top of page

NYSTARTAD STUDIEENHET PÅ FONTÄNHUSET- FÖR DIG SOM BEHÖVER ETT SAMMANHANG

En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang. En plats där du alltid är viktig. Det kanske låter som en idyll, eller något utom räckhåll, men för dig som bor i Örebro finns möjligheten nära. Lösnummer har besökt ett av världens över 300 Fontänhus som ligger endast ett, eller möjligtvis tre, stenkast från campus Almby. Nyligen har de startat upp en studieenhet för att erbjuda arbetsrehabilitering för de studenter som behöver hjälp med struktur i vardagen och som önskar ett socialt sammanhang.

Vi möts av vänliga miner när vi går genom dörrarna till det vita huset. Där står Åsa Blomstrand och Louise Sjöbom, socionomer och handledare för Fontänhusets studieenhet, och studenten Lina, som egentligen heter något annat, för att välkomna Lösnummer. Huset är stort och anrikt, med en stor matsal som också fungerar som samlingsplats på första våningen och med flera mindre rum med olika syften på de två övre våningarna.

På den översta våningen, med fönster mot bakgården, hittar vi de rum där studieenheten samlas. I ett av dessa har Åsa och Louise dukat upp med kaffe, så som man brukar göra när man samlas i Fontänhuset, och vi sätter oss ner för att höra mer om verksamheten.

Fontänhuset i Örebro är långt ifrån det enda av sin sort. Internationellt går verksamheten under namnet Clubhouse och har syftet att hjälpa människor ut i arbetslivet. Louise berättar:

Fontänhuset är en arbetsrehabiliterande verksamhet som finns världen över. 30 länder, 300 Fontänhus. Här i Sverige finns 13 Fontänhus.

Att vara medlem i Fontänhuset är helt gratis. Verksamheten bygger på att alla medlemmar och all personal hjälps åt med arbetet i huset.

-I Örebro har vi ett stort hus där personer med någon typ av psykisk ohälsa kommer för att tillsammans jobba i en arbetsinriktad dag. Man kan jobba med allt ifrån att laga mat här i huset eller sköta om trädgården till att skriva i en tidning, förklarar Åsa.

Nyligen har Fontänhuset Örebro även startat upp en studieenhet där studenter med psykisk ohälsa eller som riskerar att hamna i psykisk ohälsa, främst från universitetet, men även från gymnasiet, yrkeshögskolan och folkhögskolan, kan få hjälp att hitta ett sammanhang. Än så länge är de ganska få.

Åsa Blomstrand och Louise Sjöbom


Åsa berättar om hur en dag kan se ut för en student som är medlem i Fontänhusets studieenhet.

Fontänhuset öppnar klockan 8:30 och stänger klockan 16:00 varje vardag. Under den tiden är det fritt fram för studenterna att komma hit. Det finns en lugn studieplats på tredje våningen. Där kan man sitta och studera och om man vill kan man också få stöttning av oss. Det kan ju vara så att man mest behöver ha någon att prata högt med om hur man ska lägga upp sin planering eller om att man känner oro över en tenta. Vi finns som ett stöd i det, förklarar hon.

Åsa vill även påpeka att Fontänhuset kan fungera som en helhetslösning, och att köpa lunch eller fika mellan studierna kostar inte mycket. En lunch på Fontänhuset kostar endast 40 kr och att ta med en matlåda hem kostar 20 kr.

Utöver tillgången till stöd och en lugn plats att sitta erbjuds studenterna två pomodoropass i veckan. Pomodorotekniken innebär att studera i intervall om 25 minuter följt av 5 minuters vila och har visat sig vara effektiv som studieteknik. –

Pomodoro betyder tomat på italienska, och namnet kommer från den tomatformade äggklockan, säger Åsa. En student som är medlem behöver inte hjälpa till med något annat i huset, om denne inte vill, utan studietiden är arbetet.

Tillvaron på Fontänhuset handlar dock om mer än bara arbetsinriktad verksamhet.

-Vi har även sociala aktiviteter. Vi erbjuder friskvårdsaktiviteter tillsammans, något man kanske inte alltid hinner göra som student men som man kanske kan uppmuntras att prioritera, för en väldigt billig peng. Allt man kan köpa på Fontänhuset är till ett subventionerat pris, berättar Louise.


Rum i Fontänhuset


Hon fortsätter:

Det är nog vanligt att vara ensam på universitetet. Det är lätt att bli ensam i ett allt för stort sammanhang och då har man tillfälle här att få kontakter genom att till exempel sitta och äta tillsammans. Här finns det sociala sammanhanget. Sammanhållningen på Fontänhuset är väldigt stark och Åsa och Louise vill trycka på att allt blir väldigt personligt här. Här blir man inte en i mängden.

Om det är så att det känns lite tungt just nu, om det är så att man känner sig ensam eller om man behöver få bättre rutiner i vardagen, vill vi uppmuntra dig att testa att komma till oss. Tveka inte på att höra av dig, säger Åsa slutligen, innan vi vänder oss till Lina.

Lina är en student vid Örebro universitet som började gå till Fontänhuset i samband med att de startade upp sin studieenhet. –Jag började komma hit under pandemin. Då var det som ett sätt att inte vara isolerad hemma. Sedan har man fått kontakter här, och vänner som ger ett sammanhang, berättar hon. – Det ger mig också en struktur i vardagen. Det blir lättare att ta sig för saker här än hemma. Det känns väldigt skönt att ha ett ställe att gå till där det finns bra lokaler och där man känner sig sedd.

Om du skulle vilja besöka Fontänhuset, och tror det skulle vara bra för dig, men fortfarande tvekar vill Lina uppmuntra dig att våga ta steget. –Jag tvekade lite själv till en början. Tänk inte på fördomar utifrån utan tänk på hur det känns för dig. Hur du trivs är viktigare än stigman kring psykisk ohälsa. Jag har själv lärt mig att bli mindre fördomsfull här. Hon fortsätter: – Du skulle nog bli förvånad över hur mycket du kan lära dig här.

Fontänhuset Örebros studieenhet är liten men växande, och andra Fontänhus i landet föregår redan med exempel på hur viktigt det kan vara. – Det finns en förlaga i Lund där det redan finns en mer etablerad studentverksamhet, med ungefär 100 studenter. Det är det vi försöker ta efter här, berättar Lina, som själv är engagerad i att utveckla studieenheten. Åsa avslutar: –Vi skapar det här tillsammans. Vi sneglar på Lund och de har ett vinnande koncept. De har hjälpt många studenter att klara sina studier. Men vi skapar vårt eget ställe tillsammans här i Örebro, och man kan själv komma hit med idéer så ser vi om det går att lösa.

Låter Fontänhuset som något för dig, eller har du fler frågor? Gå in på orebrofontanhus.se eller skicka ett mail till student@orebrofontanhus.se!


1 visning

Comments


bottom of page