top of page

KRÖNIKA: INTROSJUKAN

Vart är alla nya studenter?


Första dagen kunde du enkelt se dom. Deras steg var långsamma, rädda för att gå förbi sin hörsal. Omöjliga att få kontakt med. Ögonen var fästa på den lilla skärmen dom hade i handen. Gick du bakom dom visste du varför. På skärmen lyste det av vitt och oranget när dom guidades genom campus av en mapp. När dom väl tittade upp glittrade deras ögon av nervositet och upprymdhet. Det enda dom visste säkert var vart pressbyrån låg. Där hade dom redan fixat dagens snus och påfyllning av nocco.


Men vart är dom nu?


Detta är fallet gällande dom saknade studenterna.

För att utreda detta fall behöver vi backa bandet. Vart sågs dom senast? Vad var det dom pratade om? Låt oss spola tillbaka i tiden…


Det är den 28 augusti, en solig dag på campus. Lönen har precis trillat in och nervösa men förväntansfulla studenter tar sina första kliv in på campus. Vissa har bestämt att mötas upp innan, andra tar sina första kliv in själva till dom stora salarna. På rundvandringen av campus börjar vi höra ett surr av viskningar. Det händer något ikväll. Vi tar oss närmare två studenter och lyssnar: ”Det är intro ikväll, ska du med?”

”Det är klart, alla ska dit!”

Vår första ledtråd!


Vi spolar fram tiden till introduktionens pubrunda. En av våra nu kända brottsplatser. Vi befinner oss på Villa Strömpis. Den höga musiken dunkar ut ur högtalarna och överröstar studenternas konversationer och skratt. Men vi kan ändå se dom. Dom står på terassen med varsin öl i handen. Deras leenden lyser av upprymdhet. Lite längre bort kan man se några stå och dansa till takt med musiken. Alla är lite nervösa, men det kommer snart att sköljas bort av innehållet i flaskan. Än har inget brott begåtts. Faddrarna står och skyddar dom nya studenterna och håller dom under uppsikt. Det verkar lugnt. Vi kanske kommer behöva röra oss längre fram i tiden till… Plötsligt ser vi något. Där, på andra sidan svartån står en skugga. Den ser ut att kolla mot oss. Den rör sig inte, ändå kan man se att den tydligt granskar alla nya studenter. Ett rop hörs från ett av borden och vi vänder oss om med ryggen mot den skuggade figuren.


Vart är Sobra?


Här är sobra!

Vi hör hur studenterna skålar och skrattar åt deras ramsa. Men nu hör vi även ett annat ljud. En hostning. Vi vänder oss om. Den skuggade figuren har kommit närmare. Han observerar fortfarande studenterna. Det är ingen annan som lägger märke till honom, och plötsligt sker något märkligt. Han lyfter upp händerna mot munnen och lutar sig bakåt som för att ta kraft. Precis efter det hörs det ännu en ramsa:

Vart är Corax?


Den skuggade figuren tar bort händerna och lutar sig fram som att han väntar på ett svar.


Här är Corax!


Efter svaret tar han ett långt steg framåt. Vi kan se att han börjar närma sig bron mot Villa Strömpis. Sedan hörs en till ramsa. Efter det ser vi ett till steg. En till ramsa. Ett till steg. Det tar inte lång tid förrän vi ser honom. Han kollar oss rakt i ögonen från insidan av Villa Strömpis.

Tillbaka till idag.


Vill du hitta dom nya studenterna är det inte svårt. Du letar bara fel. Dom går inte längre med huvudet nere i telefonen med glittrande ögon av nervositet. Istället för att titta behöver du bara lyssna. Dom nya studenterna hörs genom en melodi av hostande som dom fick när dom svarade på introsjukans fråga kring vart dom var.Skribent: Ellinor Johansson

Foto: Hugo Nikitin


407 visningar

Comments


bottom of page