Förra veckan invigdes sal T225 som Örebro universitets första sal för digital salstentamen. Lösnummer var på plats för att testa den nya examinationsformen.
Ljuset från flertal fönster strömmar in i salen och golvet täcks av en heltäckande, ljuddämpande matta. Det är rymligt mellan platserna som alla är utrustade med eluttag. Runt i salen minglar studenter, pedagoger och tentamensvakter, och alla enas om att salen upplevs ha optimala förutsättningar för att studenter ska kunna känna sig bekväma under tentamensskrivandet.
Inspirerande tal om möjligheterna med digital salstentamen, gällande bland annat mindre pappershantering och snabbare rättning, hålls av universitetsdirektör Louise Pålsson, prorektor Anna-Karin Andershed och pedagogisk utvecklare Petronella Ekström. Efter välkomsttal, klippning av bandet för att inviga salen och mingel fick Lösnummer möjlighet att ställa frågor till Sarah Lombrant, verksamhetsutvecklare.
Vilka är de största fördelarna med digital salstentamen?
– Det handlar mycket om likabehandling av studenternas texter då handstil inte längre är avgörande. Det kan även ge nya möjligheter att testa studenternas kunskaper, exempelvis möjlighet att använda filmklipp i frågorna, berättar Sarah.
Är det säkert att utföra en tentamen digitalt?
– Lärare behöver inte förflytta tentor och därav minskar risken för att tentor blandas ihop eller försvinner. IT-säkerhetsmässigt tänker vi att det är en fördel att programvaran kan möta försök att hackas då de som bygger hela tiden måste vara vaksamma och rätta till problem som uppkommer och programvaran känns därav säker, säger Sarah.
Måste man ha en egen dator att kunna skriva salstentamen digitalt?
– Det är tänkt att studenterna kan ha med sig egna bärbara datorer, men det går även bra att låna en dator som man bokar i förväg. Det går även att låna en dator på plats om någonting skulle hända din egen dator under examinationstillfället.
Sarah berättar även att det är fler salar för digital salstentamen på gång! Tentamen med multiple choice-svar och essäfrågor är det som gäller i dagsläget. För framtiden finns även förhoppningar om ritplattor som ger möjlighet till att även utföra tentamen där det krävs att studenterna kan rita upp exempelvis matematiska lösningar.
Efter intervjun är det dags att prova på en digital salstentamen. Vi tar plats vid lånedatorer och startar webbläsaren som krävs för att skriva en digital salstentamen. En representant från Funka kommer fram och hjälper oss att logga in på tentamen och sen är det dags att testa våra kunskaper, idag gällande Örebro universitet.
Det system som möter oss på skärmen är lättförståeligt och användarvänligt. Det finns en översikt av alla frågor som gör det lätt att gå tillbaka om man vill vänta med en fråga eller lägga till någonting i efterhand. Det finns även möjlighet att markera frågor för att enkelt kunna återvända till dem senare. Att skriva tentamen digitalt ger även möjligheter för studenter att utnyttja skrivtiden optimalt då det blir enklare att strukturera upp text och flytta om den snabbt.
Under tentamens gång finns det ett rött kort vid bänken som studenten kan räcka upp i luften för att visa att hen har frågor, samt ett grönt kort som signalerar att studenten är redo att lämna in sin tentamen. Detta system innebär att vakterna kan prioritera sin, och därav även studenternas, tid.
Under vecka sju genomförs de första examinationerna i lokalen. Här finner du mer information om att skriva digital salstentamen: https://www.oru.se/student/tentamen/digital-salstentamen/
Comentarios