top of page

Utbildningsministerns omplåstrande ord efter pandemihärvan – vi har kämpat tillsammans

Sedan november 2021 är Anna Ekström Sveriges nya utbildningsminister och igår besökte hon Örebro universitet för första gången. I samtal med rektor, studentkår och lärare kommenterar hon universitetets ihärdighet under pandemin, men även konsekvenserna av hemstudier. Anna engagerar sig i samtal med forskare och berättar om universitetets roll i en värld där klimatomställningen hotar fler yrkesgrupper än någonsin.

När utbildningsministern Anna Ekström besöker Örebro universitet har restriktionerna precis upphävts och att pandemin satt sina spår finns det inga tvivel om. Väl på plats träffar Anna Örebro universitets rektor, ett antal forskare, lärare och representanter från studentkåren. I ett möte med studentkåren får Anna ta del av Örebrostudenternas upplevelser av de senaste åren. Det som talats om är bland annat högskolepedagogiken och studenternas psykosociala mående, men även vikten av att göra ordentliga insatser för att det ska vara en bra studiemiljö.

Studenterna ska vara stolta. De har tagit ett jättestort ansvar och avstått från mycket av det som gör studentlivet roligt. Jag tycker att både studenterna och lärarna klarat pandemin helt beundransvärt, men jag förstår att det har varit ett himla jobb med digital undervisning, och det har också, för väldigt många, varit både tråkigt och jobbigt, säger hon.

Pandemin har även inneburit att universitetsvärlden upplevt en ökning av fuskande. I frågan står utbildningsministern och Örebro universitets rektor eniga, de beskriver det som förkastligt. Från regeringens sida har de bland annat velat återgå till salstentor så snabbt som möjligt, och ett beslut om inpasseringskontroller vid högskoleprovet har tagits – allt för att motverka fusk.

Pandemin har dessvärre resulterat i ett ökat fuskande. Jag ser mycket allvarligt på det här eftersom att fuska påverkar både universitetsvärldens och yrkeslivets kvalité. Vill vi verkligen ha en verklighet där yrkesverksamma förtjänar sina jobb genom att fuska? säger Anna.

Hon fortsätter intervjun med att kasta ljus över framtiden när hon berättar om samtal med olika forskare. Det som bland annat diskuterats är universitetens roll under klimatomställningen och hon menar att vi bör bli bättre på att se till att det finns kurser för de som behöver ställa om.

I praktiken handlar det om hur man ska göra det lättare för yrkesverksamma att komma in och ta kurser på universitetet. Ingenjörer som varit verksamma i över 30 år ska exempelvis kunna vidareutbilda sig inom AI och batteriteknik för att kunna stanna kvar i branschen när bilindustrin blir allt mer elektrifierad, säger hon.

För att uppmuntra fler till vidareutbildning avslutar hon med en positiv nyhet för framtiden.

För att fler ska kunna vidareutbilda sig har det införts ett så kallat omställningsstudiestöd. Det innebär att den studerande kommer få tillgång till 80 % av sin lön under ett helt år i samband med påbörjade studier, och det här oavsett om studenten tidigare tagit maximalt studielån eller inte. Stödet kommer även att kunna kompletteras med kollektivavtal, säger Anna.


2 visningar

Kommentare


bottom of page