top of page

Test: Vilken jultyp är du?

Älskar du julen och pyntar likt en galen tomtenisse? Eller flyr du den som pesten och går i ide tills denna hemskhet kallad juletid är över? Ta detta test och se vilken jultyp du verkligen är…

 

November månad är i startgroparna och julpynt börjar pryda affärernas lokaler. Både blinkande ljusslingor och enorma polkagrisar hälsar en välkommen i varenda entré, och en del butiksbiträden bär tomteluva. Vad är din spontana känsla inför detta?

 1. Du känner att det är lite mycket, och att julpynt, det vill säga endast ljusstakar, bör enligt tradition tas fram lagom till första advent.

 2. Du fylls av barnsligt mycket entusiasm och glädje när du ser all dekoration, men tycker samtidigt att de var lite väl sparsamma med pyntet i år. Ju mer desto bättre!

 3. Du suckar ljudligt och irriterat, för att sedan vända på klacken och demonstrativt marschera därifrån. Varför ska julen alltid vara ett så stort jippo?!

Julklappar är något som ska ordnas och köpas varje år, vilket en del kan känna är besvärligt och dyrt medan andra verkligen njuter av att klura ut den perfekta presenten till varje person. Hur ser du på fenomenet julklappar?

 1. I din familj kör ni den klassiska “Secret Santa”, samt sätter en budget så att det blir rättvist för alla. Julen handlar ju egentligen inte om julklappar, utan att man är tillsammans med nära och kära.

 2. Du är klar sedan länge, och är väl medveten om att du alltid köper de bästa julklapparna. Nu hoppas du bara att du själv får nästan lika bra saker tillbaka.

 3. Du anser att julklappar är ett kommersiellt påhitt av affärerna, för att helt enkelt få oss att konsumera mer. Om du ens ger någon en present, så är den absolut hemmagjord.

Inför jul brukar det ofta bakas, både godis och kakor ska finnas på borden. Du funderar på vad du ska baka denna jul. Vad blir det?

 1. Du letar upp dina välanvända och aningen kladdiga handskrivna recept. Självklart blir det knäck som ska kokas, och lussebullar med russin samt pepparkakor som ska bakas. Inga utsvävningar här inte.

 2. Du spenderar flera timmar på datorn för att leta upp innovativa recept på nya juliga godisar och kakor. I slutändan blir det ungefär tio olika sorter, bland annat saffranstryfflar med en touch av apelsin samt chokladdoppade nougatbollar med smak av havssalt.

 3. Att baka inför jul är inget du brukar göra, eftersom du inte ens är särskilt förtjust i vare sig saffran eller pepparkakskryddor. Det blir eventuellt en kladdkaka i december, om du råkar vara sugen vill säga.

Första december har julkalendern premiär och en stor skara barn samt vuxna sitter bänkade, redo att få ta del av det tjugofyra dagars äventyr som SVT bjuder på. Följer du julkalendern slaviskt trots dess innehåll och kvalité? Eller är det bojkott från din sida?

 1. Du har inte värst mycket övers för de nyare julkalendrarna, utan du föredrar gamla hederliga klassiker så som “Trolltider” och “Mysteriet på Greveholm”.

 2. För dig spelar det ingen roll vad julkalendern handlar om, du ser och älskar den lika mycket varje år!

 3. Julkalendern? Nej tack. Du fortsätter att sträcktitta på dina vanliga favorit tv-serier, där bland annat “Game of thrones” och “Bates Motel” ingår.

Det är julaftonsmorgon. Du börjar vakna till och gnuggar dig sömnigt i ögon, för att sedan sträcka på dig i sängen. Handen letar efter mobilen för att kolla klockan. När vaknar du den tjugofjärde december och hur ser morgonen ut?

 1. Klockan åtta ringer alarmet på mobilen, likt varje julafton, och du tassar försiktigt ned till köket där resten av din nyvakna familj samlas. Ni har som tradition att äta risgrynsgröt till frukost klockan halv nio på julaftonsmorgonen, iklädda pyjamas, samtidigt som alla öppnar varsitt paket.

