top of page

Varvar studierna i Örebro med bar-gig i Sverige

Det är en mulen och ganska kall morgon. Bara några få löv finns kvar på träden och kämpar förtvivlat för att hålla greppet om sina grenar. I Musikhusets café är det lugnt, och en behaglig eftermiddagsstämning har infunnit sig. Några få studenter sitter och småpratar med sina datorer och böcker i knät.

Framför mig sitter en tjej med rosa kavaj som lättar upp höststämningen, det är Evelina Szigeti. Evelina är ekonomistudent vid Örebro universitet och aktuell med att medverka i reality showen Paradise Hotel 2014.

Paradise Hotel är en dokusåpa och reality show där unga vuxna tävlar om vem som kan klara sig längst i ”paradiset”. Denna säsong befinner de sig i ett hotell någonstans i Mexiko. Programmet har blivit känt för att vara lite av ett socialt projekt där känslomässiga relationer och intriger är vanliga inslag. Programmet har blivit både hyllat och ratat och i och med det är programmet mycket uppmärksammat i media. När det var dags att söka för Paradise Hotel 2014 skickade Evelina iväg en spontan ansökan. – Det var väldigt spontant. Jag gillar att göra impulssaker och detta var verkligen en sådan grej. När jag sedan fick reda på att jag kom med så tog jag chansen. För mig gjorde det inte så mycket att jag var mitt uppe i min utbildning, jag såg det som en kul upplevelse, säger Evelina och ler.

Omgivningen och första tiden på hotellet Evelina tycker att omgivningen tog beskedet om hennes medverkan på ett bra sätt. – Min mamma och bror tog det bra, de tyckte det var kul att jag kom med. De litar på mig och vet att jag inte skulle göra någonting som jag sedan skulle ångra. Mamma och brorsan (som förövrigt också är student på Örebro universitet) följer varje avsnitt. Pappa däremot tyckte inte det var kanonkul.

Evelina reste till Mexiko i mars 2014 och inspelningen pågick i tre månader. Hon berättar att det var jobbigt i början innan man vande sig vid alla kameror och alla ständiga konflikter. Avsaknaden av vardaglig kontakt till vänner och familj hemma gjorde det hela ännu lite mer krävande menar Evelina. – Jag blev väldigt tillbakadragen som person i början. Evelina tar en klunk vatten ur en flaska med Aloe Vera-dryck innan hon fortsätter. – Det var så mycket jag inte var van vid. Jag visste inte vem jag kunde lita på. Ju mer tiden gick, ju mer vande jag mig däremot vid situationen säger hon och ler ett nästan lite melankoliskt leende.

List och taktik På hotellet befinner sig endast deltagarna som ständigt övervakas av små kameror uppsatta i varje rum och vrå. Deras vardag inne på hotellet klipps sedan ihop till avsnitt som visas i TV. Evelina är däremot splittrad till om avsnitten visar vistelsens verklighet. – Det stämmer ganska bra gör det. Men eftersom TV3 tar med kanske fem minuter av 24 timmar så blir det inte en helt rättvis bild på det sättet. Sen väljer de självklart hur de vill framställa olika situationer. Så till viss del stämmer det och till viss del inte, säger Evelina och ser en kort sekund fundersam ut.

Paradise Hotel är alltså inget för den kameraskygga, där kamerorna till och med sitter inne på toaletten. Evelina hade däremot ett väldigt smart knep som hon använde när hon skulle besöka toaletterna i huset som för övrigt inte hade några dörrar. – Jag såg alltid till att gå ensam på toa, för om det inte pratades med någon var man oftast inte intressant för kameran. Sedan kontrollerade jag alltid vart kameran var riktad innan jag slog mig ner på toa, säger Evelina och skrattar.

Skolan behövde aldrig komma i kläm under tiden Evelina var borta. Eftersom hon arbetade extra hårt innan avresa lyckades hon läsa klart kursen Entreprenörskap som hennes kursare läste under tiden hon var i Mexiko. – När jag åkte påverkades inte skolan, mycket tack vare min kompis som för övrigt är guld värd, säger Evelina. Hennes uppriktiga tacksamhet kommer fram när hon berättar vidare. – Vi hade ett grupparbete som skulle göras under tiden jag var borta, och hon höll ställningarna åt oss båda. När jag sen kom hem var det bara för oss att redovisa. Det är nu när Evelina kommit tillbaka till Sverige som hon har halkat efter med studierna. – Just nu åker vi runt i Sverige och bar-gigar, något som kan beskrivas som att vi syns på städernas olika nattklubbar runt om i Sverige. Det betyder att jag är mycket på resande fot och då har studierna tyvärr kommit i kläm, säger Evelina och tar ännu en klunk ur sin Aloe Vera-dryck.

Idag är alla deltagare vänner men Evelina berättar att det finns vissa grupperingar. – Det går inte att komma ifrån att det blir uppdelat, för det är ju så människor fungerar. Man kan inte klicka med alla. Men vi ses ganska mycket allihopa faktiskt. När jag frågar hur det ligger till mellan henne och Calle viftar Evelina bort det med handen och skrattar. Det verkar inte finnas mycket att säga. – Ja alltså, när jag ser det i TV, svarar Evelina utan att avsluta meningen.

Framtidsplaner Den närmaste framtiden kommer Evelina koncentrera sig på att skriva klart sin C-uppsats. Hon tycker det är skönt att vara tillbaka i skolan igen och få en struktur i vardagen. – Jag trivs med det roliga och gränslösa till viss del, säger Evelina och skrattar, men jag tycker det är väldigt skönt att vara tillbaka på Örebro universitet. Jag blir nöjd när jag vet att jag gör något vettigt, säger hon och låter nu väldigt bestämd.

Evelina har en relativt tydlig bild av hur hon vill ha det framöver. – Jag kan tänka mig att starta eget. Då tror jag det är en fördel att jag har de kontakter jag nu skaffat mig i och med Paradise Hotel. När jag frågar Evelina om hon tror att hennes medverkan i programmet kommer vara till bekymmer i framtiden menar hon att så inte är fallet. – Allt utvecklas, det där är lite gammaltänk tycker jag. Allt vi gör inne i huset på Paradise Hotel gör vanligt folk i vardagen också. Sen får man bestämma själv hur man vill framställa sig i programmet, säger hon och rycker obekymrat på axlarna. På frågan om hon ångrar något är Evelina bestämd. – Jag ångrar inte ett jävla skit. Jag tycker det har varit kanon!

4 visningar

Comments


bottom of page