top of page

Trampar runt i ett träsk av klyschor

Taylor återvänder till platsen där hon föll för den snygga Rafael tre år efter deras möte, bara för att hitta honom förlovad med hennes syster. Walking on Sunshine är en upplyftande musikal som dock saknar originalitet.

Taylor, Hannah Arterton, föll handlöst för Rafael, Giulio Berruti, på sin semester i Italien. Sommarflörten slutade dock när Taylor bestämde sig för att åka hem till England för att studera. Tre år senare återvänder hon till den lilla staden för att hälsa på sin syster Maddie, Annabel Scholey, och med förhoppningen att träffa Rafael igen. Allting vänds dock upp och ner när hon finner sin syster förlovad med Rafael. Under två dagar måste Taylor tampas med sina känslor för Rafael för att sedan kunna överlämna sin syster till honom. Allting samtidigt som Maddies ex dyker upp för att försöka vinna hennes hjärta tillbaka.

Walking on Sunshine är utan tvekan sommarens största musikal men kanske mest för att den inte har så mycket konkurrens. Med de gamla hitsen från 80-talet tilltalar filmen en äldre publik som kan känna igen sig i berättelsen samtidigt som en yngre publik får bekanta sig med de gamla klassikerna. Det är dock musiken och några riktigt bra dansnummer utförda av Annabel Scholey som lyfter filmen. I övrigt hamnar den mest i ett träsk av alla klyschor som finns när det kommer till både romantiska komedier och musikaler. Inte mycket lämnas åt åskådarens fantasi vilket i längden blir ganska långtråkigt. Istället för att skapa en bra historia använder sig filmskaparna av musikalnummer som upptar större delen av filmen.

Ett annat problem i filmens uppbyggnad är att Taylor, som är filmens huvudkaraktär, stundtals hamnar i skymundan. När hon väl får sin plats är det samma musikalnummer om igen. En annan sak som är störande igenom filmen är det faktum att sångerskan Leona Lewis har en mindre roll i filmen men knappt får något utrymme för att göra det hon gör bäst, nämligen att sjunga. Skådespelardebuten klarar hon galant men när hon finns med som alternativ är det svårt att ta Taylors känslomässiga ballader på fullt allvar.

Som en sommarmusikal med musik att sjunga med till är Walking on Sunshine utmärkt. Det är därför ganska synd att så lite jobb har lagts ner på att skapa en originell historia som skulle kunna bära sig själv utan musiken. I slutändan är det en film som passar bättre att se på dvd än i en mörk biosalong.

Kort om filmen

Titel: Walking on Sunshine Genre: Musikal Regi: Max Giwa och Dania Pasquini Skådespelare: Hannah Arterton, Annabel Scholey, Leona Lewis m.fl Premiär: 27 juni 2014 Visas på: Filmstaden

/ Emma Åkerlind Skribent

2 visningar

Comments


bottom of page