top of page

Kårvalet – din röst betyder allt

Inledningsvis vill kårstyrelsen rikta ett tack till artikelförfattaren för att hon lyfter upp frågan om vad en studentkår bör vara. Studentkårens roll, kanske speciellt sedan kårobligatoriets avskaffande, bör ständigt diskuteras för att vi ska kunna utvecklas och på bästa sätt kunna arbeta för och representera studenterna.

För vi kan givetvis bli ännu bättre på det vi gör, men vi vill också framhålla att vi ständigt utvecklas. Ett exempel på detta, som artikelförfattaren själv nämner, är valnämnden som under de i alla fall två senaste åren haft svårt att rekrytera folk, men som nu består av fyra drivna medlemmar. Vi har också fått höra från flera studenter att vi blivit bättre på att synas, bland annat genom våra medlemsrekryteringsveckor där vi lyft fram tio anledningar att vara medlem tillsammans med kårsektionerna. Vi har också haft veckor då vi fokuserat på att lyfta fram utbildningsbevakarnas och skyddsrådets arbete och samlat in studenternas åsikter. För att lyfta fram studentengagemang hade vi under december en julkalender som presenterade engagerade studenter på olika poster inom Örebro studentkår.

Artikelförfattaren lyfter också fram en problemformulering som vi, och övriga studentkårer i Sverige är väl medvetna om, nämligen svårigheten med att tillsätta studentrepresentantplatser i de många organ där vi finns representerade. Vi jobbar givetvis med att försöka nå ut med vilka studentrepresentantplatser som finns att engagera sig i, och har sökt representanter genom alla våra kommunikationskanaler. Just frågan om tillsättandet av studentrepresentanter, och universitetets roll i detta, har också diskuterats livligt i vårt fullmäktige. Kårstyrelsens ståndpunkt har där hela tiden varit klar: Örebro studentkår och Örebro universitet ska utveckla samarbetet för att öka antalet representanter, men ansvaret för tillsättandet vilar på Örebro studentkår. Vi kommer inte vara helt nöjda förrän alla platser är tillsatta och arbetet för att nå det målet fortsätter.  Vi tar därför tacksamt emot förslag, från både artikelförfattaren och andra studenter, på hur vi kan få fler studentrepresentanter.

Vi är glada över att artikelförfattaren lyfter fram både rapporten om lärarledd tid från 2015 och studentbostadsutredningen som gjordes 2013. Vi är av precis samma ståndpunkt som artikelförfattaren – det är viktiga frågor där respektive rapport inte får ses som en punktinsats som sedan glöms bort. Därför har kårstyrelsen, inför årets sista fullmäktigemöte i april, lagt förslag på en verksamhetsplan där ett av delmålen föreskriver att Örebro studentkår ska arbeta med frågan om lärarledd tid under nästa verksamhetsår. Vad gäller studentbostadsutredningen från 2013 så börjar den, trots sin unga ålder, bli inaktuell och en studentbostadsutredare arbetar därför under våren med en uppföljning som blir färdig i juni 2015. Resultatet kommer diskuteras i Universitetsstadsrådet, där Örebro studentkår regelbundet träffar företrädare för universitetsledningen och Örebro kommun för att diskutera studentfrågor.

Artikelförfattaren kritiserar engagerade studenter och menar att deras intresse för sina uppdrag är lågt.  Vi håller inte med i kritiken, utan vill snarare berömma våra engagerade medlemmar som ger så mycket av sin tid och energi till att arbeta för en bättre studietid. Ett gott exempel på det fantastiska engagemang som finns är när fullmäktigeledamöterna under mötet i februari diskuterade Örebro studentkårs nya stadga i flera timmar. Bland annat röstade fullmäktige då ja till att lägga in en text i stadgan om att varje kårsektion ska hålla ett sektionsmöte strax innan fullmäktigemötena. Detta för att, precis som artikelförfattaren önskar, öka förankringen hos de medlemmar man representerar i fullmäktige.

Vi tror att den handbok och den utbildning som för första gången hölls i höstas för våra nya fullmäktigeledamöter har bidragit till den vilja och självsäkerhet i att uttrycka sina åsikter som vi såg under det fullmäktigemöte där stadgan diskuterades. Örebro studentkår är en organisation där hundratals engagerade börjar sina roller samtidigt, inklusive de heltidsarvoderade. Man bör ha i åtanke att detta är något som formar organisationen, och det är också därför överlämningsarbete både i år och under föregående år har varit ett prioriterat område inom Örebro studentkår.

Kårstyrelsen hoppas att vi genom ovanstående exempel visat på att vi hela tiden förbättrar oss. Vi anser att vi på flera områden är bättre än vi var för bara något år sedan, till exempel är vi i mars 2015 nästan 600 fler medlemmar än vid samma tidpunkt förra året. Detta ska inte tolkas som att vi nöjt lutar oss tillbaka – vi kan definitivt bli ännu vassare. En sak är dock säker. För att nå dit krävs att vi inte ger upp när vi ser något som inte fungerar, utan att vi istället tillsammans fortsätter kämpa för att skapa en bättre studentorganisation. Vi måste uttrycka vårt nöje och vårt missnöje, och komma fram till konkreta lösningar på hur vi kan förbättra oss. Örebro studentkår tar därför tacksamt emot fler engagerade studenter och idéer som kan besvara frågan: ”Hur blir engagemang självklart?”

/Kårstyrelsen 2014/2015 Arvid Hanell, ledamot Corax Eric Carlsson, ledamot GIH Christoffer Sundqvist, ledamot Grythyttan Matilda Lundström, ledamot Musiksektionen Julia Lorin, ledamot Sesam Caroline Lagerblad, ledamot Serum Ellen Forsberg, ledamot Sobra Caroline Nilsson, ledamot TekNat Isabella Samuelsson, studiesocialt ansvarig Örebro studentkår Maria Backsell, vice ordförande Örebro studentkår Kristine Arnhällen, ordförande Örebro studentkår

Comentários


bottom of page