Läste ni del ett av julrecept för studentplånboken? Här kommer del två, presenterat av måltidsekologstudenterna Moa Ekman, Sofia Lundvall och Malin Alterstav!
Den billiga julskinkan
Ingredienser: 1 kålrot 8 lagerblad 8 kryddpepparkort 8 nejlikor 1 grönsaksbuljong eller 1 lök och 1 skivad morot
Koka i en kastrull under lock till kålroten är mjuk (1-2H). Låt svalna. Sätt ugnen på 225grader. Bred på din favoritsenap på kålroten och avsluta med att strö på ströbröd. Skjuts in i ugnen 20-30 min. Njut på macka med senap! Dekorationstips: Tryck i nejlikor över ryggen på kålroten innan den går in i ugnen!
Sellerisnittar med svamppastej
Sellerisnittar: Skiva en rotselleri i centimetertjocka bitar. Skjutsa in i ugnen med lite olja, salt och peppar ca 1 timme på 150 grader. Se till att vända på skivorna minst en gång!
Pastej: Hacka och stek ett paket champinjoner eller valfri svamp på cirka 250g med en hackad gul lök och en hackad vitlöksklyfta. Stek till mjukt och gyllenbrunt, gärna med några matskedar oliv- eller rapsolja och balsamvinäger eller en klick soya. Släng i eller mixa med stavmixer tillsammans med ett paket bönor eller ärtor (kikärtor, vita bönor, kidneybönor eller gröna linser). Salta och peppra och häll på olja till önskad konsistens (cirka en deciliter).
Servera rotselleriskivorna toppade med svamppastejen och toppa gärna med rostade nötter/frön och lite grönt (gärna grönkål som är rostad i ugn med olja och salt). Lite frukt i form av en apelsinklyfta eller ett skivat äpple som pricken över i:et. Perfekt till julbordet!
Comments