top of page

Tidigare studenten om livet i Grythyttan: ”Vi har allt, och viktigast av allt så har vi varandra”&nb

Örebro universitet är stort med flera olika campusområden. Ett av dessa ligger en bra bit utanför staden och övriga delar av universitetet. Nämligen i den lilla byn Grythyttan. Här går studenter som läser till bland annat sommelier och kock. Sammanlagt är det cirka 300 elever på dessa utbildningar. Lösnummer har tagit kontakt med den tidigare studenten Jenny Eriksson för att få hennes perspektiv på hur studentlivet kan se ut i Grythyttan.

Jenny Eriksson är tidigare student vid Campus Grythyttan, men nu restaurangchef. Hon har studerat och bott i byn sedan 2019. Att bosätta sig i byn gjorde hon av anledningen att hon hört om gemenskapen bland studenterna som skulle finnas där.

– Grythyttan för mig är en fristad, säger Jenny och fortsätter,

– Det är ett ställe där man kan vara 100% sig själv och inte känna sig dömd.

När Jenny beskriver studentlivet säger hon att det kan vara allt och lite till.

– I Grythyttan finns det restaurangmiljö, café och även en studentpub som är ideellt organiserat för att studenterna ska få ut lite mer av studentlivet i Grythyttan, beskriver Jenny.

– Vi har även tillgång till gym, frisörer och små butiker med ljuvliga ting, fortsätter hon.

Jenny poängterar att Grythyttan må vara litet men istället värdesätts gemenskapen mellan alla studenter otroligt högt, vilket hon tror kanske inte finns lika tydligt på andra delar av campus.

Gemenskapen är något som jag vet att studenterna i Grythyttan uppskattar, säger hon.

– Vi har allt, och viktigast av allt så har vi varandra, säger Jenny stolt.

Jenny var väldigt engagerad i kårsektionen Grythyttan under hennes studietid.

Jag kände mig inkluderad på det sätt att jag själv prioriterade samarbeten och kommunikation med de andra kårsektionerna, berättar hon.

– Däremot finns det definitivt en klyfta mellan andra kårsektioner och Grythyttan, då vi är 7 mil bort och inte kan engagera oss lika mycket i studentlivet på campuset i Örebro, förklarar Jenny och fortsätter.

– Jag upplevde även att det fanns brister i engagemang för att samarbeta kårsektionsöverskridande, vilket jag tycker är väldigt synd. 

Dock märker Jenny ett ökat intresse för att samarbeta mer med studenterna i Grythyttan.

– Det ökande intresset tror jag beror på att Grythyttans studenter visar sig mer i till exempel introduktionen och är väldigt engagerade i kårstyrelsen för att kunna förbättra studenternas studietid, säger hon

Med åren har tidigare utbildningar på campus Grythyttan lagt ner eller flyttat in till Örebro. Det har även varit på tal om att flytta resterande av utbildningarna i Grythyttan in till Örebro.

Detta tog väldigt hårt på studenter på campus Grythyttan då vi skulle förlora gemenskapen som vi studenter här har, säger Jenny.

– Måltidens hus i sig är som en pelare i vår utbildning, berättar Jenny.

– Utan skogens förråd och de tillgångar vi har i Grythyttan, hade inte vår utbildning sett ut på samma sätt, fortsätter hon.

– På grund av detta så förlorades en del av vårt tillit till universitetet och vi kände oss osynliga, berättar Jenny. – Vi är stolta över att vara en del av Örebro universitet och vi vill gärna se ett lika engagemang från universitet och studentkåren mot vårat campus i Grythyttan som till resterande delar, säger Jenny och avslutar

– Vi är alla en del av Örebro Universitet.

Skribent & fotograf: Moa Almqvist

15 visningar

Comments


bottom of page