top of page

Manon Lamartine: ”7 anledningar till varför du ska vara glad över att vara singel på Alla hjär

Floristerna radar upp rosbuketter i skyltfönsterna, hjärtformade praliner och geléhjärtan staplas upp på hyllorna vid ICA-kassorna, ballonger i rödrosa toner fylls med helium och borden på alla topprestauranger bokas upp till onsdagen den 14/2. Staden befinner sig i ett aktivt förberedelseläge inför årets första och mest romantiska högtid – men för en stor del av befolkningen så är Alla hjärtans dag inte direkt någon favorittradition.

Singlar utsätts ofta för antaganden och förutfattade meningar om att vår relationsstatus innebär att vi är ledsna individer som ägnar oss åt regelbundet tröstätande, självömkan och frenetiskt Tinder-swipe:ande. Förhållanden, å andra sidan, romantiseras gärna och anses vara ett eftertraktat mål som alla borde sträva efter, oavsett hur nöjd man är med att leva solo. I ett samhälle där tvåsamhet är normen kan Alla hjärtans dag, förståeligt nog, framkalla en del jobbiga tankar och känslor hos dem som kämpar med att anamma sitt singelliv och framför allt hos dem som längtar efter partnerskap. Så, för att påminna alla som tvivlar på singellivets goda sidor och/eller är i behov av ett pepptalk – har jag valt att sammanställa de 7 (enligt mig) främsta fördelarna med att vara singel. Och därför också, 7 anledningar till varför du ska vara glad över att vara singel på Alla hjärtans dag. Då kör vi!

  1. Inga förväntningar = inga besvikelser

Det är nog säkert att påstå att förhållanden är fyllda av förväntningar, både rimliga och orimliga sådana. På Alla hjärtans dag multipliceras dessa med ungefär två… hundra…tusen. Förväntningar behöver inte alltid innebära något dåligt, men de har en tendens att föra med sig en del besvikelse när de inte kommuniceras eller motsvaras av verkligheten. Att vara singel innebär inte bara att ingen har makten att göra dig besviken – du behöver heller inte själv känna pressen över att planera eller genomföra överraskningar och upplevelser för att behaga någon annan. Du behöver inte droppa hintar och sen känna av bitterheten när det inte riktigt (alls) blivit som du ville och du slipper det dåliga samvetet när det visar sig att din partner hade förväntningar som du inte kunde leva upp till. Som singel lever du i lyxen att inte tyngas ner av specifika förväntningar som väldigt enkelt leder till besvikelse.

  1. Dobby is a free elf!

Utan att på något sätt antyda att personer i förhållanden är ”fast” vill jag ändå förespråka att en singel lever en mycket friare livsstil. Du är helt fri från ansvar vad gäller att behaga, att ta hänsyn och att anpassa dig efter någon annan. Tvärtom har du möjlighet att göra vad du vill, när du vill, hur du vill. Har du lust att dra på den där efterfesten och slippa tjafset om var du övernattat? Go for it. Vill du dekorera din lägenhet i äkta nörd-anda och fylla hyllorna med samlarobjekt utan kritiska invändningar från en annan part? Kör hårt. Orkar du inte ta tag i högen med disk eller plocka upp dem smutsiga underkläderna som är utspridda över hela lägenheten? Skit i det! Du kan vara ute hela dagar och nätter utan att påverka någon annan, ta dåliga beslut med gott samvete och packa resväskan och dra när som helst utan att först kolla det med någon (förslagsvis efter tentaperioden). Som singel har du möjligheten att designa ditt liv utifrån dina egna önskemål utan att behöva ta hänsyn till någon annans smak, behov eller känslor. Så gör precis det du vill, skuldfritt!

  1. Dina pengar kan köpa dig (åtminstone lite) lycka

Istället för att lägga dina pengar på någon annan genom kommersiellt trams som ändå kommer slängas, blommor som kommer vissna eller på en (dyyyyr!) spa-helg som kommer innebära att du får klara dig på snabbnudlar resten av månaden – kan du investera i någonting till dig själv som du faktiskt vill ha. Finns det inte någon särskild, skimrande pryl som du har spanat på men inte manat dig själv att faktiskt köpa? Eller bättre än, något du alltid har velat göra men aldrig hittat rätt tillfälle för? Tiden är nu! Ta en tur på stan och köp hem den där ruskigt snygga läderjackan, investera i ett minne för livet i form av fallskärmshoppning eller testa dina förmågor i Pole dance. The sky’s the limit!

