Örebro universitet har nästan alla prestigeutbildningarna, men den eftertraktade kronan på verket har länge saknats. I flera år har förhandlingar pågått mellan den Europeiska rymdstrategikommissionen (ERS) och Örebro universitet. Nu kan Lösnummer avslöja att det sedan januari 2017 står klart att Sveriges första astronaututbildning kommer att förläggas vid Örebro universitet. Kursstarten är planerad till hösten 2018. Varje år ska 30 studenter antas, vissa av dem från andra länder i Europa.
Under flera års tid har Örebro universitet förhandlat med den Europeiska rymdstrategikommissionen (ERS) om att få starta Europas första astronaututbildning på universitetsnivå. Det helt nykonstruerade Astronautprogrammet kommer att vara en sexårig universitetsutbildning, varav två och ett halvt år består av betald verksamhetsförlag praktik. Praktiken, som kommer att förläggas utomlands eller i rymden, blir ett viktigt obligatoriskt moment i utbildningen. För att ansöka om en plats på programmet krävs dock en hel del förberedelser, då förhandskraven och testerna skiljer sig markant från andra astronaututbildningar runtom i världen. B-körkort, eventuella scoutmärken samt intyg från avklarad Svensk klassiker ska kunna uppvisas i samband med det rigorösa intervjuförfarandet. Av de 30 studenter som årligen kommer att antas till programmet förväntas ungefär hälften slutföra de tuffa studierna. Flest avhopp väntas ske av medicinska skäl, exempelvis allvarligare fall av morbus communis – en känd åkomma bland många studenter i tjugoårsåldern.
Det är bekräftat att internationellt kända namn kommer att figurera som lärare på programmet. Men vilka de är vill universitetet inte gå ut med i dagsläget, mer än att personerna i fråga faktiskt varit i rymden. Anledningarna till att universitet valt att göra denna satsning är flera.
– Vi vet att det finns ett stort intresse för rymden både i Sverige och internationellt, säger Esther Stella, nyligen tillträdd programansvarig för Astronautprogrammet.
De första åren kommer studenterna att hålla till i lokaler som i dagsläget är under konstruktion på Ladugårdsängen i Örebro. Det dröjer dock några år innan dessa står färdiga och fram till dess ska utbildningen passande nog inrymmas i Novahuset. Huruvida det blir någon raketuppskjutningsramp inom universitetsområdet är för närvarande inte fastställt.
– Vi tittar på flera intressanta platser som skulle kunna tjäna syftet att rymma en sådan ramp. Det är så klart också en kostnadsfråga, säger Esther Stella.
Comments