top of page

Lucka 6: Julfilmerna du inte får missa!

Julen börjar nalkas och julfilmerna börjar visas på TV och streamingtjänsterna. Men vad är värt och se och vilka kan man hoppa över? Denna guide kommer gå igenom både klassiker, nya filmer och bortglömda guldkorn!

Vi börjar med tre klassiker som alla kommer se denna jul oavsett om de vill eller inte. Ensam hemma, Die Hard och Grinchen. Ni vet hur de börjar, hur de slutar och ni hejar i hemlighet på skurkarna! Ingen förklaring behövs, bara se dem så ni får det överstökat!

Nu tänker jag slänga in er i barndomen med Polarexpressen, Hook och The Nightmare before Christmas. I Polarexpressen får vi se Tom Hanks som en animerad tågkonduktör som tar med barn på ett äventyr till Nordpolen. En feel-good-film som verkligen ger tittaren julkänslor, iallafall att det är vinter ute.

I Hook får vi följa Peter Pan som vuxen när han återvänder till Neverland. Robin Williams spelar huvudrollen och bara det kan få tårarna att rinna. En film som verkligen tar en tillbaka till barndomen när denna gick mitt på dagen på TV4 någon dag under mellandagarna.

The Nightmare before Christmas av Tim Burton och musik av Danny Elfman är övergången från höst till vinter. Med komik och snygg animation så får denna film en att hoppa runt i rummet och sjunga med i karaktärernas sånger. Vem kan inte texterna till detta soundtrack utantill?

Vi saktar ner lite och kör några lätta komedier som utspelar sig under juletiden. Just friends handlar om Ryan Reynolds (Deadpool) som reser tillbaka till sin hemstad och träffar sin gamla vän Amy Smart som han blev friendzone:ad av under ungdomen. Men nu har han förändras och är redo för revansch.

1994 blev Tim Allen jultomten i alla våras ögon i The Santa Claus. Med motvilliga men sedan förvandlade Scott Calvin blev vi själva övertygade om att jultomten fanns när väl eftertexterna började rulla.

Ni har väll inte missat Michael Caine som Scrooge i 1992’s klassiska film The Muppet Christmas Carol? Följ med Kermit och gänget i den klassiska sagan baserad på Charles Dickens En julsaga.

Alla filmer behöver inte vara så julinspirerande. Joyeux Noel utspelar sig under första världskriget när båda sidor lägger ner sina vapen för att fira jul tillsammans. Baserad på en sann historia om mänskligheten som finns under krigstid. Denna film gör en tacksam för det liv man lever.

Ett mordmysterium som involverar flera olika parter som sätts igång av Robert Downey Jr. som stjäl en julklapp i Kiss Kiss, Bang Bang. En mörk komedi skriven och regisserad av Shane Black som även gjort Dödligt Vapen, Iron Man 3 och The Nice Guys.

Ska ni gå på bio under jul så har en kanske oväntad julfilm precis fått en uppföljare. Billy Bob Thornton är tillbaka som tomten i Bad Santa 2. Passa på att se denna whiskeyfyllda film innan den slutar visas.

Tillsist – mina tre absoluta favoritjulfilmer. Elf, denna makalöst fina film med Will Ferrell visar en otroligt oskuldsfull syn på julen, tomten och the christmas spirit i avsaknad av bättre ord. Perfekt för alla åldrar så passa på att presentera nissen Buddy till era små släktingar under julhelgen.

Har ni någon gång mått dåligt under jul så kommer It’s a Wonderful Life med Jimmy Stewart från 1946 få er att känna er bättre. En av de bästa filmerna genom tiderna råkar utspela sig under julen och vi följer en bankman som har en riktigt dålig dag och inser med lite hjälp värdet med livet.

Denna film kanske är lite out of place men den är en av mina absolut favoritfilmer – Eight Crazy Nights. Adam Sandler gör sin livs roll som tecknade Davey som tappat julkänslan men med medmänsklighet hittar tillbaka till lyckan i livet. Är du sugen på en hjärtskärande julfilm som egentligen handlar om den judiska högtiden Hanukkah så är denna film den jag skulle rekommendera!

Hoppas ni får många njutande timmar framför skärmen och glöm inte bort att titta på Kalle Ankas Julafton och Kan du vissla Johanna?


0 visningar

Comments


bottom of page