  1. En socialare livsstil

Alla har nog någon gång upplevt hur man själv, eller hur någon närstående, distanserat sig så fort förhållandestatusen uppdaterats på Facebook. Det är vanligt att vänner försummas och bortprioriteras så fort en ny älskling kommer in i bilden och oavsett hur naturligt det känns i stunden når man ofta senare insikten om hur viktiga ens vänskaper är. Forskning tyder på att singlar lägger mer tid på sina vänskaps- och familjerelationer än personer i förhållanden – och kanske är singlar därför också bättre på att bevara sina vänskaper. Och varför skulle vi inte vara det? Som singel har du allt ifrån tid till energi till lust att spendera mycket kvalitetstid med dina vänner, vilket öppnar upp för en otalig mängd roliga minnen! Visserligen skapar du också minnen med en partner, men dessa kan dock lätt bli associerade med jobbiga känslor om det visar sig att förhållandet inte håller. Minnen med vänner, däremot, kan för alltid behålla en god och positiv ton!

Utöver vänner träffar singlar också med stor sannolikhet många fler nya människor än personer i förhållanden. Kanske beror det på fler utekvällar, många spontana resor eller nya och utökade kompiskretsar – men oavsett anledning får du som singel fler möjligheter att lära känna nya, spännande individer som på olika sätt kan göra livet bättre.

  1. Let’s talk about sex, baby  

För att konstatera det uppenbara finns det även en del fördelar som rör sexualitet. Förutom att du är fri att dela lakan med vem du vill, så har du möjligheten att verkligen utforska din sexualitet och ta reda på vad du gillar, respektive inte gillar. Förutsatt att vi pratar om ett monogamt förhållande kan vi anta att det inte blir mycket till variation med en och samma person och i värsta fall kanske sexlivet t.o.m. inte är så uppfyllande. Singellivet tillåter dig att utforska nya sexuella områden och fantasier med vem (eller hur många) du vill, på sätt som du kanske inte har vågat eller kunnat prova med en partner. Vem har sagt att singlar inte vet hur man stör grannarna på Alla hjärtans dag?

  1. Kvalitetstid… Med dig själv!

Kanske den viktigaste (och mest uppenbara) fördelen med att vara singel är att du lär känna dig själv, på riktigt. Den enorma mängd tid som faktiskt finns till övers – tid som annars skulle läggas på kvalitetstid med en partner – gör att du lättare kan utforska dig själv och utveckla nya eller gamla intressen. Du har möjlighet att göra den här perioden till den mest produktiva tiden i ditt liv (eller den mest njutningsbara om du föredrar att sträckkolla Netflix-serier). Kvalitetstid med dig själv möjliggör också självreflektion och ökad självkännedom av högsta graden – något som alltid för med sig positiva följder. Så, om du är ditt eget sällskap på Alla hjärtans dag – laga din favoritmiddag, sätt på din tolkning av terapeutisk musik och gör precis det som du mår bra av! För det är bara du själv som vet exakt hur det ska göras.

  1. Du får vara nykär – flera gånger om

Vi avslutar med den kanske roligaste förmånen av alla – just precis, obegränsad tillgång till den ultimata dopaminkällan. Har du någon gång varit nykär så vet du att det är en av dem absolut bästa känslorna i världen, kort sagt ett svärmiskt tillstånd av total eufori eller ett konstant high utan preparat. Personer i förhållanden ser gärna tillbaka på den korta, men ack så underbara, tid de hade som nykära och avundas säkerligen singlarnas lyx i att kunna hänge sig fullkomligt åt denna känsla som, enligt regel, inte varar. Som singel kan du bli förälskad gång på gång utan att behöva ta farväl till den euforiska känslan som alla andra önskar hade varat lite längre.

Avslutningsvis vill jag påminna om att den här texten är menad för dem som av olika skäl känner missnöje eller ambivalens kring att vara singel på Alla hjärtans dag (och/eller alla andra dagar på året). Jag tänker inte ljuga om att förhållanden kan vara bra, men det finns också en hel drös av fördelar singellivet för med sig som många verkar glömma. Så, i år vill jag önska er alla en glad Alla hjärtans dag och uppmuntra er att börja eller fortsätta hylla livet som singel så länge det varar, för det är verkligen fantastiskt!

0 visningar

Comments


bottom of page