top of page

INTERVJU: Bandet Roseph erövrar Stadsparkens scen under nationaldagen

Örebrobandet Roseph kommer att ha en spelning i Stadsparken torsdagen den 6 juni, och inför det fick vi på Lösnummer träffa dem! När jag möter upp killarna småpratar jag med David Engquist (trummor och producent) och Erik Lyding (bas) tills Josef O’Leary (sångare, låtskrivare och gitarrist) öppnar dörrarna till Konserthuset där vi stämt träff och han jobbar.

Hur blev ni ett band?

Josef: För tre år sedan träffades vi på Liljeholmens folkhögskola och sedan var det väl du (David) som tog initiativ och frågade om du och jag skulle göra musik, spela någon låt. Och sedan kom du på idén att delta i Livekarusellen. 

Ursprungligen är medlemmarna lite överallt ifrån. Josef kommer från ett ställe lite utanför Örebro, Erik är från Smålandsstenar, David från Linköping och Gabriel är från Motala. ”50% Östergötland och 50% nånting annat”. Det var slumpartat att just de här fyra blev ett gäng, då Josef och den idag frånvarande medlemmen Gabriel Henricson (gitarr) gick i samma klass på låtskrivarlinjen på Liljeholmen medan Erik pluggade jazz och David gick musikproduktion.

David: Så provade vi att spela tillsammans i Livekarusellen och efter första spelningen kändes det jävligt bra liksom. Så har vi fortsatt sen dess. 

Utöver de två låtarna som finns på Spotify, Vacuum och Indian Summers, finns demos ute att lyssna på och senare i sommar kommer ännu en singel ut som de jobbar på just nu.

Josef berättar att han ofta skriver låtar som baseras på människor i hans närhet, och att deras nästa låt kommer att handla om en kärleksrelation mellan två vänner till honom. Samtidigt tycker han att det är lite läskigt att släppa den eftersom han inte vill vara för ingående, men håller med om att det är genuina och känsliga saker som folk vill höra.

Vad är er inspiration förutom människor i er närhet?

Josef: Dels av annan musik, men även annan litteratur och film och olika världshändelser, jag har ett ganska brinnande historieintresse. Det är så svårt att försöka sammanfatta det men jag tror att för de flesta textförfattare är det väl ens omgivning. Olika intryck som man sedan bara pusslar ihop, försöker göra nåt eget. Vi lyssnar ju väldigt mycket på musik och har ändå ganska bred genrekännedom.

Sedan berättar killarna vad de lyssnar mest på, och Erik tycker att de lyssnar på mycket olika.

Erik: Men gemensamt i bandet så är det väl lite RnB hit och dit, och lite Ariana Grande och ibland är det Arctic Monkeys, ibland är det U2. Coldplay, gillar ni. 

Josef fascineras av popmusik snarare än gillar den tack vare de ”formler” som har tagits fram.

Det finns många olika formler och en hel vetenskap bakom som känns att det har blivit mer påtagligt de senaste åren. Ett intro ska inte vara för långt, och det ska finnas olika dynamiska skiftningar för att folk ska förstå och tilltalas av det och ta det till sig. På många sätt kan jag tycka att musiken är mer fascinerande än vad den är bra.

Annars verkar klassisk musik vara något som de flesta i gruppen gillar och inspireras av. De ”lyssnar på bra musik och fascineras av den dåliga”.

Josef anser att i radio-popmusik är det svårt att hitta något som ”punkterar själen” och jag frågade om killarna hade en sådan låt.

Josef: Om jag skulle säga min absoluta favoritlåt någonsin är det nog ’Where the Streets Have No Name’ med U2

David: ‘Full Circle’ av Half Moon Run är cool

Erik: “This is the last time” med The National tycker jag är asbra.

Har ni någon favoritlåt av er själva?

Josef: Ooh!

Erik: Då säger jag ’Everybody Belongs to Someone’.

David: ”In Motion”.

Josef: Antingen “In Motion” eller en låt som heter ”Night Talk” (som för övrigt finns på YouTube).

Slutligen pratade de gott om något som heter Pindify:

Josef: Nu för tiden så kan ju vem som helst spela in musik, i princip vem som helst kan släppa musik och skaffa en Instagram för sitt projekt och så vidare. Men det är väldigt svårt att hitta nya verktyg för att nå ut rent viralt eller digitalt. Så David hittade den här plattformen som heter Pindify, där independent band och artister kan kommunicera med sina fans liksom. Många behind the scenes-material och sånt där. Jag tror att vi försöker hitta nya plattformar och strategier för att ta oss ut och sprida vår musik. Annars blir det att man blir så låst vid de här traditionella plattformarna liksom Youtube, Facebook och Instagram och där liksom too much noise.

Så se till att ta med en filt och lite gott att äta till Stadsparken i Örebro imorgon, 6 juni, och njut av Rosephs musik så kan jag garantera att ni får en skitbra nationaldag!

Bild: Rosephs

Commentaires


bottom of page