STUDENTBOENDE I ÖREBRO, DEL 1: LÅGT TRYCK PÅ NOVEMBERS AKUTBOENDE

16 december, 2021, 14:35 Lämna en kommentar

Under pandemin har studenter kunnat njuta av sina föreläsningar på egen ort. Nu när omfattningen av platsbaserad undervisning har ökat under hösten är det lätt att tro att detta skulle innebära att härdar av studenter, som fram tills nu har kunnat fortsätta bo i andra städer, behövt hitta boende i Örebro. Med denna logiken i baken valde Örebro studentkår att öppna upp sitt akutboende, som vanligtvis endast är öppen i början på varje termin, under november månad. Men vad är akutboendet? Och hur utvärderar Hilda Jonsson, projektledare för akutboendet, och Ida Björklund, vice ordförande för Örebro studentkår, föregående månad?

Hilda Jonsson är, utöver student på medie, kommunikation och PR-programmet, projektledare för Örebro studentkårs akutboende. Vi träffar henne för att lära oss mer om akutboendet och dess funktion.

Örebro studentkår har akutboendet för att erbjuda temporärt boende för studenter som ska studera på Örebro universitet men som ännu inte lyckats hitta ett boende, berättar hon.

Hilda fortsätter med att förklara hur processen ser ut.

– Först och främst får de som kan tänka sig att ta emot en student skriva på ett kontrakt och skicka in det till oss. Sen kommer det in studenter som söker ett boende, och då matchar vi ihop dem med en hyresvärd och så skrivs det kontrakt, beskriver hon.

– Studenten betalar 500 kr i veckan och de pengarna går till hyresvärden.

– Den här perioden har akutboendet bara varit öppet i en månad, under november, och det är bara under denna period som man får bo hos hyresvärden via akutboendet, berättar Hilda och fortsätter med att förklara varför.

– Akutboendet erbjuder bara ett temporärt boende, under en månads tid. 

I vanliga fall har studentkårens akutboende endast öppet i början av varje termin, för att hjälpa studenter i behov av bostad när trycket på studentlägenheter är som högst. Denna höst tog studentkåren beslutet att öppna akutboendet igen under november månad.

– I och med att det blir mer fysisk undervisning så är det säkert många som väljer att flytta till Örebro. Tidigare när det har varit distansstudier så har man kunna studera på sin ort, men nu när det blir fysisk undervisning så räknade studentkåren med att det skulle vara ett gäng som flyttar till Örebro och att vissa skulle kunna stöta på problem med att hitta ett boende. Därför valde studentkåren att öppna upp akutboendet, för säkerhets skull, förklarar Hilda.

Ida Björklund, vice ordförande med studiesocialt ansvar för Örebro studentkår, var en del i beslutet att öppna akutboendet i november och upplever uppskattning från universitetet.

– Vår uppfattning är att Örebro universitet har varit väldigt positiva till att vi har valt att öppna akutboendet, för att det gör det enklare för studenterna att ha någonstans att bo nu när universitetet har valt att öppna mitt i en termin, berättar hon.

Trots ett universitet har övergått till mer platsbaserad undervisning, och att många studenter som tidigare bott i andra städer säkerligen har behövt flyttat till Örebro, har detta inte gjort något avtryck på akutboendet. Där, i studentkårens lokaler, har trycket varit lågt.

– Det har inte kommit in någon hyresgäst som söker boende under den här perioden, men det har kommit in ett par hyresvärdar som skulle kunna tänka sig att ställa upp, säger Hilda.

– Jag tror att många som väljer att flytta hit vill ha ett långsiktigt boende, och jag tror inte heller att det har varit någon brist på långsiktiga bostäder, avslutar hon.

Vera Henriksson

Skribent

Attessa Nilsson

Reporter & fotograf

LÖSNUMMER FLAGGAR: RESTAURANGER PÅ CAMPUS ALMBY

23 november, 2022, 11:48 Lösnummer testar, Lämna en kommentar

Vilka är egentligen de bästa restaurangerna på campus Almby? Vart hittar man den smakrikaste och bästa maten till det fördelaktigaste…


VIMMEL: Fredagsklubben 18 november

22 november, 2022, 11:44 Vimmel, Lämna en kommentar

Såg du möjligtvis skymten av en vimmelfotograf på förra veckans fredagsklubb? Den 18e november var nämligen Lösnummers fotograf Jakob Janicik…


Sesams Nätverksdag – En port till arbetslivet

18 november, 2022, 14:48 Intervju, Lämna en kommentar

Den som befann sig i Novahuset 16 November upplevde förmodligen mycket mer rörelse än normalt, det var nämligen Sesams Nätverksdag….


Nostalgi- Se gamla upplagor av Lösnummers papperstidning

17 november, 2022, 15:14 Lämna en kommentar

Nedan följer ett litet urval av de många papperstidningar som Lösnummer tryckt under sina år. Tidningen grundades 1966 och slutade…


NOTIS: NOMINERINGPERIODEN FÖR PEDAGOGISKA PRISET HAR ÖPPNAT

7 november, 2022, 15:03 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Varje år delas pedagogiska priset ut till två lärare vid universitetet som utmärkt sig inom pedagogik. Idag öppnar nomineringsperioden! Vilka…


Recension: En koffeinfri vecka 

3 november, 2022, 14:37 Krönika, Recension, Lämna en kommentar

Nyckeln till att ta sig igenom långa föreläsningar och en tröstande axel att luta sig mot i intensiva tentaperioder. Studentens…


NOTIS: NY TRIO TAR ÖVER LÖSNUMMERPODDEN

1 november, 2022, 13:51 Lämna en kommentar

Idag släpper trion Johan Gudmundsen, Jakob Janick och Sebastian Lind sitt första avsnitt i den nygamla Lösnummer podden. Podden har…


LÖSNUMMER FLAGGAR: PLUGGSTÄLLEN

30 september, 2022, 13:22 Lösnummer testar, Lämna en kommentar

Har du någonsin undrat vad som är den bästa platsen att sitta på om du vill maximera din pluggtid? Var…


VIMMEL: ÖREBRODAGEN

20 september, 2022, 10:11 Vimmel, Lämna en kommentar

Under fredagen den 16e september fylldes stadsparken med engagerade örebrostudenter. Dessa studenter förberedde sig på att tävla för sin kårsektion…


ENKÄT: ÖREBROSTUDENTERNA INFÖR VALET- ANSER SIG INTE REPRESENTERADE I POLITIKEN

8 september, 2022, 14:45 Lämna en kommentar

Valet 2022 närmar sig med stormsteg. Politiska debatter duggar allt tätare och fler och fler tävlar om att få sin…