top of page

Recension: Hur sexfixerade är TekNat?

Fröet som kom att bli denna text började gro i min hjärna den 10 december, det är ingen slump att det råkar vara samma datum som TekNats årliga julsittning. Jag hade aldrig besökt någon av TekNats tidigare julsittningar och därför fanns inga tydliga förväntningar. Det enda jag visste var att mat, dryck och roliga spex utlovades. Evenemanget ägde rum på Ritz, en nattklubb som ligger inklämd mellan Nikolaikyrkan och Kulturkvarteret på Fabriksgatan.

Jag och mitt sällskap anlände till brottsplatsen runt sextiden. På mig hade jag en svart kavaj och en tomteluva. Vid den tidpunkten kryllade det av glada studenter som redan då drack varandra till och tog gruppfotografier. Detta fick mig genast att se fram emot en fullspäckad afton strösslad med julkänsla. Jag satte mig till bords och kort därefter tog ceremonimästaren kommandot genom att yttra varje sittnings gyllene regel:

-När toastmaster talar är man?

-Tyst! Skrålade publiken i kör och spelen kunde börja.

Vid första anblick var kvällen trevlig. Jag och mitt sällskap åt och drack som gourmander av julbordet i sann svensk julanda. Bortsett från att julbordets Janssons frestelse smakade mer peppar än anjovis så var maten definitivt godkänd. Det som skulle komma härnäst lämnade däremot en betydligt sämre eftersmak. Kvällens första spex var varken ris eller ros utan upplevdes mest lite goddag yxskaft. Numret gick ut på att tre stycken generaler från TekNat utförde leken “tugga snöre”, en lek där deltagarna ska tugga i sig ett godissnöre snabbast utan att använda händerna. Det går inte att sticka under stol med att spektaklet var underhållande i viss mån även om det inte spred någon julkänsla. Nästkommande spex gick däremot steget längre och lyckades istället sprida ren julilska. Spex nummer två inleddes med att tre grabbar iklädda vit skjorta klev upp på scenen och slog sig ner på varsin stol. Från ingenstans rök skjortorna av. Synen av tre killar i bar överkropp som väntade på att få sin bringa vaxad skulle alltså förgylla min kväll. Spexet var åtminstone interaktivt eftersom publiken fick välja vem av killarna som skulle bli vaxad baserat på hur ludna de var. Kvällen fortskred och den bittra avsmaken rann ganska snabbt av. Jag och mitt sällskap fortsatte avnjuta kvällen och allt var frid och fröjd, fram tills det var dags för den stora finalen. På scen stod återigen de tre, numera vaxade, musketörerna från föregående nummer. Numret började med dans till den klassiska jullåten “Jingle Bell Rock“ och jag tänker att det skett en förbättring från föregående nummer, men kort därefter hände något som fick mig att sätta rödvinet i halsen. Plötsligt stoppades julmusiken och killarna klädde av sig och började strippa á la Magic Mike utsmyckade med röd fluga runt halsen till låten “Pony”, ett vanligt fenomen på sittningar. Jag tänker inte gå in så djupt på några detaljer men spexet var unket, pikant och gav minst en person i publiken en sur uppstötning. Man brukar säga att alla goda ting är tre men det här var definitivt ett undantag. Oturligt nog så vände sig ceremonimästaren till publiken och frågade om tjejerna ville se en omstart av numret som märkligt nog kändes sämre andra vändan. Det såldes även lotter under kvällen. Det som var fövånansvärt var att majoriteten av vinnarna hade någon form av anknytning till styrelsen i TekNat, men jag gissar att detta bara var en ren slump. I övrigt var kvällen mycket trevlig och hade det inte varit för spexen så hade 330 kr varit ett försvarbart pris.

