På onsdagens kårstyrelsemöte lades grunderna för hur introduktionen för nya studenter kan utformas till hösten. Blir allt som alla hoppas så kommer en blandning mellan digitala aktiviteter och begränsade aktiviteter på plats att ske. Men allt beror givetvis på regeringens beslut och pandemins utveckling. – Det är fortfarande väldigt viktigt att vi har förståelse för läget och att faran inte är helt över, berättar Kristin Törnqvist i kårstyrelsen.
Efter en helt inställd introduktion för ett år sedan och en helt digital dito i våras kan man nu anta att längtan är stor efter en terminsstart och medföljande introduktion på plats.
Även om pandemin kvarstår är läget förhållandevis gott och flera restriktioner har lättats från regeringens håll. Därför bör också Örebro studentkår utreda möjligheterna till att lätta på verksamhetens restriktioner. Ungefär så menar kårstyrelsen i det ärende som behandlades under onsdagskvällens möte.
Förslagen som utgör ärendet godtogs av kårstyrelsen, men det innebär inte att en introduktion på plats är spikad. I praktiken gäller beslutet nämligen inte förrän regeringen gör fler lättnader i restriktionerna och Sverige befinner sig i steg 2 i den avvecklingsplan som presenterades för snart en månad sedan.
Beslutet gör dock att ett ”vanligt intro” likt de som skedde före pandemin inte kommer att hända oavsett lättnader. Introgrupperna kommer till exempel behöva träffas utomhus, inte få dricka alkohol när man träffas fysiskt, inte beblanda sig med andra kårsektioner eller introgrupper och givetvis undvika trängsel.
Lösnummer har pratat med Kristin Törnqvist, vice ordförande för Örebro studentkår:
Hur känns det att förbereda för att öppna upp, något som alla studenter längtat efter? – Det är något vi alla har väntat på. Det känns fantastiskt kul att få ge denna nyhet i slutet av ett verksamhetsår som varit kantat av mycket regleringar och begränsningar. Det är fortfarande väldigt viktigt att vi har förståelse för läget och att faran inte är helt över. Även om det är roligt och spännande att besluta detta så krävs det fortfarande mycket planering, bollande och diskussioner för att få det så bra så möjligt och för att få det smittsäkert.
Hur har arbetet med att få fram det här förslaget varit? – Vi har pratat med de aktörer som vi velat ha inspel från och de som faktiskt är en del av introduktionen. De har alla fått komma med input och åsikter för att få en så bra och smittsäker introduktion som möjligt – universitetet, smittskyddet i Region Örebro län och generalerna i kårsektionerna.
Det ju ett förslag som fortfarande hindrar ett ”vanligt intro”. Det är begränsningar i alkoholkonsumtionen, man får inte hänga med andra introgrupper eller andra sektioner. Vad säger ni till de som tycker att det här fortfarande är ganska hårda restriktioner? – Samhället håller ju på att öppna upp, men det är inte helt öppet än. Vi har vidtagit de åtgärder som vi tycker är lämpliga. På det här sättet kan våra medlemmar ses fysiskt men ändå känna sig säkra och trygga.
–
Besluten som kårstyrelsen tog under mötet ser ut så här i sin helhet:
Alla förslag i denna proposition får genomslag när regeringen öppnar Sverige för steg 2.
Introduktionen HT21 får genomföras med max 5 fysiska aktiviteter utomhus per kårsektion.
Under introduktionen HT21 får inte introduktionsgrupper och kårsektioner förblandas utan de ska vara separerade under fysiska aktiviteter.
Introduktionen HT21 ska ha ett deltagartak på 30 personer i varje introduktionsgrupp. Undantag kan sökas hos Örebro studentkårs presidium. Ordförande och vice ordföranden äger rätten att besluta om undantag.
Under introduktionen HT21 ska ingen alkoholkonsumtion förekomma under fysiska aktiviteter. Uteserveringar är inte tillåtna.
Under introduktionen HT21 ska varje introduktionsgrupp se till att trängsel undviks.
Kårstyrelsen ska hantera frågan på nytt om myndigheter, såsom regeringen eller region, skärper nationella restriktioner och rekommendationer. Frågan kan även hanteras på nytt vid uppkommen smittspridning.
Bild höger: Lösnummers arkiv
Comments