ÖRTF säkrar en studentvänlig teatervår

16 mars, 2016, 19:21 Händer i Örebro, Intervju Lämna en kommentar

Örebro är en sprudlande kulturstad, fylld med innovation. Åtminstone enligt Frida Mehlin, verksamhetsledare på Örebro Riksteaterföreningen (ÖRTF). Jag träffar henne på hennes soliga kontor mittemot Stadsbiblioteket, för att snacka kultur och scenkonst och för att visas runt i den imponerande Hjalmar Bergman-teatern.

Frida, ursprungligen från Falkenberg på västkusten, beskriver hur hon föll för Örebro vid första ögonkastet. Då studerade hon dans vid folkhögskolan i Kävesta. När hon var färdig där letade hon andra utbildningar i Örebro och ramlade på så vis in på teaterpedagogprogrammet vid Örebro universitet. Två dagar efter examen erbjöds hon ett vikariat som verksamhetsledare på ÖRTF, och där jobbar hon än idag.
– Att ha en tjocktarm i Svartån, det är hur coolt som helst! säger Frida. Hon berättar med entusiasm om Örebro, som hon beskriver som en jättehäftig kulturstad. Bara faktumet att staden innehåller två olika teatrar, en musikhögskola och även Kävesta folkhögskola (om man drar stadsgränserna lite längre bort) ger en ledtråd om hur mycket som händer här i staden. Det finns många människor som håller på med skapande, och som gärna vill visa upp det. Sedan är Frida ett stort fan av Open Art – det smartaste man kan ha i en stad, tycker hon.

Vårens program på scenen
Den första punkten på vårens schema går av stapeln 19 mars. Det är pjäsen “En druva i solen”, en amerikansk teaterklassiker som nu spelas för första gången i norden. Frida beskriver produktionen som ‘extra allt’.
– Det är mycket folk på scen, mycket rekvisita, riktiga möbler… Den ska bli jättespännande, verkligen!

Senare under våren, 16 april för att vara exakt, kommer “Perfektion” – en dansföreställning som live-streamas på bio Roxy. Frida tror att föreställningen, som delvis består av dans och delvis av teckenspråkstolkning, kommer bli häftig för alla att se. Särskilt glad är hon över det mångåriga samarbetet med Dövas Förening i Örebro. Fridas egen favorit i vår är dock “Männen med rosa triangel”, i samarbete med RFSL både på nationell och regional nivå. Hon berättar att det är en historia hon inte kände till tidigare.
– Den föreställningen kommer vara jättebra, tror jag. Men jättejobbig.
Berättelsen, som handlar om homosexuella i nazisternas koncentrationsläger, kan vara tung, men de allra jobbigaste partierna gestaltas genom dans. Frida tror även att pjäsen kan bli ett dragplåster för unga vuxna, som i nuläget är underrepresenterade bland teaterbesökarna. Hon beskriver den yngre generationen som mer medveten om frågor som sexualitet, varför “Männen” kan vara intressant. “Männen med rosa triangel” intar scenen 22 april.

Varför borde man gå på teater som student?
– Det beror helt på hur man är som person! Vi på ÖRTF försöker alltid ha både musik, dans och teater så är man kulturintresserad finns mycket att hämta. Men, jag har också varit student. Man har mycket annat för sig. Och så kanske man inte har någon att gå på teater med. Man kanske måste vara två stycken, ändå, som värderar det, säger hon med ett leende.

Frida tror också att teaterbesök är litegrann av en generationsfråga. Den äldre befolkningen är vana att gå på alla evenemang som rutin, medan de yngre alltid har haft mycket mer att välja mellan.
– Vi, vår generation, är så bortskämda med valmöjligheter. Då kanske vi väntar in i det sista med att köpa biljetter så att vi inte missar något. Sedan vet vi också mer vad vi gillar, man kan ju hitta allt på Youtube. Det kanske gör att vi kräver mer av teater. Det ska vara något som verkligen intresserar oss.