En tanke som ekade i mitt huvud var: “Måste spexen nödvändigtvis vara plumpa”. Jag är fullt medveten om att det är en slags oskriven regel inom sittningar att någon form av förnedring skall förekomma, men någon måtta får det ju vara. En julsittning bör ha jultemat som huvudfokus och ska inte vara en homage till Venus och Bacchus som nu var fallet. Min poäng är att det förmodligen finns bättre sätt att inkorporera julen i sina spex annat än att jucka scengolvet till Jingle Bell Rock och att bli vaxad på scen. Det finns en kristen och en kommersiell sida av julen men denna sittning går inte att kategorisera som varken det ena eller det andra.

Ett genomgående tema under kvällen var sex, sex och återigen sex, vilket inte är konstigt, vi lever trots allt i en rätt så sexfixerad värld. Det kanske till och med är undertecknad som är sexfixerad som sexualiserar män som blir vaxade men det gick inte att ta miste på den atmosfär som bildades i salen under dessa nummer. En del i publiken rynkade på näsan och andra hejade på vilt, det uppstod alltså en vattendelare. Ett stort fokus på det sexuella är något jag upplevt genomsyrat varje sittning TekNat anordnat. Poängen med en sittning är väl främst gemenskapen, lära känna nytt folk och avnjuta maten i viss utsträckning. Julsittningen är den sortens sittning som bör sträva efter att vara så inkluderande som möjligt enligt mig. Jag anser att denna typ av spex skapar en heteronormativ arena som en del förmodligen kan uppleva exkluderande och julen är väl ändå till för alla? Med detta syftar jag inte enbart på människor som skulle beskriva sig själva som HBTQI+ utan även de som inte är lika utåtriktade när det kommer till sin sexualitet. Jag tror en bredare demografi hade velat gå på sittningar om de var mindre laddade och om fler går på sittningar stärks förmodligen både gemenskap och möjligheten att lära känna nya människor.

Jag kan tänka mig att glåpord som: Moralkompass, PK-maffia och glädjedödare figurerar ibland läsare som inte håller med mig. Men jag menar inte att stå med en pekpinne och säga vad som är rätt eller fel. Som student får man hålla till godo med att det finns en mall för hur en sittning ska se ut och den ser förmodligen ut så av en anledning, det måste ju trots allt vara ett vinnande koncept. Jag är även fullt medveten om vad studentlivet innebär men jag känner att julen är så pass högtidlig att det borde vara ett undantag. Roten till problemet handlar nog om att jag och TekNat inte delar grundläggande uppfattning om vad poängen med en julsittning är. Julen representerar för många inklusive mig själv en slags fukt från vardagen, en flykt från ett sexfixerat informationssamhälle så varför kan inte detta vara fallet för en julsittning. Som student kan jag även känna mig ganska förminskad. Är spex av sexuell natur det enda vi ungdomar skulle finna underhållande? Hade man inte kunnat anordna ett program med både sofistikerade och tramsiga spex för att skapa en helhetsupplevelse? När man som åskådare får se en kontrast mellan det råa och det uppstyrda blir det råa betydligt roligare.

En rundgång av allt det vulgära skapar bara en känsla av tondövhet.

Summan av kardemumman är att en julsittning ska vara en neutral inkluderande zon där alla kan känna sig välkomna. Min önskan är inte att en julsittning ska likna en uppesittarkväll framför bingolotto med släkten man träffar alltför sällan. Men jag tror starkt på att det finns ett sätt att sammanfoga det högtidliga med studentlivets prägel. Så hur sexfixerade är egentligen TekNat? Bortser man från spexen så är TekNats evenemang nästan alltid väl genomförda och det märks att det finns ett stort engagemang inom sektionen. Jag tror dock inte att det förekommer någon större eftertänksamhet när dessa event anordnas utan som evenemangsansvarig följer man förmodligen sina egna värderingar. Aspekter som inklusion och sätta in sittningen i ett sammanhang förekommer inte utan det är samma röda tråd igenom varje sittning, nämligen sex.

 

Bilden är en genrebild.


55 visningar

Comments


bottom of page