top of page

Pärldagar lockar fler och fler

”Fuck Cancer” är ett motto som organisationen Ung Cancer ligger bakom. Organisationen bildades hösten 2010 av Julia Mjörnstedt och Hanna Wekell. När Julia var 21 år drabbades hon av tjocktarmscancer. Hon ansåg att det saknades en plats dit unga vuxna som drabbats av sjukdomen kunde vända sig för att finna gemenskap och styrka. Så föddes idén till Ung Cancer.

Organisationen har vuxit sig stor och är nu en mötesplats för människor som är drabbade utav cancer på ett eller annat sätt. Alla mellan 16-30 år och som på något sätt är drabbade av cancer kan bli medlemmar i Ung Cancer. Det kostar inget, och du får tillgång till både fysiska och webbaserade mötesplatser. – Det är ingen som avgör åt dig ifall du är anhörig eller inte utan det avgör du själv. Spelar ingen roll om det är din grannes systers bror som fått cancer eller din lillasyster, mår du dåligt och behöver någon form av stöd är du välkommen, säger Melinda Holm.

Ung Cancer jobbar mycket med sociala medier med allt ifrån Instagram, Facebook, Youtube och podcast. Men om det är något som engagerar människor är Ung Cancers pärldagar. Pärldagarna arrangeras på olika platser runt om i Sverige och bland annat här i Örebro. Melinda Holm är student på Örebro universitet och är en utav tre som bär huvudansvaret för pärldagarna i Örebro. – Jag valde att engagera mig som volontär eftersom jag ville hjälpa till och detta är en sådan bra och viktig grej. På köpet får jag också möta så otroligt många härliga människor, säger Melinda.

Melinda och hennes kollegor Dennis Storm och Sofie Hallblom ansvarar för datum och tid för pärldagarna. De ansvarar för att det finns volontärer, pärlor och fika på plats. De har även kontakt med de olika lokalansvariga.

Pärldagarna anordnas en gång i månaden och är väldigt väl besökta. Hittills har pärlandet hållit hus i Ladugårdsängen på Propellervägen, men nu är det nya lokaler som gäller, nämligen Scandic Hotell på väster. Hotellet tar inte någon avgift för att pärldagarna anordnas hos dem, utan tvärtom är de mycket glada att få hjälpa till.

Pärlandet pågår i några timmar och det är helt ideellt. Pärlar du fem stycken armband får du däremot göra ett sjätte att ta med dig hem. – Det är en sådan stor efterfrågan på att få pärla och det är så sjukt kul. Jag tänkte att folk kanske skulle komma en gång och pärla för att sedan vara nöjda, men det är jättemånga som är med varje gång, säger Melinda.

Pengarna från armbanden går oavkortat till arbetet för att skapa mötesplatser, till stipendier som medlemmar kan söka, till att täcka administrativa kostnader, medlemsträffar och andra aktiviteter. Vill du också vara volontär på pärldagarna framöver kan du skriva ett mail till suzanne@ungcancer.se. Du kommer då att få vara med på en utbildningsdag som ligger i början på nästa år.

Foto: Kajsa Wikström

0 visningar

Comments


bottom of page