top of page

NOTIS: Pågående tältstrejk utanför kårhuset – detta är studenternas krav

Uppdaterat: 21 maj

Följande text är en notis och åsikterna är inte Lösnummers. Lösnummer är religiöst, fackligt och partipolitiskt obundna och ska bland annat verka som ett forum för debatt kring Örebro universitet och Örebro studentkår.


Något som har väckt en del uppmärksamhet är den pågående protesten på Örebro universitets campus som äger rum strax utanför Örebro kårhus. Protesten utgörs av att studenter reser upp tält där de bosätter sig. Protesten är en del av en internationell studentrörelse där demonstranterna kräver att deras lärosäten ska ta avstånd från Israels pågående krigföring i Gaza.


Mohamed Amro, som är talesperson för demonstranterna vid Örebro universitet, läser andra året på rättsvetarprogrammet. Han förklarar att demonstrationen upphör när Örebro universitet bifallit deras krav. 


Mohammed Amro, talesperson


– Vi har fem stycken krav. Först och främst vill vi att Örebro universitet omedelbart avbryter allt institutionellt samarbete med israeliska lärosäten, inklusive forskningssamarbeten och utbytesavtal. Den andra punkten är att vi vill att Örebro universitet ser över alla upphandlingsrutiner för att undvika avtal med leverantörer som har kopplingar till den israeliska militären eller verkar i de ockuperade palestinska områdena. För det tredje vill vi att Örebro universitet aktivt stödjer den palestinska högskolesektorn och särskilt drabbade universitet och högskolor i Gaza. Fjärde kravet är att Örebro universitet aktivt stödjer utsatta palestinska akademiker. Det sista kravet är att avsluta alla samarbeten med företag som har etablerat handelsavtal med Israel eller har kopplingar till den israeliska staten.


Demonstranterna har även haft ett möte med universitets delar av universitetsledningen emellertid utan några vidare resultat.


– Vi hade ett möte med universitetsdirektören, prorektorn och säkerhetschefen. De tog tyvärr inga anteckningar under mötet. Vi delgav våra krav, men de ville inte gå med på några av dem. Det framgick också under mötet att universitetet har avtal med israeliska universitet och företag som tjänar pengar på kriget.


I nuläget finns det inga israeliska studenter på Örebro universitet och vice versa. Trots detta vill ändå inte Örebro Universitet häva detta avtal rörande utbytesstudier.


– De ville inte häva avtalet. Örebro universitet anser att det är onödigt att häva ett avtal som inte används rent praktiskt eftersom det inte förekommer israeliska utbytesstudier i nuläget. Vi tycker att det borde göra det ännu enklare att avsluta avtalet. Vi känner att de tog mötet lite mer oseriöst än de borde ha gjort.Demonstranterna anser att de har fått ett varmt bemötande av andra propalestinska studenter, det ska röra sig om alltifrån virtuellt stöd till folk som gett dem fika.


– Utöver det har vi fått stort stöd från folk på Instagram och Facebook. Vi har lagt ut vad vi är i behov av och folk har bland annat kommit hit med massa fika. Vi har fått mycket kärlek och stöd. Folk frågar hela tiden hur de kan hjälpa till.


Mohamed tillägger även att resterande studenter vid Örebro universitet kan ansluta sig till diskussionen.


– Jag vill att fler studenter på Örebro universitet ska svänga förbi. Från och med nu kommer vi att vara mer aktiva och försöka interagera med folk. Om någon har en fråga är det bara att komma förbi. Vi kan diskutera allt, det finns inga dumma frågor. Fråga gärna varför vi står här och försök förstå oss. Vi är ett jättetrevligt gäng att umgås med, ingen lämnas utanför.


Skribent: Simon Franssén

Foto: Fanny Huss


420 visningar

Comments


bottom of page