top of page

Intervju: Tidigare Örebrostudent aktuell med debutroman

Adèle Jordan, tidigare Örebrostudent, är aktuell med sin debutroman Kärlek, svek & smaragder som hon debuterade med på Bokmässan i Göteborg i slutet av september. Vi träffades hemma i hennes hem för en inspirerande pratstund om hennes bok och skrivarprocess.

Adèle och jag sätter oss tillrätta vid köksbordet och jag får en kopia av hennes bok att bläddra i. Bokens omslag föreställer ett irländskt landskap och går i de gröna färger som så ofta kopplas till just Irland. De gröna färgerna går ton i ton med en tatuering på Adèles arm föreställande en grön shamrock, en irländsk treklöver. Vi ska återkomma med att prata om Irland men eftersom jag har hört att Adèle är en gammal redaktionsmedlem börjar vi med att prata om Lösnummer.

Som jag har förstått var du medlem i Lösnummer under din studietid? – Det stämmer. Jag var med i Lösnummer mellan 2011 och 2012. Jag skrev artiklar om lite allt möjligt som nyheter, sport, recensioner och annat. Det var kul!

Du är ju tidigare Örebrostudent. Vad studerade du under din studietid? – Jag studerade Media och kommunikation med inriktning film. Jag läste även kurser inom kreativt skrivande. På de kurserna fick vi lära oss att skriva olika slags texter. Det är också de kurserna som jag har haft mest användning av efter mina studier.

– Utöver kurserna på universitetet har jag läst andra skrivkurser. Jag har läst två kurser över Facebook, en som hette Författarateljén som hade olika teman varje vecka. När jag skrev min bok gjorde jag det genom kursen ”Från bokidé till bokmässa” av Litterära konsulter. På den kursen var det handledarmöten varje måndag och olika skrivpass varje vecka för att få fart på skrivandet. Genom den kursen fick jag tillgång till en redaktör, korrekturläsning och omslag till boken bland annat. Jag fick även plats på bokmässan och har släppt boken genom mitt eget förlag.

Vad handlar din bok om? – Den handlar om Michelle från Sverige som åker till Irland på semester. På Irland träffar hon Adam och de blir kära direkt. Men Michelle är tvungen att åka hem och det uppstår komplikationer. Det är en romans med spänning. Ni får läsa vad den handlar om för att veta mer!

Hur kommer det sig att handlingen utspelas just på Irland? – Tja, jag är en hibernofil. Med andra ord älskar jag allt med Irland. Jag har varit där fyra gånger sedan 2011 och om jag kunde skulle jag åka dit hela tiden. Jag gillar landet och människorna så det var ganska naturligt att boken skulle utspela sig just där.

Hibernofil, det är ett ord jag aldrig har hört förut! Jag vet att din skrivarprocess har varit lite speciell, hur har du gjort när du skrivit din bok? – Det stämmer. Jag fick en CP-skada vid födseln på grund av syrebrist. Jag är rullstolsburen och kan inte skriva själv så jag använder ett röststyrt program och bokstaverar ord för ord. Det har varit kämpigt såklart. Det tar lång tid att bokstavera och ibland krånglar programmet. Jag började att skriva i januari 2018 och deltog på en skrivkurs i New York under förra hösten. Jag har lagt ner flera timmar varje vecka på att skriva.

Vad roligt med New York. Vad gjorde ni medan ni var där på kursen? – Det var genom kursen som jag läste som vi åkte dit. Vi var fyra svenskar på kursen som bodde i Harlem under en vecka. Vi hade lektioner varje morgon till lunch och sedan läxor att arbeta med under dagarna. Vi utforskade såklart också staden mycket.

Det måste ha varit inspirerande. Har du tips till andra studenter som vill skriva? – Vill du verkligen skriva så behöver du bara köra igång. Tänk inte för mycket. Du behöver inte skriva från punkt A till punkt B. Ett tips är att gå på skrivarkurs som jag gjorde. Det finns bra skrivarkurser på distans som den jag gick till exempel. Redigeringsfasen kan vara jobbig men jag gick in i min egen bubbla under den tiden. Att lära känna sina karaktärer och smita in i sin egen värld genom skrivandet är ett tips.

Hade du hela handlingen klar när du började att skriva? – Jag började med att skriva en synopsis. Ju längre jag kom så blev handlingen annorlunda. Karaktärerna fick sitt eget liv. Jag visste slutet ungefär, det var ganska klart och det var också bra att ha det klart.

Vad händer härnäst? Har du planer på att skriva fler böcker? – Jag har börjat att skriva punkter till nästa bok. Förhoppningen är att bli klar till nästa bokmässa. Det är lite av en fortsättning på denna bok. En del karaktärer är kvar fast det har gått ett antal år. Jag kunde inte riktigt släppa karaktärerna så har valt att ha kvar en del.

Slutligen, vart går det att hitta dig och din bok? – Boken går att köpa på Adlibris, Bokus och på min hemsida adelejordan.com. Det går att följa mig på min hemsida där jag har en blogg och på min Facebooksida som har samma titel som min bok Kärlek, svek och smaragder.

Comments


bottom of page