 2. Du kollar klockan för kanske den tionde gången denna morgon, och den visar äntligen sju. Då studsar du upp för att väcka resten av familjen, och rusar sedan till din julstrumpa där dagens första paket ligger och väntar. Tomteluvan sitter såklart redan på huvudet ditt, och kommer sitta där de närmaste femton timmarna.

 3. Solen lyser in genom dina persienner, vilket tvingar dig att till slut öppna ögonen. Du kastar en hastig glimt på mobilen, vars klocka visar halv elva, för att sedan vända dig om och somna om igen. Klockan elva behöver du tidigast ta dig ur sängen, så allt är lugnt.

Lagom när eftertexterna till “Kalle Anka” börjar rulla på tv:n är julbordet uppdukat och klart. Den ljuvliga doften sprider sig till vardagsrummet där du sitter, och får dig att lämna den sköna soffan för att äntra köket. Men vad finns egentligen på ditt ideal julbord?

 1. Det ska vara ett klassiskt julbord, vilket innebär exempelvis julskinka, sill, köttbullar och fläskkorv. Man kan inte kalla det julbord om rätter som nyss nämnda inte finns där. Kvällen ska även, enligt tradition, avslutas med Ris à la Malta.

 2. Under julen ska man självklart äta julmat, men det betyder inte att nya inslag på julbordet inte är välkomna. Det finns flera veganer i din släkt, så därför har den vanliga julskinkan ersatts av griljerad kålrot, vilken du längtar efter att få prova.

 3. Julbord är inget för dig, därför äter du det endast under tvång. Dock, drömmer du alltid intensivt om en nybakad Hawaii när du motvilligt tuggar i dig underkokt potatis tillsammans med prinskorv och lax. Du undrar varje år varför pizza inte är en obligatorisk del av julbordets utbud.

Den tjugofjärde december börjar lida mot sitt slut. Maten är uppäten, paketen öppnade och det är dags att återvända till sängen för en god natts sömn. Hur känns det att julafton är över för detta år?

 1. Du ser fram emot de två nästkommande dagarna, då din familjs traditioner innebär att julfirandet alltid fortsätter den tjugofemte och tjugosjätte eftersom hela släkten inte hinner träffas på julafton. Då blir det mer julbord och risgrynsgröt, vilket är lika mysigt varje år.

 2. Du vill verkligen inte gå och lägga dig, eftersom du då medger att julafton faktiskt är slut på riktigt. Trots att juletiden teoretiskt sett fortsätter några dagar till, så anser du att magin försvinner när klockan slår midnatt den tjugofjärde december. Detta får dig att redan längta till nästa års jul.

 3. Du känner en lättnad, för julen betyder bara massor av stress och du saknar den vanliga vardagen. Imorgon planerar du att sova halva dagen, och eventuellt slänga ut granen genom fönstret. Om du nu orkar.

Flest 1:or

Du är en person som genuint gillar julen, med förbehållet att den är traditionell och klassisk. Du tycker absolut inte att man ska ändra på saker som fungerar, och därför firar din familj jul på exakt samma sätt år efter år. Recepten som du både julbakar och lagar julmat efter har funnits i din släkt i generationer, och om någon försöker att ändra på gammelmormors fläskkorvsrecept så julstrejkar du.

Flest 2:or

Du är galen. Alltså, galen i julen och allt vad den innebär. Enligt dig börjar julen när augusti tar slut, och du anser det vara legitimt att inhandla julklappar så fort september tar vid. Du nynnar även på julsånger året om, och är som lyckligast när julpyntet åker fram och granen upp. Din garderob exploderar snart av mängden fula jultröjor och tomteluvor, men det bekommer dig inte för allt du tänker på är JUL.

Flest 3:or

Du är Grinchen med andra ord. Du vill kanske inte förstöra julen, men du anser det vara för mycket av allt. Det ska vara glitter och leenden överallt, vilket du inte orkar med. Om du fick välja så skulle du inte ens vara i Sverige under december månad, utan åka på en solsemester och glömma allt vad julen heter och innebär. Inte ens julklapparna piggar upp dig, för det anser du endast vara ett kommersiellt påhitt.

1 visning

Comments


bottom of page