top of page

Studenten om sitt stöd från Funka; “Det kan kännas skönt att ha någon i ryggen som man kan vända sig

Det är inte alltid lätt att veta vilket stöd du kan få från Funka som student. Det är inte heller alltid enkelt att ta steget till att söka stöd för många som faktiskt behöver det. Lösnummer har intervjuat studenten Markus Holmberg som tar stöd från Funka i sina studier för att höra hans perspektiv.

Markus Holmberg är student vid Måltidens Hus i Grythyttan och har läst där sedan hösten 2022. Han har sedan tidigt in på förra terminen tagit stöd av en mentor från Funka. Anledningen varför Markus valde att söka stöd från Funka var eftersom han kände att det behövdes för att klara av sina studier. Han utreds just nu för diagnosen ADHD.

Jag behövde en sidekick som pushar mig då jag har väldigt svårt att ta tag i saker, säger han.

Markus har kontakt med en mentor som hjälper honom med struktur och organisering av uppgifter så de blir lättare att förstå. Han får även extra tid vid tentamen.

– Jag har dock varje gång glömt att anmäla mig till den extra-anpassade tentamen, säger Markus.

Utöver förlängd tentamen får Markus tillgång till Legimus där han får sin kurslitteratur digital.

Markus tycker att det blir svårt att få den personliga kontakten med sin mentor då de endast ses över zoom på grund av praktiska skäl.

– Min mentor som jag har bor i Örebro och jag gillar inte att ha zoom-möten. Jag behöver det personliga mötet för att det ska funka för mig.

Han fortsätter – Jag tycker att vi som bor i Grythyttan blir begränsade. 

Markus berättar att han har väldigt svårt att lyssna och skriva samtidigt på föreläsningarna. –Jag kan inte anteckna samtidigt som jag lyssnar, då går inget in.

Han fortsätter –  Jag skulle ha fått tillgång till anteckningar,  men eftersom vi är färre personer som läser i Grythyttan bli det svårt att hitta någon som kan hjälpa till. 

– Det blir kaos om det blir för mycket information och då stänger jag av, förklarar Markus.

När det kommer till stigmatiseringen av funktionsnedsättning och diagnoser, tror Markus att det inte är ett större problem nu för tiden. Men att en viss problematik finns kvar.

– Man får höra att diagnosen är en superkraft, vilket det kan vara i många fall men för andra kan det vara riktigt pinsamt, säger Markus.

Markus säger att han tror att en rädsla finns hos många för vad ens klasskompisar ska tycka om man får särskild anpassning.

– Jag tror många är rädda för att söka då många vill klara det utan att känna sig dålig eller sämre på något vis, förklarar han.

Markus skulle rekommendera andra att söka stöd från Funka.

Det kan kännas skönt att ha någon i ryggen som man kan vända sig till, säger han. Däremot tyckte han att den personliga kontakten med sin mentor är viktigt, vilket blir en fördel för de som bor i eller närmare Örebro.

Markus önskar att alla som söker stöd av Funka kan få den fysiska kontakt som många med en diagnos behöver, oavsett vart man bor.


2 visningar

Comments


bottom of page