top of page

INTERVJU: BUS, GODIS ELLER BILJETTBEDRÄGERI?

Det var äntligen dags för höstens höjdpunkt. Kårhusets halloweenfest där nattklubben för två kvällar förvandlas till ett mecka av lösnäsor, fejkblod och uppblåsbara dräkter av alla dess slag. Biljetter hade släppts och sålt slut sedan länge. Men när helgen var över märktes en sur eftersmak i Dom kallar oss studenter. Vissa hade helt enkelt valt bort godiset och ägnat sig åt bus.I samband med den årliga halloweenfesten på kårhuset så framkom flera fall där


personer blivit bedragna på biljetter. Lösnummer har pratat med en av de drabbade för att ge en bild av situationen.


Amanda Karlsson Lindskog blev utsatt för bedrägeri när hon sökte efter en biljett till lördagskvällen.


-Jag missade att få tag i biljett under försäljningen och la ut inlägg i både Dom kallar oss studenter och Hitract men fick inga svar. Man märkte att det var väldigt svårt att få tag på biljetter till icke medlemmar.Den ordinarie försäljningen skedde via Hitract, vilket är biljettsystemet kåren använder sig av vid speciella event. Försäljningen till just halloween drabbades av tekniskt strul vilket ledde till att många gick miste om en biljett och vände sig till diverse andrahandsmarknader. Det var från dessa som Amanda till en början trodde att hon lyckats få tag i en biljett.


-Till slut såg jag ett inlägg i facebookgruppen. En kille ville sälja två biljetter och jag nappade direkt. Jag skrev till han och fick svar snabbt att biljetten skulle föras över på Hitract. Jag uttryckte min rädsla för att bli ”scammad” och bad honom skicka över biljetten innan swischen. Han svarade att jag inte behövde oroa mig men att han gärna ville ha betalt först. Dum som jag är så gjorde jag det och sen slutade han svara.


Efter upprepade försök och hot om polisanmälan insåg Amanda att det var lönlöst att hoppas på ett svar. I stället så fick hon vetskap om att detta var en återkommande företeelse.


-Jag la ut ett inlägg i facebookgruppen för att varna andra och förstod att jag inte var den första som råkat ut för just denna person. En polisanmälan är lagd och jag hoppas att detta inte är den enda anmälan som gjorts.


En situation där biljetter säljs på en andrahandsmarknad ökar inte enbart risken för bedrägeri. Under halloweenhelgen syntes flera exempel på hur biljetterpriserna trissades upp med tanke på den höga efterfrågan som fanns. Amanda fortsätter:


-Jag har inget emot att biljetter säljs i andra hand bara det är rätt motiv bakom. Alla kan bli sjuka eller få förhinder, men att sälja vidare biljetter till ett dyrare pris är fel enligt mig.


När dessa typer av brott sker kan frågan gällande de olika gruppernas säkerhet ställas. På denna fråga är Amanda tydlig med att hon numera kommer vara mer vaksam.


-Jag tycker facebookgruppen är bra för många ändamål bland annat för både kurslitteratur och möbelköp. Jag har alltid hoppats att medlemmarna är ärliga men uppenbarligen finns det folk där med felaktiga motiv.


Amanda lyckades trots detta missöde få tag på en biljett och delta på kårens halloweenfest. Denna händelse visar att vaksamheten kring dessa typer av brott bör öka. Även i de olika forum som studenter söker som mest stöd i.


Reporter: Elias Thell

Fotograf: Simon Franssén157 visningar

留言


bottom of page