiska pris. Mats Liljegren berättar om sin pedagogik och vilka tips…
Mötet kantas av årligt återkommande punkter såsom ansvarsfrihet för tidigare styrelser och årsredovisningen. Ett antal propositioner från kårstyrelsen ockuperade den…
Från och med idag den 20e februari har studenter på universitet möjlighet att nominera sig själva eller en kompis till…
Den 25e januari överraskades den första av de två vinnarna av årets pedagogiska pris. Han heter Einar Prytz och var…
Den 31:a januari samlas det till ett extrainsatt fullmäktigemöte. Mötet blir tekniskt sett verksamhetsårets tredje fum möte. På mötets agenda…
Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…
I tisdags hölls verksamhetsårets andra fullmäktigemöte och det var ett intensivt sådant. Klockan 17:16 öppnade mötesordförande Ida Björklund mötet och…
Varje år delas pedagogiska priset ut till två lärare vid universitetet som utmärkt sig inom pedagogik. Idag öppnar nomineringsperioden! Vilka…