top of page

INTERVJU: DET SVÄNGER OM QULTURAS KVÄLLAR PÅ KVARTERET

Under hösten har Qultura lanserat sin nya satsning vid namn Open space. Tillsammans med Örebro Jazz and Beyond och Kvaretet &Co har man öppnat upp för en kväll i musikens tecken där de som vill får ta chansen. Efter en uppskattad premiär var det dags igen och Lösnummer tog sig dit för att känna in stämningen.”Ett tillfälle att del av lokal kultur i stan”


Det är så han beskriver dessa kvällar, som under hösten inträffat två gånger och som innehållit en otrolig variation på underhållning. Charlie Josephsson är utbildningsbevakare inom Qulturas kårsektion och en av initiativtagarna till satsningen.


Kan du berätta lite om hur Open Space startade?


-Open space startade som en idé från musikhögskolan som ville få ut alla de konstuttryck som folk upplever blir låsta och som stannar vid Campus. I stället för att ha egna privata spelningar för varandra så vill vi få ut det vi skapar på stan. De här kvällarna skapar möjligheter för folk att möta en publik som finns utanför klassrummet.

Open Space som Qultura valt att döpa dessa kvällar till... Vad är det då? Jo, Det är en kväll där scenen längst inne på Kvaretet står redo för den som vill, vågar och kan. De akter som är intresserade får genom en anmälan till Qultura chansen att uppträda inför publik och ge uttryck för sin konst. Ingenting är för litet, stort, smalt eller brett. Den variation som utspelar sig på scenen blir bara mer minnesvärd för publiken.


Hur tycker du intressen har varit hittills för de två kvällar som ni nu genomfört?

-Bra! Med tanke på att projektet har drivits av några få människor där vi helt enkelt kastat oss ut och testat om detta går att göra. Första kvällen kom det en massa människor trots att vår känsla var att vi fick jaga hit människor. När man startar upp något sådant här så kan det vara svårt att locka folk i början. Vi märkte dock direkt att folk är nyfikna och ramlar in för att se vad vi håller på med.


Om man tycker det här verkar intressant, varför ska man ta sig hit?


-Det är helt enkelt en riktigt härlig atmosfär. Lokalen som vi valt är väldigt tillåtande där du kan sitta vid ett bord och snacka samtidigt som du får ta del av livemusik. Du kan också stå längst fram vid scenen och vara mitt i det som händer. Det skapas en sjukt cool mötesplats där folk som känner varandra bidrar till ett riktigt härligt häng.


Hur skulle du beskriva den variation av framträdanden vi fått se ikväll?


-Vi har haft en väldigt stor variation och det var vårt mål med Open Space. Vi ville visa upp den genrebredd som finns på musikhögskolan där har väldigt många inriktningar. Ikväll har vi bland annat sett Dream pop och en improvisationsteater som interagerar med publiken. Detta följdes upp av ett enmansprojekt inom hip hop som var otroligt personligt. Det som framställts på scenen har verkligen varierat vilket är vårt ledord för de här kvällarna.Denna Open Space-kväll var den sista för höstterminen men tack vare intresset så planerar Qultura redan nu för uppemot 4 kvällar under våren. För den som är intresserad av att delta som publik eller akt, lönar det sig att hålla utkik i Qulturas kanaler för mer information.


Reporter: Elias Thell

Fotograf: Albin Olofsson

84 visningar

Comments


bottom of page