top of page

Komediklubb minus en trist källarlokal

Augin Damar, som arrangerar Örebro Comedy Club, möter oss i entrén till Kulturhuset. Han leder oss till logen bakom scenen som är mindre glamorös än resten av lokalen. Vi träffar Umit Dag, en av komikerna för kvällen och slår oss ner i en nedsutten soffa. Augin får ett samtal av komikern Ahmed Berhan och vi börjar intervjua Umit.

Kul att du är i Örebro! Har du varit här innan? – Kul att vara här! Ja, jag har haft många företagsgig och hade min föreställning här på East West i höstas.

Vad var det för föreställning? – ”Umit Dag står upp för Sverige”.

Är det den du kommer köra idag? – Nej, idag blir det lite blandad kompott men jag turnerar fortfarande med den.

Kommer du köra den igen i Örebro? – Kanske, det var kul sist!

Är det lätt publik i Örebro? – Ja, det tycker jag. Publiken här påminner mycket om den i Västerås, där jag bor, det är ganska liknande städer. Man märker att stand up har tagit fart här också, folk kommer ut och tittar på stand up, det är jättekul!

Vad fick dig att bli komiker? – Oj, jag har alltid varit en liten lustigkurre. Redan i skolan var jag den som fick folk att skratta. Jag tycker om att få folk att skratta! Och sen spelade jag faktiskt teater. Vi var fem kompisar som körde lite på skoj och det tog sån jävla fart alltså! Snart var vi på turné, åkte runt i några olika städer, bland annat Örebro!

När var det? – Det här var på mitten av 90-talet. Sedan så la mina vänner av av olika anledningar, någon fick jobb, någon började på universitet, någon skulle gifta sig så vi fick inte ihop det.

Vad hände sen? – Min kusin ringde en dag, han var ICA-handlare. De skulle ha en aktiestämma på Grand Hotel i Stockholm. Han frågade om jag kunde komma och dra lite skämt. Jag svarade att jag inte kan stand up eller något sådant. Jag hade ju bara spelat teater! Han svarade ungefär ”Hur svårt kan det vara? Kom och dra några skämt, du får alltid folk att garva”. Så jag tänkte, vad har jag att förlora? Sagt och gjort, min första stand up hade jag inför sexhundra ICA-handlare, det var en enorm publik! Och det gick så jävla bra! Snart ville varenda ICA-butik i landet ha mig på sina julfester, kickoffer och personalfester. Det tog fart rejält, jag tror att jag varit i varenda ICA-butik i Sverige snart.

Oj! Hade du gett upp komikerdrömmen om inte första framträdandet gått så bra? – Nej, jag har alltid skojat med kompisar, drivit med syrianer och våran kultur. De tyckte det var skitkul men jag undrade alltid om det skulle funka hos etniska svenskar. Har svenskar samma humor? Efter att jag körde på ICAs aktiestämma visste jag att det gick hem! Sedan började jag få samtal från alla möjliga håll, jag fattade inte ens hur de fått mitt nummer, jag hade ingen hemsida eller något sådant.

Vad var andra stället du uppträdde på? – På Münchenbryggeriet, för 400 Stockholms-poliser. Jag var så otroligt nervös, jag hade ett material som jag aldrig testat, det var väldigt riktat mot polisen. En kompis som är polis sågade 90% av materialet och sa åt mig att “det här får du absolut inte säga!” Till slut hade jag bara tre skämt kvar. Men jag gick in och körde allt, och det gick riktigt bra igen! Efter det har det blivit många företagsgig. NCC, Migrationsverket, damlandslaget i fotboll och så vidare.

När började du köra på klubbar? – Joacim Björkvall hade fått nys om mig, han driver Västerås Comedy Club och bjöd in mig dit. Jag provade lite där och sedan föreslog han att jag skulle sätta upp min egna föreställning. Vi kom fram till att den skulle handla om ett ämne som jag brinner för och det blev integration/mångfald. Det blev en 70 minuter lång föreställning.

Showens namn, vad är tanken bakom det, hur står du upp för Sverige? – Jag får ofta höra att jag säger det alla tycker och tänker men inte vågar säga. Man är inte rasist om man står upp för svensk kultur eller svenska värderingar! Det är bara trams att inte klä ut sitt barn till pepparkaksgubbe till exempel. Vem har gjort det till rasistiskt? Det har blivit absurdum, idag är allting rasistiskt, alla är kränkta av allt, det är fel och ska inte vara så.

Det märks att Umit brinner för ämnet, han tar en klunk Loka och fortsätter…

– Det är sådant jag pratar om, det handlar om sunt förnuft. Alla måste inte tycka om det, man kan inte hålla med varandra om allting. Men däremot ska man kunna vara jätteoense i en fråga men ändå kunna ta en öl efteråt. Jag gillar att provocera, om du är vänster blir jag extremhöger och vice versa. Det tråkigaste som finns är att prata med någon som tycker likadant om allt. Efter min show går alla därifrån berörda, en del är arga, några håller med mig men ingen går därifrån och tänker “det var väl så där”.

