top of page

”Väjer inte för den mänskliga smutsen”

En död man och ett spädbarn flyter i land på den avlägsna ön. Fyrvaktaren Tom och hans fru Isabel rapporterar aldrig händelsen och låter världen tro att flickan är deras dotter. Men konsekvenserna av deras beslut kommer snart ikapp dem. Fyren mellan haven är en vacker och finstämd historia som utvecklas till en riktig bladvändare.

Tom Sherbourne har upplevt krig och död på nära håll under de år han tjänat vid första världskrigets västfront. När han återvänder till Australien bestämmer han sig för att ta anställning som fyrvaktare på den avlägsna och isolerade ön Janus. Tillsammans med sin nyblivna hustru Isabel är de ensamma tillsammans med naturens krafter, men de längtar ständigt efter ett barn som kan göra deras tillvaro ljusare. Efter upprepade missfall, när de börjat ge upp hoppet, inträffar miraklet. Mitt i en storm flyter en roddbåt iland på Janus. Däri ligger en död man och ett högst levande spädbarn. Tom vill genast underrätta fastlandet medan Isabel ser sin chans att äntligen få det barn hon längtat efter. Stunden då de beslutar sig för att uppfostra flickan som sin egen startar blir början av ett händelseförlopp som de aldrig kunnat ana konsekvenserna av.

Det är en vacker och melankolisk historia. Boken rör sig framåt i sakta mak, vilket passar utmärkt med tanke på den dagliga lunk som verkar känneteckna livet på en enslig fyrstation. Även om tempot inte är det högsta trollbinder Fyren mellan haven. Först och främst är M.L. Stedmans språk vackert och poetiskt, utan att för den delen bli högtravande. Sättet hon förmedlar känslor och sinnesstämningar hos sina karaktärer bidrar i högsta grad till att blad efter blad vänds och att timmarna flyger fram. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men boken har en viss atmosfär och en känsla som gör den otroligt tilltalande.

Temat om rätt och fel och de konsekvenser ens val får är högst intressant. Hur en från början god tanke och avsikt kan få oväntade konsekvenser med stora ringar på vattnet utgör en spännande grundbult för historien. Kärleken mellan en förälder och ett barn, vare sig det är ens biologiska eller någon annans, är även den fascinerande att betrakta i den värld författaren målar upp. Desperationen hos en mor som förlorat sin dotter, sin man och sitt liv känns så verkligt beskrivet att det nästan är skrämmande. Stedman väjer inte för att visa den mänskliga smutsen och återge sina karaktärers alla sidor. För här syns hela känsloregister, även de svåra, missunnsamma och självcentrerade. Den ärligheten betalar sig och gör Fyren mellan haven till en mycket vacker och finstämd bok.

Titel: Fyren mellan haven Författare: M.L. Stedman Genre: Roman Utgiven: 2014 Förlag: Massolit förlag

/ Emelie Bröms Skribent

1 visning

Comments


bottom of page