top of page

Uppskattad självförsvarskurs för tjejer på Campusgymmet

Tisdagens självförsvarskurs för tjejer och kvinnor på Campusgymmet uppskattades ordentligt av deltagarna. Det bjöds på kloka insikter, mentala förberedelser och såklart några nyttiga självförsvarsknep.

Vi visste inte riktigt vad vi skulle vänta oss när vi kom in i gymnastiksalen. Vi, som bara håller till i Lång- och Forumhuset, och en av oss campus USÖ. Informationen löd att vi skulle få en gratis självförsvarskurs på tre timmar. De måste skrivit fel tid, tänkte jag. Men icke. Timmarna flög förbi, och vi ville knappt sluta när klockan slog 21:30.

Kursens genomgående tema gällde vårt mindset. Hur vi kan tänka, vilka val vi kan göra, och hur vi kan mentalt förbereda oss för att undvika överfall, samt förhoppningsvis kunna agera i det fall det inte skulle gå att undvika en attack.

Tre instruktörer – erfarenheter från tre olika håll Så fort kursen dragit igång var stämningen på topp! Ett rum med ett trettiotal taggade tjejer och kvinnor, och tre peppande instruktörer. Hamid Aghababaie, som arbetat länge på Campusgymmet, kom på idén till kursen efter att han även börjat jobba som vakt på krogen:

– Idén om att starta en självförsvarskurs för tjejer/kvinnor hos Campusgymmet väcktes när jag för två år sedan började jobba extra som ordningsvakt. Jag delade idén med Edvin Skoglund som är instruktör hos oss och har många års erfarenhet inom kampsportvärlden, och han nappade direkt och det var då Campusgymmets självförsvarskurs startades, berättar Hamid.

Kursen leddes även av Anna Eriksson, tidigare polis och numera biträdande säkerhetschef på Örebro universitet. Hon bjöd på inspiration som smittade av sig på kursdeltagarna. Ett råd bland många var; stay high, stay alive:

– Taget ur sitt sammanhang kan nog citatet låta överdrivet och combat, inom Polisen och Militären är detta ett vanligt uttryck. Man brukar även koppla på termen rörelse. Det är svårare att träffa någon, få tag i någon som är i rörelse och det utför på så sätt ett form av försvar i den meningen att man försvårar för angriparen. Och om man inte är en duktigt och tränad fighter som vet vilka grepp som fungerar liggandes på marken, så har man större chans att springa bort från situationen/angriparen, du får en större tillgång till ett visuellt seende i upprätt ställning. Du har lättare att ta distans till angriparen, om du inte är fasthållen. Du blir oftast starkare och mer rörlig i en upprätt ställning, berättar Anna.

Dock fick vi även lära oss att i det fall vi hamnar på marken är det inte kört, något som var en ny tanke för många. Edvin Skoglund, student vid GIH och rutinerad kampsportare, visade oss flera knep för att komma loss, och upp igen:

– Jag tänker att själva inställningen ofta är att det är kört om jag hamnar på marken eller underst. Det jag vill förmedla är ett omvänt tänk av att här är jag farlig, här har jag så här många försvar att använda. Det handlar till stor del om tankens kraft där jag kan försvara mig oavsett, jag ger aldrig upp, menar Edvin.

Det viktigaste är att vara smart. Vilka risker som är värda att ta, och vilka som inte är det. Kanske vill vi ta en genväg hem som är dåligt belyst, men då kanske vi inte ska ha hörlurar på oss. Om någon ber om våra grejer kanske vi inte ska kämpa emot, för vem vet vad rånarens nästa steg i planen är? Se till att vara smart, och gör saker som bryter mot förövarens plan.

Tre grundläggande övningar Många övningar förklarades och provades på under kvällen, men de som följer är några av de grundläggande, som förhoppningsvis sätter sig i muskelminnet ganska snabbt. Instruktörerna menade att vi har större chans att komma ihåg bland annat dessa i nödläge;

  1. Någon håller stryptag om din hals. Höj höger arm, och vrid dig 90 grader åt vänster samtidigt som du tar ned armen (som är rak). På så sätt använder du hela kroppen med hjälp av att kroppen vrids från höften, där du är som starkast.

  2. Någon håller i dig om midjan bakifrån. För din vänstra fot bakom din högra, och placera den bakom förövaren. Om du nu står stadigt på marken kan du (även här med hjälp av höfterna) lyfta personen som då faller bakåt.

  3. Du har hamnat på marken med personen gränsle över din midja. Förövarens händer är möjligen om din hals. Håll i den andra personens händer, sätt in dina fötter så nära din rumpa som möjligt, och skjut upp höfterna i brygga. Förövaren flyger då över ditt huvud och kan inte ta emot sig med händerna, då du hållit fast dem.

Kursen fick beröm så fort den var över, och många deltagare hoppas på en upprepning snart. Håll utkik här och på Lösnummers, samt på Campusgymmets sociala kanaler för att få information om nästa tillfälle!

Ta det lugnt därute!

Övning 1

Höj armen

Vrid kroppen

Och fäll ned

Övning 2

Sätt in foten bakom

Lyft med benen och höfterna

Vi från Lösnummer testar här en annan övning; att ta tag i lillfingret och vrida om.

1 visning

Comments


bottom of page