top of page

Intervju: Bandet Mares snart i Örebro

Jag tror ingen har missat planscherna som hänger runt om på universitetet att bandet Mares är på ingång för en spelning i Örebro. Vi på Lösnummer har fått chansen att prata med bandmedlemmen Olof och frågat ut honom om vad vi tror att ni vill veta. Mares är ett band från Uppsala som 2014 slog igenom med låten “Allt du gör och att du finns” men har även gjort superhiten “Cyklar ni så springer jag”. Bandet består av fem killar som, precis som vi, studerar olika utbildningar på universitetsnivå, men som dessutom lever livet som musiker och liveartister.

Mares startade med två helt vanliga gymnasiekillar, Micke och Fredrik (sångare), som kände för att samla ihop ett gäng kompisar och lira lite musik för att testa på hur det var att spela i ett band. De drog med sig tre av sina kompisar ned till en källare där de hittat ett gammalt trumset, ett ostämt piano och några gitarrer som de sedan satte liv i.

Det hela började simpelt med ett par vänner och några instrument som ledde dem till den stora hiten “Allt du gör och att du finns” som sedan vid  första liveframträdandet blev bandets genombrott. Kompisarna ville bara ha kul tillsammans och såg det mer som en hobby än ett framtida yrke, även om drömmen om att bli musiker alltid hade funnits där. Det var nog inte förrän skivbolagen började höra av sig efter deras genombrott som de faktiskt insåg att detta kunde bli något mer än bara ett intresse. Stora bolag hörde av sig och ville jobba med bandet, vilket för de vanliga gymnasiekillarna blev en cool upplevelse som de än idag har som ett utav de första häftiga minnena inom musikbranschen.

Men hur kom killarna egentligen på bandnamnet Mares?

– Hehe… det är en lite rolig historia. Vi hade väl spelat en månad kanske tillsammans och hade inget namn. Jag och Micke var på en gymnasiefest, en hemmafest, och sen så var där en gammal högstadiekompis till oss som heter Mares. Vi frågade honom vad han tyckte vårt nya band skulle heta och han var ju stensäker på att det var Mares. Vi svarade “Okej vi kör på det” och på den vägen är det, berättar Olof.

De fem killarna pluggar alla på universitetsnivå för att nå sina mål som akademiker inom olika ämnen. De tycker att Uppsalas studentliv är otroligt roligt och händelserikt, och trivs verkligen. Utöver att utbildning så är självklart musiken det största intresset som killarna lägger en hel del krut på. Målet är absolut inte att bli störst och bäst i branschen. Istället får vi det väldigt jordnära svaret att de vill bli så bra som bara de kan bli. Bandet vill fortsätta känna sig stolta över sig själva och det de åstadkommer inom musiken och samtidigt fortsätta att utvecklas och alltid göra sitt absolut bästa.

Sedan Mares slog igenom som 17-åringar så har bandmedlemmarnas liv förändrats en hel del, och det är under dessa viktiga tonår de fått uppleva “sjuka och roliga grejer, både på det personliga planet och inom musiken” som Olof själv uttrycker det. Ingen i bandet kunde egentligen någonting om att producera musik, utan har tillsammans fått lära sig och utvecklats på vägen. Dessa formativa år har varit tuffa, vilket de kanske är för de allra flesta, men killarna har fått uppleva saker tillsammans och tagit många chanser som lett dem till större och större scener. Idag är de alla snart 22 år, och lägger utöver sina studier numera all sin tid på att skapa musik.

Med det nysläppta albumet ”Sunnavind” är Mares nu ute på vårturné, med stopp i Örebro den 23 mars. I skrivande stund finns det fortfarande biljetter för er som är riktiga Mares-fans, eller bara vill upptäcka ett riktigt bra band. Se till att kirra din biljett innan de tar slut! Har du inte möjlighet att se bandet i vår behöver du ej misströsta: Till sommarturnén har killarna i över ett års tid arbetat fram ett helt nytt koncept. Ur kärleken för liveframträdandet och viljan att leverera en riktig show föddes tanken om att bygga upp ett nytt, eget sätt att framträda live. Det nya ska skilja sig markant från tidigare spelningar, och bandet ser fram emot publikens reaktioner.

Killarnas favoritlåtar bland de egna verken är alla från det nya albumet där de flesta låtar skiljer sig en del från de tidigare hitsen.

Skivomslag

Avslutningsvis Fick Olof svara på följande fem snabba:

Fest eller hemmakväll?

Hemmafest.

Morgon- eller nattmänniska

Nattmänniska.

Är glaset halvtomt eller halvfullt?

Halvfullt.

Instagram, Twitter eller Facebook?

Instagram.

Pizza eller tacos?

Pizza. Vår uppfattning av Mares som ett gäng jordnära musiker bekräftades vid vårt väldigt trevliga telefonsamtal med Olof. Killarna verkar ha alla tio fötter på jorden, och vi tror och hoppas på en toppenbra show här i Örebro den 23 mars!

Comments


bottom of page