STUDENTBOENDE I ÖREBRO, DEL 1: LÅGT TRYCK PÅ NOVEMBERS AKUTBOENDE

16 december, 2021, 14:35 Lämna en kommentar

Under pandemin har studenter kunnat njuta av sina föreläsningar på egen ort. Nu när omfattningen av platsbaserad undervisning har ökat under hösten är det lätt att tro att detta skulle innebära att härdar av studenter, som fram tills nu har kunnat fortsätta bo i andra städer, behövt hitta boende i Örebro. Med denna logiken i baken valde Örebro studentkår att öppna upp sitt akutboende, som vanligtvis endast är öppen i början på varje termin, under november månad. Men vad är akutboendet? Och hur utvärderar Hilda Jonsson, projektledare för akutboendet, och Ida Björklund, vice ordförande för Örebro studentkår, föregående månad?

Hilda Jonsson är, utöver student på medie, kommunikation och PR-programmet, projektledare för Örebro studentkårs akutboende. Vi träffar henne för att lära oss mer om akutboendet och dess funktion.

Örebro studentkår har akutboendet för att erbjuda temporärt boende för studenter som ska studera på Örebro universitet men som ännu inte lyckats hitta ett boende, berättar hon.

Hilda fortsätter med att förklara hur processen ser ut.

– Först och främst får de som kan tänka sig att ta emot en student skriva på ett kontrakt och skicka in det till oss. Sen kommer det in studenter som söker ett boende, och då matchar vi ihop dem med en hyresvärd och så skrivs det kontrakt, beskriver hon.

– Studenten betalar 500 kr i veckan och de pengarna går till hyresvärden.

– Den här perioden har akutboendet bara varit öppet i en månad, under november, och det är bara under denna period som man får bo hos hyresvärden via akutboendet, berättar Hilda och fortsätter med att förklara varför.

– Akutboendet erbjuder bara ett temporärt boende, under en månads tid. 

I vanliga fall har studentkårens akutboende endast öppet i början av varje termin, för att hjälpa studenter i behov av bostad när trycket på studentlägenheter är som högst. Denna höst tog studentkåren beslutet att öppna akutboendet igen under november månad.

– I och med att det blir mer fysisk undervisning så är det säkert många som väljer att flytta till Örebro. Tidigare när det har varit distansstudier så har man kunna studera på sin ort, men nu när det blir fysisk undervisning så räknade studentkåren med att det skulle vara ett gäng som flyttar till Örebro och att vissa skulle kunna stöta på problem med att hitta ett boende. Därför valde studentkåren att öppna upp akutboendet, för säkerhets skull, förklarar Hilda.

Ida Björklund, vice ordförande med studiesocialt ansvar för Örebro studentkår, var en del i beslutet att öppna akutboendet i november och upplever uppskattning från universitetet.

– Vår uppfattning är att Örebro universitet har varit väldigt positiva till att vi har valt att öppna akutboendet, för att det gör det enklare för studenterna att ha någonstans att bo nu när universitetet har valt att öppna mitt i en termin, berättar hon.

Trots ett universitet har övergått till mer platsbaserad undervisning, och att många studenter som tidigare bott i andra städer säkerligen har behövt flyttat till Örebro, har detta inte gjort något avtryck på akutboendet. Där, i studentkårens lokaler, har trycket varit lågt.

– Det har inte kommit in någon hyresgäst som söker boende under den här perioden, men det har kommit in ett par hyresvärdar som skulle kunna tänka sig att ställa upp, säger Hilda.

– Jag tror att många som väljer att flytta hit vill ha ett långsiktigt boende, och jag tror inte heller att det har varit någon brist på långsiktiga bostäder, avslutar hon.

Vera Henriksson

Skribent

Attessa Nilsson

Reporter & fotograf

Krönika: Det här är vår nya verklighet

17 januari, 2022, 15:29 Lämna en kommentar

Det här är vår nya verklighet. En som kanske inte är så dålig – säger jag skrattandes. Men skrattet försvinner…


REPORTAGE DEL 2: NYEXAMINERANDE LÄRAREN SKA UNDERVISA I SEXUALKUNSKAP- UTAN UTBILDNING

12 januari, 2022, 16:37 Lämna en kommentar

Förra året stod det klart att alla nya lärarstudenter vid landets universitet och högskolor ska få utbildning i sex, samtycke…


REPORTAGE DEL 1: Efter 124 år får lärarstudenter undervisning i sexualkunskap

10 januari, 2022, 16:06 Lämna en kommentar

I över hundra år har lärare undervisat i sexualkunskap utan utbildning i ämnet. Det var inte förrän 2020 som regeringen…


KRÖNIKA: Vikten av att vara utan jullov

21 december, 2021, 15:11 Krönika, Lämna en kommentar

Mat i mängder, filmer man sett minst 15 gånger och hemvändare. Vissa lämnar campus, andra kanske till och med lämnar…


STUDENTBOENDE I ÖREBRO, DEL 2: “TRYCKET KOMMER”

20 december, 2021, 15:44 Lämna en kommentar

När Örebro studentkår öppnade sitt akutboende i november månad var trycket lågt, men hur mycket säger detta egentligen om bostadssituationen…


STUDENTBOENDE I ÖREBRO, DEL 1: LÅGT TRYCK PÅ NOVEMBERS AKUTBOENDE

16 december, 2021, 14:35 Lämna en kommentar

Under pandemin har studenter kunnat njuta av sina föreläsningar på egen ort. Nu när omfattningen av platsbaserad undervisning har ökat…


De osynliga vinsterna av att jobba ideellt på Örebro Kårhus

10 december, 2021, 12:39 Lämna en kommentar

Varje vecka strömmar hundratals studenter till Örebro Kårhus för att dricka en öl på torsdagspuben eller dansa loss på dansgolvet…


Campusförlagd eller digital undervisning – upp till läraren att bestämma?

9 december, 2021, 12:00 Lämna en kommentar

Det är längesedan som vi studenter fick sitta på Campus tillsammans med våra klasskamrater och lärare, och inte i små…


REPORTAGE: HISTORIER FRÅN ETT LEVANDE CAMPUS

30 november, 2021, 10:52 Lämna en kommentar

Om du ställer dig på studentgatan, stänger ögonen, och mentalt blickar tillbaka till samma plats för 20 år sedan kommer…


ÅTERBLICK PÅ DIGITAL UNDERVISNING; VAD TYCKER STUDENTERNA?

17 november, 2021, 13:15 Lämna en kommentar

När pandemin fick sitt fotfäste i Sverige var det snabba ryck som gällde. Nästan över en natt stod universitetets lokaler…