top of page

Lösnummer tipsar: “Dessa böcker bör du ha läst, helst igår”

Är du precis som jag, och älskar att förlora dig i böckernas fantastiska värld där du kan leva någon annans liv för ett litet tag? Då är denna artikel helt rätt för dig! Här nedan kommer mina tips till alla bokmalar där ute vilka böcker du bör ha läst, helst igår.

Breakfast at Tiffany’s (Truman Capote)

Genre: Kortroman, klassiker.

Antal sidor: 157.

Finns det någon mer romantisk bok? Ja kanske, men inte som jag har kommit över iallafall. Detta är en klassiker som är svår att lägga ned när man väl har tagit upp den. Huvudpersonen är en manlig författare som bor i New York, och som en dag stöter på en annorlunda och mystisk ung kvinna vid namn Holly. Boken bygger på deras relation och hur författaren gör allt för att få spendera tid med Holly, men hennes flyktiga personlighet gör det svårt att greppa vem hon faktiskt verkligen är.

Gone Girl (Gillian Flynn)

Genre: Deckare.

Antal sidor: 555.

Filmen var väl medelmåttig, men boken en ryslig och fascinerande bladvändare. Denna läste jag för ganska länge sedan, dock kan jag än idag ibland tänka på hur mästerligt skriven historien om paret Nick och Amy Dunne är. Den centrala handlingen är att Amy försvinner spårlöst en dag, och Nick har ingen aning om vad som kan ha hänt henne. Boken hoppar skickligt mellan nutid och Amys dagboksanteckningar, vilka polisen hittar i samband med försvinnandet och där beskrivs Nick inte som den perfekta maken som alla tror att han är.

Sanning och Skvaller (Curtis Sittenfeld)

Genre: Roman.

Antal sidor: 461.

“Wow…” var allt jag kunde säga efter att ha slagit igen denna bok för sista gången. Denna bok är en nyskriven och inspirerad version av klassikern “Stolthet och fördom” (Jane Austen), och Sittenfeld gör allt på helt rätt sätt. Jag läste, bland annat, denna i somras och drömmer fortfarande avundsjukt om den kärlek som uppstod mellan två av huvudkaraktärerna. Kortfattat så handlar boken om fem systrar och deras liv i en småstad, där modern vill gifta bort allihop med rika och framförallt traditionella män. Dock, träffar alla systrar partners som inte riktigt gillas av modern och de alla försöker att få sina liv att gå ihop. Boken utmanar gamla tankar kring klass, förhållanden, kön och sexualitet på ett mycket exceptionellt tillvägagångssätt och ger alla som läser den nya perspektiv.

I bunkerläkarens våld : den sanna historien bakom rubrikerna (Isabel Eriksson – pseudonym)

Genre: Biografi.

Antal sidor: 219.

Jag har aldrig läst en sådan hemsk och vidrig bok förut, men jag kunde ändå inte sluta läsa. Den får läsaren att känna hopplöshet och rädsla, och anledningen till att historien är så gripande är att den är sann. Boken tar läsaren genom kidnappningen av Isabel och hur hon får spendera sex dygn i en bunker någonstans i Sverige, samtidigt som gärningsmannen Martin Trenneborg utsätter henne dagligen för psykologisk tortyr och manipulation. Hon bryts långsamt ned, men förlorar ändå aldrig riktigt hoppet om att en dag bli fri. Om det är någon som är otroligt stark och modig, så är det Eriksson.

Hoppas att du hittade någon bok som väckte din läslust, och om DU har några tips på böcker som man absolut inte får missa så skriv dessa på Lösnummers sociala medier, för jag letar alltid efter nya böcker att läsa.

Comments


bottom of page