“Savoykålstacos, blomkålspizza och pyttipanna”

5 september, 2014, 14:55 Kultur Lämna en kommentar

Green Kitchen Stories är minst sagt en mix av både när och fjärran. De vegetariska recepten är färgstarka, inspirerande och spännande. Författarna visar att det vare sig behöver vara svårt eller krångligt att tänka nytt och vidga sina matmässiga vyer.

Allt började i Rom. Det var där, på ett dansgolv bredvid Tibern, som David Frenkiel och Luise Vindahl för första gången möttes. Smakerna gifte sig med varandra och deras gemensamma resa tog sin början – en resa som i stor utsträckning blev kantad av mat. Sedan länge driver de den internationellt kända matbloggen Green Kitchen Stories, som fokuserar på goda, nyttiga vegetariska rätter av råvaror som är i säsong. Nu kommer även kokboken med samma namn och den verkar bli en lika stor succé som bloggen. Inte minst talar de slutsålda upplagorna sitt tydliga språk. Och det är lätt att förstå konceptets popularitet. För det är otroligt läckra recept. Både välkända och nya råvaror dyker upp i de många spännande rätter som samsas i Green Kitchen Stories. Det är just det som är så kul, att de visar hur vegetarisk mat går att variera och experimentera med på många oväntade sätt.

Savoytacos, pizza med botten av blomkål och crêpes av kikärter är bara några av recepten som Frenkiel och Vindahl bjuder på. I nio välfyllda kapitel – med rubriker så som En sund start, På morgonen, Mat på väg, Familjemiddagar och Munsbitar – trängs en mängd olika rätter. Tidsåtgången liksom längden på ingredienslistan varierar, vilket gör att det går att välja sin egen ambitions- och svårighetsnivå. Fotografierna gör dessutom sitt till för att väcka lusten att ställa sig vid spisen. Det syns också att författarna inspirerats av flera av världens kök när de satt samman sin receptsamling. Här trängs svensk pyttipanna med danskt rågbröd, asiatisk tom kha tofu med italiensk pizza. Också detta bidrar till att boken andas nytt och fräscht.

Det märks att Frenkiel och Vindahl brinner för matlagning. Det går igen i såväl de recept som tips som de förmedlar genom boken. De visar att vegetariska recept och att använda naturliga råvaror inte behöver vara svårt eller krångligt. Att många av recepten dessutom är fria från gluten är också det något värt att nämnda. Helt enkelt inspirerar Green Kitchen Stories till att prova nya rätter i köket och att vidga sina gastronomiska vyer bortom de traditionella, kanske lite väl beprövade, vardagsrätterna.

Titel: Green Kitchen Stories: läckra vegetariska vardagsrecept
Författare: David Frenkiel och Luise Vindahl
Genre: Kokbok
Utgiven: 2014
Förlag: Norstedts

/ Emelie Bröms
Skribent

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Christmas time in Sweden – seen by an exchange student

12 december, 2019, 11:54 International, Kultur, Recension Lämna en kommentar

When I applied for my year abroad in Sweden, one of the things that I was really looking forward was…


Poetry: “We’ve had nice conversations together. You don’t agree?”

15 oktober, 2019, 11:26 International, Kultur Lämna en kommentar

The following text is a poem written by Sara Salavati, one of Lösnummers writers. Would you like to get a poem…


TÄVLING: STAND UP-KVÄLL MED JONATAN UNGE

11 september, 2019, 11:16 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Var med och tävla med Lösnummer och Örebro Comedy Club om två biljetter till stand up-kvällen då den eftertraktade komikern…


INTERVJU: Bandet Roseph erövrar Stadsparkens scen under nationaldagen

5 juni, 2019, 12:32 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Örebrobandet Roseph kommer att ha en spelning i Stadsparken torsdagen den 6 juni, och inför det fick vi på Lösnummer…


NOTIS: Kårspexet Agatha Christie på Örebroturné

13 maj, 2019, 12:34 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Lördagen den 18 maj sker ännu mer spex på Örebro Universitet, denna gång av Kårspexet från Stockholm som är ute…


INTERVJU: Författaren och psykologen Jonas Hjalmar – “Boken är en komedi, en svensk variant på The Office”

8 maj, 2019, 12:27 Efter studierna, Kultur, Maxa studierna, Psykologi, Universitetet Lämna en kommentar

Den tidigare Örebrostudenten, och Lösnummer-medlemmen, Jonas Hjalmar besökte den 24 april sitt gamla universitet igen och denna gång var anledningen…


Intervju: Les Gordons – “Vi är med andra ord redo och taggade inför fler gigs”

26 april, 2019, 11:49 Kultur, Maxa studierna, Universitetet Lämna en kommentar

Vi sitter i Prego, ett café som ligger många musik- samt teaterstudenter nära om hjärtat. Jag upplever att detta fik…


Webb-TV: Lösnummer besöker SMASK

28 mars, 2019, 12:20 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Den 30 mars äger Örebros deltävling av SMASK (Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest) rum, och det är klockan 19.00 i aula…


Intervju: Bandet Mares snart i Örebro

21 mars, 2019, 11:54 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Uteliv Lämna en kommentar

Jag tror ingen har missat planscherna som hänger runt om på universitetet att bandet Mares är på ingång för en…


Örebrospexet: Sista chansen att se årets föreställning

20 mars, 2019, 11:10 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Maxa studierna, Recension Lämna en kommentar

Fredagen den 8:e mars 2019 var det premiär för Örebro Universitets 21:a spex, “Livsfarlig ledning – Eller 10 poäng till den…