Sagan om kårhusets återkomst

4 september, 2020, 10:56 Lämna en kommentar

Efter en lång väntan öppnade Örebro Kårhus pubverksamhet igen under sena torsdagseftermiddagen. Hårt arbetande personal förberedde det sista innan den förväntansfulla kön släpptes in till ett nytt upplägg. Lösnummer var där och tog tempen minuterna innan öppning.

Borta är Timebeer-konceptet, häng vid baren, flytt av stolar, stora kompisgrupper och förhoppningsvis även all trängsel. För att minska riskerna för just det sker alla kvällens beställningar i Örebro Kårhus egna app och lokalen har samtidigt säkrats med ny gles möblering, plexiglas, handsprit och mängder av skyltar.

Att förhoppningarna är höga märks bland de femtontal personer som nu förbereder kårhuset timmarna innan öppning. – Jag personligen har väntat på det här väldigt länge och jag tror att många studenter också har gjort det, säger Josefine Johansson, gruppledare för serveringsansvariga på Örebro Kårhus. Det antagandet visade sig stämma då en växande kö redan uppenbarat sig (mer om den senare).

Josefine Johansson sätter upp skyltar som påminner om restriktionerna.

Ända sedan stängningen i våras har Örebro Kårhus förberett verksamheten på nya upplägg och på restriktioner. – Planerna på att öppna under hösten har hela tiden funnits med, menar Josefine. – Men allt det praktiska arbetet med att förbereda lokalerna började vi med nu efter sommaren.

Även Emil Larsson, inköpsansvarig på Örebro Kårhus är på plats och lär upp personalstyrkan inför kvällens arbete. Han har tillsammans med alla de andra på kårhuset arbetat intensivt med förberedelserna. – Vi har jobbet skiten ur oss för att få det här att funka, jag har varit här nästan dygnet runt de senaste två veckorna, berättar han. – Nu känns det pirrigt och nervöst men vi tror att det ska gå bra.

Och ända in i det sista pågick arbetet med att förbereda personalen på delvis nya arbetsuppgifter. Mehdi Mohamed som precis börjat pluggat rättsvetenskap på Örebro universitet var en av de som utgjorde kvällens personalstyrka. – Det känns spännande, jag bestämde mig för en och en halv timma sedan efter att jag såg på Facebook att de sökte folk. Jag hoppade på det lite impulsivt! berättar han.

Mehdi Mohamed.

Att han gör sitt första arbetspass samtidigt som kårhuset tvingas arbeta enligt nya upplägg verkar han ta med ett lugn. – Jag tror att studenterna är väl medvetna vad de måste göra för att vara coronasäkra, säger Mehdi. Emil Larsson är också hoppfull kring det ämnet. – Det är mycket nytt och jag hoppas att alla studenter har förståelse för det, säger han.

Det är nu ungefär en halvtimme till insläpp för den kön som börjar närma sig Studentgatans trottoarkant. Den verkar inte riktigt fungera som planerat då den ser ungefär lika trång ut som vanligt. Långt fram i kön står Ellen, Cornelia, Elin och Moa. De har stått länge när Lösnummer pratar med dem. – Vi var här tidigt och trodde det skulle vara ännu längre kö, berättar de.

Ellen, Cornelia, Elin och Moa.

De har själva läst om restriktionerna och hoppas på att de följs inne i lokalen. – Det känns lite konstigt att vara i stora grupper och med tanke på att det är första puben för terminen så kan det vara mycket känslor liksom. Man kanske gärna vill gå från bord till bord och mingla med många man känner men det är ju det som inte får ske.  

Längre bak i kön står Albin med sina kompisar. Han har uppdaterat sig om hur restriktionerna fungerar via Örebro Kårhus sociala medier, men han har också tidigare erfarenhet från sitt arbete. – Jag jobbar på Strömpis så jag är beredd på att det kommer se ungefär likadant ut där inne, säger han och fortsätter: – Det är svårt att hålla så att folk sitter ner, man ser folk man inte sett på tag och får feeling.

– Studenterna måste tänka på att det här är viktiga saker, upprepar Emil Larsson, inköpsansvarig på Örebro Kårhus. – Vi måste göra på det här sättet. Vi gör det inte enligt det här upplägget för att vi tänker att “det kanske blir bra” utan vi BEHÖVER göra så här! Vi behöver restriktionerna och vi behöver det här hårda arbetet från oss personal för att det här ska funka!

– Om vi inte gör det så här och om vi därefter får klagomål på oss kan vi riskera att “Kåren” stänger helt och hållet. Det är inte bra varken för studenterna, oss eller campus i helhet, avslutar Emil.

Emil Larsson inför kvällen.

Oskar Geijersson

Reporter & fotograf

Attessa Nilsson

Reporter

LÖSNUMMER ÖNSKAR GLAD SOMMAR

3 juni, 2022, 15:13 Lämna en kommentar

Vårterminen har nått sitt slut och därmed går Lösnummers redaktion på sommarledighet. Vi återvänder med nyheter och artiklar i september…


Reportage: “Mer än ett extrajobb”

23 maj, 2022, 16:17 Reportage, Lämna en kommentar

Som student på Örebro universitet finns möjlighet att jobba extra via Studentuppdrag. Förutom mer klirr i studentkassan ger även uppdragen…


MEDICINSKA FÖRENINGEN ÖREBRO NEKAS KÅRSTATUS

5 maj, 2022, 10:54 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…


KRÖNIKA: SPRING MEN STÅ STILL

4 maj, 2022, 15:58 Krönika, Lämna en kommentar

“Vi har bara ett liv” och “man får energi av att vara med dem man tycker om” går på repeat…


PARTIDEBATT: VI HAR INTE LYCKATS MED BOSTADSPOLITIKEN – STUDENTER HAR TVINGATS TÄLTA

26 april, 2022, 13:31 Intervju, Lämna en kommentar

Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…


STUDENTENS ORO ÖVER KRIGET I UKRAINA – ”JAG HAR MITT PASS NÄRA TILL HANDS”

25 april, 2022, 14:03 Intervju, Lämna en kommentar

Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…


NYSTARTAD STUDIEENHET PÅ FONTÄNHUSET- FÖR DIG SOM BEHÖVER ETT SAMMANHANG

21 april, 2022, 11:32 Intervju, Lämna en kommentar

En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….


REPORTAGE: ÖREBROSPEXARARNA LEVERERAR EFTERLÄNGTAD FÖRESTÄLLNING

19 april, 2022, 12:05 Reportage, Lämna en kommentar

Efter ett uppehåll på över ett år till följd av coronapandemin så har Örebrospexarna återvänt med en ny föreställning. Premiären…


EFTER INBROTT I STUDENTLÄGENHETEN: ”JAG TROR INTE ATT JAG NÅGONSIN KOMMER MÅ BRA DÄR IGEN”

5 april, 2022, 10:35 Boende, Intervju, Reportage, Lämna en kommentar

Den 23e februari 2022 fylldes facebookgruppen ”Vi på Tybblegatan” med orosfyllda och upprörda inlägg. Under natten hade någon eller några obehöriga…


HEARING, KÅRVAL 22/23- BRIST PÅ SÖKANDE TILL STUDENTKÅRENS POSTER

31 mars, 2022, 10:24 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

I tisdags fick de som kandiderar till heltidsarvoderade poster under verksamhetsåret 2022/2023 ställa sig på scen i den traditionsenliga Hearingen….