REPORTAGE: ÖREBROSPEXARARNA LEVERERAR EFTERLÄNGTAD FÖRESTÄLLNING

19 april, 2022, 12:05 Reportage, Lämna en kommentar

Efter ett uppehåll på över ett år till följd av coronapandemin så har Örebrospexarna återvänt med en ny föreställning. Premiären ägde rum den 26 mars och heter Henrik den store eller andarna på andra sidan. Bakom kulisserna gömmer sig ca 30 engagerade människor som alla varit med och bidragit för att få ihop en intressant upplevelse för publiken. 

Föreställningen var schemalagd att komma ut under 2021 men på grund av coronapandemin så fick den skjutas upp. Nu står dem här, ett år senare. Gruppen består till stor del av de som planerat att uppträda i föreställningen 2021 men andra halvan har de behövt byta ut på grund av avhopp. Innan föreställningen startar får vi chans att prata med några av dem engagerade som både står på scen men även bakom den. 

REGISSÖR & KREATIV LEDARE 

Örebrospexarana är ursprungligen en studentförening som sedan öppnat upp sig för icke-studenter. Men föreställningens regissör, Petter Kristiansson, anger att den fortfarande är väldigt kopplade till studentvärlden. 

Petter är inne på sitt nionde produktionsår och vi pratar lite om hur engagemanget sett ut i föreningen nu efter pandemin. 

-Det har varit svårt att få ihop folk, anger han. De nya omständigheterna har krävt att människor behövt byta inriktning i livet i många fall. 

Han vittnar om att engagemanget varit större innan pandemin. Men samtidigt står vi i Aula Nova en timme innan premiären. Så en föreställning har de lyckats få ihop. 

Adam Randall har rollen som konstnärlig ledare. Han agerar kontaktperson mellan de olika produktionsgrupperna för till exempel dans, musik, teknik etc. 

-Min uppgift är helt enkelt att vara spindeln i nätet, anger Adam.

Adam är inte student utan gör detta som ett engagemang utanför sitt jobb där han arbetar på ett IT företag. Han har lagt ner fyra års engagemang i föreningen hittils. 

Det blir tydligt att det är dessa äldre eldsjälar som håller föreningen stadig i en studentvärld där snabba förändringar är allt för vanligt och oftast innebär en snabb död för en förening. 

SKÅDESPELARNA & TEKNIKBORD 

David Kempe spelar Henrik Vlll. Han har en bakgrund som skådespelare sen tidigare men nu pluggar han retorik på universitetet. Han tillhör själv skådespelargruppen och anger att han inte sprungit på så många andra engagerade medlemmar förrens nu i samband med repandet. 

-Det är ett jättestort maskineri där vi alla skapar något tillsammans. Han fortsätter, 

-Det finns verkligen grupper för alla typer av intresseområden. Har du chansen att gå med i ett spex så gör det! Uppmanar David. 

Lösnummer pratar även med James Skott som spelar Henrik Vlll:s rådgivare. Thomas. James är en utbildad studentskådespelare sen tidigare. När han kom till universitet för att plugga psykologi ville han även göra något relaterat till hans tidigare utbildning. 

-Örebrospexarna är en amatörförening med ideellt engagerade människor men samtidigt är det väldigt många professionella personer involverade så det blir väldigt hög kvalité på allt. 

James Skott

Charlotte Johanna-Ove spelar Arthur i uppsättningen. Arthur är kungens storebror och blir väldigt snabb i föreställningen ett spöke. Hon är en student vid kriminologiprogrammet. . Charlotte anger att detta är hennes första produktion. Hon såg att de sökte skådespelare i Facebookgruppen “Dom kallar oss studenter” och sökte sig då till föreningen. 

-Kul att se hur alla samarbetar. Alla är så snälla, förstående och förklarar de nya sakerna som omstarter. 

Charlotte Johanna-Ove

Theodor Olsson spelar Karl-Haakan. Han tillhör en av de medlemmar som engagerat sig längst i föreningen. Detta blir han tredje året som han är med i föreningen och hans andra uppsättningen.

Han har pluggat vid universitet tidigare men har ett uppehåll just nu. Men det har inte hindrat honom från att fortsätta engagera sig. 

-Jag bor inte i Örebro men åker speciellt hit för detta. 

När det kommer till skillnader från innan corona jämfört med nu anger han att han ser att det är lite mindre medlemmar efter corona. 

Theodor Olsson

Max Söderström sitter vid Teknikbordet. Han pluggar sin första termin på psykologprogrammet och sökte sig till spexet med anledning till hur sammankopplat han tycker spex är med studentlivet. 