Vilket av dina skämt har provocerat mest? – Hm. Det är inte skämten som provocerar, det är det allvarliga snacket. Men jag har en rutin om att jag kastar snöboll på min pappa för att stärka far och son-bandet. När jag körde den för några SFI-lärare blev de jättearga.

Var det den svåraste publiken du kört för? – Helt klart, det var massa övre medelålders invandrare, de tog allt väldigt seriöst. Extremvänster är också svårt, eller inte svårt men intressant. De skrattar inte åt allt men vi får bra diskussioner. Jag körde för 200 personer på en konferens. När jag var klar ville de ha in mig igen för att ventilera. Vi diskuterade det jag pratat om i en och en halv timme, men det slutade med stående ovationer!

Är det framträdandet du är mest stolt över? – Nej, poliserna på Münchenbryggeriet är jag mest stolt över!

Finns det något du inte skämtar om? – Ja, man säger ofta att en komiker kan skämta om allt. Jag skämtar inte om gud. Inte om någons gud. Jag kan skämta om religiösa, men jag pratar inte om religionen i sig. Folk har byggt sin tillvaro på den och har en livsstil efter en viss religion. Då vill inte jag komma in och göra narr av den.

Augin kommer in i logen med två take away-kartonger. Umit frågar hur länge han ska köra idag, varpå Augin svarar 20-25 minuter. Umit konstaterar avslappnat att det börjar bli dags att kladda ner några punkter inför showen.

Oj, det verkar gå fort för dig att få fram material, improviserar du mycket? – Nae, idag blir det lite blandat, inget helt nytt. Men jag är inte en sådan komiker som kan sätta mig ner och skriva skämt. Jag kommer från en berättarkultur. Jag berättar om sådant som hänt mig eller någon i min omgivning med en liten twist. 98% av det jag berättar har hänt på riktigt! Att väva ihop allt, få in fina övergångar och få till en röd tråd är en liten utmaning men att sätta mig ner och bara skriva nya skämt, det kan jag inte alls.

Tack för att du tog dig tid, bäst du förbereda dig lite! Lycka till ikväll! – Tack själv!

Medan Umit och Augin fotograferas reflekterar vi över att Umit var väldigt lätt att intervjua. Det kanske är tack vare berättarkulturen som han precis nämnde. När fotograferingen är klar passar vi på att ställa några snabba frågor till Augin.

Bild2

(Augin till vänster och Umit till höger)

Varför startade du Örebro Comedy Club? – Därför, haha. Nej men när jag gick på gymnasiet kände jag att det inte hände något på skolan, så jag bokade Özz Nûjen. Han kom och körde två fullsatta föreställningar. Jag fick mersmak och började jobba mycket med produktionsbolagen som representerar komikerna. Jag fick följa med på turné med bland annat RAW och se hur det funkade.

Hans telefon ringer, han ursäktar sig och tipsar Soran Ismail på andra sidan luren om en bra parkeringsplats. Vi imponeras av att Augin lyckas vara artig samtidigt som han är så snabb och effektiv. Samtalet tog max tio sekunder.

– Så var vi? Just det. För typ 10-15 år sedan fanns det en jättepopulär stand up-klubb här i Örebro, Royal Arms. Den var i klass med Norra Brunn på den tiden. När jag startade fanns det ingen återkommande klubb här, så jag tänkte “Vafan, varför inte starta i sin hemstad liksom?” Så på den vägen är det och nu är vi inne på tredje året.

Vad jobbar du med nu? – Nu har jag mitt egna produktionsbolag, där jag gör lite allt möjligt. Producerar, bokar och arrangerar.

Är det humor som gäller? – Det är lite gott och blandat men mesta dels, ja. Jag har tre stand up-klubbar nu, jag har lite press åt Patrik Larsson också. Sedan representerar jag artisten Jasmine Kara också.

Är det lättast att jobba med komiker eller artister? – Jag skulle säga att båda är lika dramatiska.

Umit flikar in att han är jättelätt att ha att göra med och Augin instämmer. Hela logen fylls av skratt, det är skön stämning.

Hur många event kommer du arrangera här i år? – Vi kör två-tre gånger per säsong. Nästa show är 20 april, uppehåll i sommar och så kör vi igång i höst igen

Vilka uppträder i april? – Kodjo Akolor och David Sundin. Svårt att missa David just nu, han är med i allt!

Vilka komiker är drömmen att få hit till Örebro? – Jag kan nog säga att jag fått hit några av de bästa. Özz är en av de bästa, när han och Måns var här var det topp. Soran som kör ikväll är grym med! Nour el Rafai är också en favorit.

Någon internationell? – Oj, Eddie Murphy skulle vara den absolut största. Jävligt klyshigt svar. Det var Kevin Hart innan men nu har han redan varit här i Sverige två gånger.

Comments


bottom of page