SÅ HÄR TYCKER STUDENTERNA OM EN HÖJD CSN-RÄNTA

13 oktober, 2021, 12:01 Lämna en kommentar

Om regeringens budgetförslag för 2022 går igenom kan studenter behöva betala tio gånger mer i ränta när det blir dags att börja betala tillbaka sina lån. Pengarna ska ge möjlighet för personer att börja studera senare i livet genom ett så kallat omställningsstöd. 

Tanken är bra, men det är tråkigt att det påverkar oss studenter som redan har ont om pengar, säger Lovisa Elsstrand när vi möter henne på campus för att fråga vad studenterna tycker om förslaget. 

Den 20 september presenterade regeringen ett budgetförslag för 2022 och föreslår ett så kallat omställningsstöd för att ge fler personer möjlighet att studera senare i livet. För att finansiera stödet föreslår regeringen en höjning av CSN-räntan från 0,05 procent till 0,5 procent, vilket motsvarar en tio gånger hög ränta. Det här påverkar alla personer som tagit studielån efter 1989 och kan tillämpas redan 2023. 

Vi tar oss ut på campus för att fråga vad studenterna tycker om förslaget att höja CSN-räntan. Vi möter först Lovisa Elsstrand som tycker att studielånet är nödvändigt för att ha råd att bo och leva som student, utan att behöva jobba extra och riskera att bli återbetalningsskyldig.

Just på grund av den låga räntan kan man betala tillbaka lånet senare i livet, säger hon och fortsätter.

Jag hade kanske tyckt att det är ett bra förslag att höja räntan om jag varit i en annan situation där jag inte är student och påverkas av det. Men just nu tycker jag att det känns lite orättvist.

Vi möter sedan kompisarna Gawad Ashmar och Casper Berglund, som har delade meningar om förslaget. 

Det är väl inte särskilt bra för jag har redan ont om pengar. Sen är det ju en investering i sig själv så det lär ju betala av sig i längden, säger Casper. 

Gawad håller med och tillägger.

Det är ju ett bra förslag för de som vill studera senare i livet eftersom de kanske har ådragit sig mer lån och utgifter under livet.  

Casper instämmer men menar att när man börjar studera senare i livet så kanske man har byggt upp ett större sparkapital som gör det enklare att börja studera än de personer som börjat studera direkt efter studenten. 

Sen vet jag inte vem som skulle betala för omställningsstödet om det inte vore vi, det känns ju orättvist såklart. Kanske att man kan finansiera det via höjd skatt men det är ju inte särskilt populärt heller, säger Casper.

Även Lovisa tycker att förslaget borde finansieras på andra sätt. 

Det hade varit bra om de kunde hitta något sätt att balansera det, så att det inte blev en så stor förändring för oss studenter. 

Just nu inväntas eventuella motioner med motförslag från övriga partier i regeringen innan budgeten kan fastslås. I skrivande stund har över 36.000 studenter skrivit under en namninsamling för att stoppa förslaget. 

Linnéa Nyängen

Grafik

Mimmi Johansson

Reporter

LÖSNUMMERS AVGÅENDE CHEFREDAKTÖR- “ERFARENHETEN JAG TAR MED MIG ÄR YTTERST VÄRDEFULL”

3 mars, 2023, 14:00 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…


NOTIS: VICE ORDFÖRANDE AVSLUTAR SITT UPPDRAG

24 januari, 2023, 14:06 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…


Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

20 december, 2022, 13:34 Krönika, Lämna en kommentar

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…


Vimmel: Fredagsklubben 9 december

13 december, 2022, 16:02 Vimmel, Lämna en kommentar

Under fredagen den 9:onde december dansade studenter på dansgolvet inne i kårhuset. Näst sista fredagsklubben inför terminen och Lösnummer fångade…


STUDIESTÖD FÖR DIG MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING-SÅ FUNKAR FUNKA

1 december, 2022, 11:40 Lämna en kommentar

Kanske fick du höra lite snabbt om Funka under din introduktion. Kanske har du gått förbi deras lokaler i Långhuset…


VIMMEL: Fredagsklubben 18 november

22 november, 2022, 11:44 Vimmel, Lämna en kommentar

Såg du möjligtvis skymten av en vimmelfotograf på förra veckans fredagsklubb? Den 18e november var nämligen Lösnummers fotograf Jakob Janicik…


Sesams Nätverksdag – En port till arbetslivet

18 november, 2022, 14:48 Intervju, Lämna en kommentar

Den som befann sig i Novahuset 16 November upplevde förmodligen mycket mer rörelse än normalt, det var nämligen Sesams Nätverksdag….


Nostalgi- Se gamla upplagor av Lösnummers papperstidning

17 november, 2022, 15:14 Lämna en kommentar

Nedan följer ett litet urval av de många papperstidningar som Lösnummer tryckt under sina år. Tidningen grundades 1966 och slutade…


NOTIS: NOMINERINGPERIODEN FÖR PEDAGOGISKA PRISET HAR ÖPPNAT

7 november, 2022, 15:03 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Varje år delas pedagogiska priset ut till två lärare vid universitetet som utmärkt sig inom pedagogik. Idag öppnar nomineringsperioden! Vilka…


Recension: En koffeinfri vecka 

3 november, 2022, 14:37 Krönika, Recension, Lämna en kommentar

Nyckeln till att ta sig igenom långa föreläsningar och en tröstande axel att luta sig mot i intensiva tentaperioder. Studentens…