Arkivet – Sara Svärd: Men jag är väl fan inte tråkig

24 oktober, 2018, 16:00 Krönika Lämna en kommentar

– Vad ska du klä ut dig till?

– Nej men jag tror inte att jag ska klä ut mig faktiskt…. Jag vet inte vad jag ska ha på mig och jag pallar inte bry mig så mycket heller.

– Men vad tråkig du är, klart du ska klä ut dig!

Japp, samma visa varje år.

Jag har verkligen aldrig fallit för det där med att klä ut mig. Inte ens när jag var liten förstod jag storheten med det. Med det bör jag erkänna då, att mina föräldrar definitivt varit en bidragande faktor till det. Jag minns som liten, när jag och hela familjen var bjudna till en av de få halloweenfester som blev av under min barndom, där mina föräldrar var de enda vuxna som inte klädde ut sig. De lade mer energi på mig och min tvillingsyster som var väldigt små vid den här tiden och hade knappt koll på vad halloween var ens. De köpte häxhattar till oss, som mer eller mindre såg ut som bara två stora strutar, enligt mig då. Jag minns att hatten var svart med gråa spindlar på och vi hade likadana svarta klänningar på oss från nyår året innan. Så mycket för fantasi, mamma och pappa…

Men som sagt, mina föräldrar klädde inte ut sig alls. Mamma gjorde dock ett smått tappert försök genom att ta lite extra mörk sotigt ögonsmink men pappa, det fanns inte en chans. Med engagerade föräldrar runt högtider som dessa, tror jag absolut att det är en upplyftande miljö att växa upp i för kidsen. Självklart för att det är kul att se när sina föräldrar försöker och visar att de kan bjuda på sig själva. Men jag vill ändå vara väldigt tydlig med att det har inte riktigt gått någon nöd på mig heller, bara för att halloween inte var en stor freakshow för mig som liten.

Det handlar inte bara om halloween, utan jag har verkligen en negativ inställning till utklädande överlag. Det ligger nog mycket i att jag har dålig fantasi när det kommer till maskerad och att jag hellre spenderar mina pengar på annat. Jag har inga problem med att gå på en fest där klädkoden är maskerad, men klädd med det jag är bekväm i, helst utan något hokus pokus. Detta summerar då för det mesta i ingen utklädnad alls. Möjligtvis om rätt feeling slår till skulle jag kunna följa min mors fotspår med ett litet tappert försök och kommer med ett ritat ärr på pannan och kallar mig själv för Harriet Potter. Det är sällan så det slutar men det är på den nivån jag ligger. Istället slutar det med att det är jag som är tråkig, det är jag som kanske stannar hemma och det är jag som kanske missar en fet fest.

Varför är det så? Varför är det jag som ska framstå som tråkig och som att jag bjuder mindre på mig själv bara för att jag inte följer maskeradkoden. Det är inte så att jag försöker ta ställning i ett sådant banalt ämne och syftet är absolut inte att rikta ett kritiskt finger åt hela etablissemanget direkt heller. Jag dissar inte tanken med att klä ut sig, men det jag dissar är däremot hetsen och den stress som smyger sig fram i samband med något som bara ska vara roligt. Det är du som avgör vilken nivå du ligger på. Min nivå är Harriet Potter och det är inte så svårt att slå henne.

Jag står fast vid att jag inte kommer klä ut mig i år heller men jag skriver inte detta för att vilja sprida vidare en sådan trend. Jag vill endast betona för samtliga, att det är helt ok att inte gå in med inställningen att du ska vinna pris för bästa utklädnad och att du faktiskt kommer undan med ett streck på pannan. Men jag beundrar de som maxar och tar verkligen sin kreativitet till en helt annan nivå. Och ja, jag kanske bara är avundsjuk på er. Men kalla mig inte tråkig bara. Halloween är ändå trots allt, till för den frivillige att vilja gå crazy eller bara skita i.

Nedan följer lite halvt seriösa tips inför halloweenhelgen som jag tycker vi alla kan dra nytta av:

  • Jag förutsätter att du som läser detta och känner dig träffad, har ingen koll på varken din outfit eller hur din ansiktsmålning ska se ut. Du har helt enkelt lika kassa kunskaper och fantasi som jag i detta. Men om du känner dig extra inspirerad bara för denna gång, är mitt tips till dig; klä dig möjligtvis i helsvart eller sök dig fram till någon enkel lösning via Youtube.
  • Om du har någon polare som kan det där med ansiktsmålning, utnyttja det isåfall!
  • Jag satsar många kronor på en clowntrend i år med tanke på filmatiseringen av Stephen Kings bok It. Men om ni minns förra året, fanns det annan slags trend där obehagliga clowner sprang runt och skrämde folk. Ser någon sådan clown, så vet jag inte vad jag gör. Snälla ni, ingen clowntrend nu.
  • Rita ett ärr på pannan och säg att du är Harry Potters förlorade barn (Om du inte föll för Harriet).
  • Sluta leka kurra gömma och öppna dörren för ungarna när de ber om bus eller godis.
  • Välkomna äggkastning!
  • Skit i festen och kolla på Hush – en skräckfilm som jag varmt rekommenderar!
  • Värt att notera en gång till; INGA CLOWNER!

KRÖNIKA: Vikten av att vara utan jullov

21 december, 2021, 15:11 Krönika, Lämna en kommentar

Mat i mängder, filmer man sett minst 15 gånger och hemvändare. Vissa lämnar campus, andra kanske till och med lämnar…


KRÖNIKA: Misslyckade pannkakor, berg- och dalbanor och min tid vid Örebro universitet

11 november, 2021, 13:23 Krönika, Lämna en kommentar

I skrivande stund sitter jag framför datorn i ett nedsläckt sovrum och krystar ut de sista meningarna till en av…


KRÖNIKA:“Mmm.. Live life”

15 oktober, 2021, 12:42 Krönika, Lämna en kommentar

Är det rätt att släppa på restriktionerna? Studenter vill ut på dansgolven igen och “live life”, men det är alldeles…


Krönika: Tack för mig, Lösnummer!

1 juni, 2021, 11:03 Krönika, Lämna en kommentar

För fem år sedan satt jag nervös med en nyskriven krönika som jag ville skicka till Lösnummer. Det tog ett…


Krönika: Jag vill fan bara vara normal

23 mars, 2021, 15:03 #sjuktvanligt, Krönika, Lämna en kommentar

Jag mår dåligt. Trots att jag mår bra så mår jag dåligt. Det är så svårt med alla intryck och…


Krönika: Ständigt i rörelse

9 februari, 2021, 14:23 Krönika, Lämna en kommentar

Jag sitter i en bil på väg mot Åmål. Jag hade lika väl kunnat vara på väg mot ett annat…


Krönika: To turn a pandemic

22 december, 2020, 10:11 Krönika, Lämna en kommentar

Like many others like me during this new decade of 2020 – I have learned a lot during the course…


Krönika: Då som nu för alltid

17 december, 2020, 14:59 Krönika, Lämna en kommentar

Jag har försökt att skriva om det flera gånger. Försökt att sätta ord på smärtan och våga känna den, men…


Krönika: Det finns inget vaccin mot ensamhet

8 december, 2020, 12:40 Krönika, Lämna en kommentar

Julen står för dörren och många undrar hur julfirandet ska se ut. Coronapandemin drar fram genom landet med en skrämmande…


Krönika: Det gör mig rädd att växa upp

27 november, 2020, 13:05 Krönika, Lämna en kommentar

I november fyller jag 24 år. Trots att det fortfarande är ganska ungt (hey – jag är ju inte 25…