Inne i teaterns hjärta
Intervjun är över och jag samlar ihop mina saker. Frida frågar om vi vill ta en titt på teatern – ett erbjudande vi inte är sena att tacka ja till. Tillsammans dyker vi ner i byggnadens hemliga inre. Frida öppnar dörrar, försvinner bakom hörn. Jag och fotograf-Patrik skyndar för att inte tappa bort henne i denna mörka labyrint. Plötsligt tänds lampor i taket och vi upptäcker att vi står i teatercaféet. Här visas mestadels barnteater, en annan personlig favorit hos Frida. Hon skrattar när hon berättar vilket fint beröm hon brukar få av gästande skådespelare för logerna. Logerna som i själva verket bara är toaletterna. När vi tittar in i damernas vid entrén förstår jag varför de lätt kan misstas. All den ursprungliga inredningen från 1960-talet är kvar, och de stora speglarna kantas av glödlampor såsom man föreställer sig att en stjärnas loge i Hollywood skulle se ut. Även vid scenen har allt bevarats, och de röda skinnstolarna fullkomligt osar nostalgi. Det är en pampig plats, och inte bara på grund av storleken.

Jag drömmer mig in i miljön, föreställer mig hur jag hänger in min stora pälsrock i garderoben för att visa en rak, fotsida klänning under. Hur jag pudrar min näsa snabbt i det mjuka lampskenet i badrummet innan jag stiger in i stora salen, ett program i min handskeklädda hand. Ja, min fantasi kanske inte är direkt tidsenlig, men jag längtar efter att införa mer glamour i mitt liv. Kanske tar jag chansen redan nu på lördag.

Fakta:
ÖRTF har studentpris på sina biljetter. Oavsett föreställning kostar en biljett alltid 120 kronor för den som studerar på någon av Sveriges universitet eller högskolor.

MEDICINSKA FÖRENINGEN ÖREBRO NEKAS KÅRSTATUS

5 maj, 2022, 10:54 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…


INTERVJU: LUDVIG 24 HOPPAR AV STUDIERNA FÖR ATT LANSERA FÖRETAG

3 maj, 2022, 12:09 Efter studierna, Intervju Lämna en kommentar

Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade…


MFÖ BLEV ALDRIG EN KÅRSEKTION- NU VILL DE BLI EN EGEN STUDENTKÅR

27 april, 2022, 15:45 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Under förra verksamhetsåret arbetade en grupp inom Medicinska Föreningen Örebro för att legitimera läkarstudenternas studentpolitiska röst genom att ge dem…


PARTIDEBATT: VI HAR INTE LYCKATS MED BOSTADSPOLITIKEN – STUDENTER HAR TVINGATS TÄLTA

26 april, 2022, 13:31 Intervju, Lämna en kommentar

Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…


STUDENTENS ORO ÖVER KRIGET I UKRAINA – ”JAG HAR MITT PASS NÄRA TILL HANDS”

25 april, 2022, 14:03 Intervju, Lämna en kommentar

Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…


NYSTARTAD STUDIEENHET PÅ FONTÄNHUSET- FÖR DIG SOM BEHÖVER ETT SAMMANHANG

21 april, 2022, 11:32 Intervju, Lämna en kommentar

En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….


INTERVJU: NYTT INITIATIV SKA RÄDDA KÅRHUSET LÅNGSIKTIGT

11 april, 2022, 13:49 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Det var ingen nyhet att studenternas kära kårhus gick dåligt under pandemin. När restriktionerna släpptes blev de en brant uppförsbacke…


EFTER INBROTT I STUDENTLÄGENHETEN: ”JAG TROR INTE ATT JAG NÅGONSIN KOMMER MÅ BRA DÄR IGEN”

5 april, 2022, 10:35 Boende, Intervju, Reportage, Lämna en kommentar

Den 23e februari 2022 fylldes facebookgruppen ”Vi på Tybblegatan” med orosfyllda och upprörda inlägg. Under natten hade någon eller några obehöriga…


HEARING, KÅRVAL 22/23- BRIST PÅ SÖKANDE TILL STUDENTKÅRENS POSTER

31 mars, 2022, 10:24 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

I tisdags fick de som kandiderar till heltidsarvoderade poster under verksamhetsåret 2022/2023 ställa sig på scen i den traditionsenliga Hearingen….


ÖREBROS EGNA INNOVATIONSARENA- MED FOKUS PÅ STUDENTERS ENTREPENÖRSKAP

29 mars, 2022, 14:12 Intervju, Universitetet Lämna en kommentar

För att främja innovation och entreprenörskap hos Örebrostudenterna kom det från rektorshåll ett önskemål om att upprätta en innovationsarena på…