För sju år sedan grundade Mattias Jägerskog den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen på Facebook, en rörelse som hjälper människor att samåka mer. I höst lanseras samåkningsgrupper inom Skjutsgruppen, bland annat en grupp för enbart studenter och anställda vid Örebro universitet.
Skjutsgruppen samordnar samåkningar runt om i Sverige och Europa. Vid starten var de en handfull medlemmar men idag har skjutsgruppen cirka 50,000 aktiva medlemmar runt om i Europa. Mattias Jägerskog är grundaren till den ideella rörelsen. Han menar att samåkning är bra för mycket men att de största fördelarna är att det är miljösmart, ekonomiskt och att det medför social interaktion. – Det är bra för miljön att åka tillsammans och det är billigare eftersom man delar på kostnaden, men framför allt är det ett fantastiskt roligt sätt att resa på. Vi har hört allt från att kärlek har uppstått och man blivit tillsammans, till att man har fått en förfrågan om jobb. Mycket oförutsett och roligt kan hända när man samåker, säger Mattias.
Skjutsgruppen fungerar genom en gemensam plattform på Facebook och via skjutsgruppens egen hemsida. Som medlem i organisationen skapar man sig en profil på hemsidan för att kunna erbjuda och söka resor via gruppens plattformer. Skjutsgruppens medlemsantal och geografiska utsträckning har vuxit snabbt de senaste åren och i samarbete med ett flertal svenska kommuner har man valt att göra en ny satsning inom rörelsen. Det nya konceptet innebär att alla som vill får starta egna samåkningsgrupper inom Skjutsgruppen. Bland annat har en speciell samåkningsgrupp för studenter och anställda på Örebro universitet just lanserats. Gruppen syftar till att samla studenter och anställda vid universitetet och få dem att samåka till och från campus.
Mattias ser ljust på Skjutsgruppens framtid och han talar varmt för kollaborativ ekonomi som sätter tillgång framför ägande. Han menar att fler och fler inser att det inte är nödvändigt att äga en bil för att ha tillgång till en resa. Mattias ser även att samåkning är ett sätt att minska främlingsfientligheten i samhället. – Vi lever i en tid där många vill stänga gränserna och se på varandra som främlingar, vi ska vara rädda för andra människor och tänka att de inte är goda. Vi i Skjutsgruppen gör helt tvärt om. Vi åker över de där gränserna och vi åker även över gränser i våra huvuden. Vi väljer aktivt i fysisk handling att komma närmare varandra, säger Mattias.
Vill du veta mer om Skjutsgruppen eller den specifika skjutsgrupp som finns för Örebro universitet? Besök i så fall skjutsgruppen.nu eller sök upp föreningen på Facebook.
/ Linnéa Hane Skribent
Comentarios