-Man känner sig lite mer “studentig” i sin studentstad när man går med i Spex. Jag har både pluggat i Lund och Uppsala och där är spex väldigt sammankopplat med studentlivet. 

Han gick med för lite över en månad sen med noll erfarenhet i ljudteknik. Men Örebrospexarna hyrde in en ljudtekniker som fick lära upp Max. 

Max Söderström

Komma in som ny oerfaren student i denna förening verkar inte vara några större problem. Här verkar man få mycket av den kunskap som krävs på plats. 

FÖRESTÄLLNINGEN 

Framträdandet är ca 3.5h långt inklusive en paus halvvägs igenom. Publiken i Aula Nova tar upp några rader men majoriteten lämnas tomma. Skådespelarna och bandet kämpar sig igenom många repliker och låtar. Den lilla publik gör sig hörd och interagerar med skådespelarna genom att be om en och annan omstart och annorlunda variant av en scen. De är oftast dessa gånger när skådespelarna tillåts låta sin improvisation flöda som det börjar dra åt riktigt ordentligt i smilbandet. I toppen av aulan bakom teknikbordet sitter regissören och tittar på föreställningen och jag kan endast tänka mig hur kul det kan vara att se en framskjuten och efterlängtad föreställningen äntligen komma till liv på scen.

Efter alla föreställningarna har tagit plats anger Örebrospexarnas ordförande Allis Lilja att intresset har ökat för föreningen. De kommande två helgerna efter premiären anger hon att det satt strax över 200 personer i publiken. Örebrospexarna har gjort en stark återkomst och vi undrar vad vi kommer få se härnäst från dem.

Premiär av föreställning den 26 mars

Attessa Nilsson

Reporter, Skribent & Fotograf

Lösnummer önskar glad sommar & Vimmel: “Hall of fame”

2 juni, 2023, 16:57 Lämna en kommentar

I takt med att studenterna lämnar campus så går även Lösnummer på sommarledighet. Vi blickar tillbaka på verksamhetsåret och tänker…


VIMMEL: SISTA TORSDAGSPUBBEN VT23

30 maj, 2023, 13:31 Vimmel, Lämna en kommentar

Torsdagen den 25e maj så var det dags för Örebro Kårhus sista torsdagspub för terminen. Lösnummer vimmelfotande även för sista…


NOTIS: STUDENTKÅREN STÅR UTAN ORDFÖRANDE-TROTS SÖKANDE

20 april, 2023, 17:02 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under gårdagen den 19:e april var det dags för Örebro studentkårs årliga Kårval. I salen L1 på campus Almby samlas…


GRANSKNING: STUDENTKÅRENS ÅSIKTER PÅ ALKOHOL OCH NARKOTIKAPOLICYN- DEL TRE

17 april, 2023, 14:20 Granskning, Reportage Lämna en kommentar

Örebro studentkårs alkohol- och narkotikapolicy infördes under verksamhetsåret 17/18 och har sedan dess varit en omdiskuterad del av Örebros studentliv….


GRANSKNING: KOMMENTARER PÅ ALKOHOL OCH NARKOTIKAPOLICYN- DEL TVÅ

13 april, 2023, 14:36 Granskning, Reportage Lämna en kommentar

Örebro studentkårs alkohol- och narkotikapolicy infördes under verksamhetsåret 17/18 och har sedan dess varit en omdiskuterad del av Örebros studentliv….


GRANSKNING: ALKOHOL OCH NARKOTIKAPOLICYNS EFFEKT- DEL ETT

12 april, 2023, 16:02 Granskning, Reportage Lämna en kommentar

Örebro studentkårs alkohol- och narkotikapolicy infördes under verksamhetsåret 17/18 och har sedan dess varit en omdiskuterad del av Örebros studentliv….


Reportage: Det rökfria campus Almby

20 mars, 2023, 13:38 Reportage Lämna en kommentar

Lösnummer har undersökt möjligheterna och åsikterna för att campus Almby ska bli ett rökfritt område. Under 2018 skrev campuschefen Paula…


LÖSNUMMERS AVGÅENDE CHEFREDAKTÖR- “ERFARENHETEN JAG TAR MED MIG ÄR YTTERST VÄRDEFULL”

3 mars, 2023, 14:00 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…


NOTIS: VICE ORDFÖRANDE AVSLUTAR SITT UPPDRAG

24 januari, 2023, 14:06 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…


Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

20 december, 2022, 13:34 Krönika, Lämna en kommentar

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…