Torsdagen den 12 mars klockan 10.30 presenterade Örebro studentkårs arbetsgrupp rapporten Då kvantitet kan bli kvalitet som är en presentation om studenters upplevelse av den lärarledda undervisningstiden vid universitetet.
Studenterna Simon Holmström, Joakim Johansson, Ola Lindholm och Fredrik Stillerud utgör den projektgrupp som har tagit fram rapporten om studenternas upplevelse om den lärarledda tiden. Gruppen presenterade rapporten och visade att det främst är tre institutioner som utmärker sig. Vid institutionerna HumUS, Handelshögskolan och Restaurang- och hotellhögskolan upplever majoriteten av studenterna att de har mindre än 9 timmars lärarledd tid per vecka och att de vill ha mer lärarledd tid.
Det är något någon annan kan göra Vad som är lärarledd tid kan vara en tolkningsfråga menar projektgruppen. Kajsa Milstam som studerar genusvetenskap vid HumUS ställde frågan varför gruppen valt formuleringen ”upplevda lärarledd tid” och om inte gruppen kunde gett exakta tider genom att kolla exempelvis Kronox, som visar studenternas kursscheman. – Det är något någon annan kan göra, svarade Simon och utvecklade svaret med att Kronox kan vara ett bra alternativ för ytterligare en studie i ämnet då det tar lång tid att gå igenom alla scheman i Kronox. Fredrik berättade om den webbenkät som ligger till grund för rapporten och svaren kommer från studenterna som själva fått tolka hur de ser på lärarledd tid.
Projektgruppen är medvetna om att universitetet är bunden av en nationell resursfördelning men gruppen menar att universitetet fortfarande kan göra insatser för att ge mer lärarledd tid till studenterna. Projektgruppen presenterade även fyra förslag på insatser som universitetet kan göra. Projektgruppen vill se en plan för jämn ekonomisk fördelning mellan institutionerna där samtliga institutioner har arbetar med samma premisser, universitetet bör även lägga in en fråga om upplevd lärarledd tid i kursutvärderingen, följt av en sammanställning av svaren som diskuteras med studentkåren samt att universitetet förbättrar rutinerna för uppföljning av hur pengarna fördelats. Maria Backsell, vice ordförande för Örebro studentkår, bekräftade att studentkåren står bakom rapporten men att förslagen på insatserna kommer från projektgruppen.
Upp till FUM och SFS vad som händer Nu kommer studentkårsstyrelsen lägga fram ett förslag på åtgärd vid nästa Fullmäktigemöte. Frågan om lärarledd tid kommer läggas in i studentkårens verksamhetsplan 2015/2016 och därefter är det upp till Örebro studentkårs fullmäktige, ÖSFUM att besluta om förslaget ska fastslås med eller utan punkten om lärarledd tid. ÖSFUM, som är studentkårens högst beslutade organ, kommer därefter kunna diskutera förslaget. Beslutar FUM att det är viktigt att forska vidare i ämnet kommer frågan att hamna i studentkårens verksamhetsplan 2015/2016 och studentkårens representanter kommer då prioritera frågan i sitt arbete.
Både universitetet och studentkåren menar att frågan är aktuell på lokal nivå men grundar sig i den nationella utbildningspolitiken. Maria avslutade presentationen av rapporten och berättade att andra studentkårer nu vill ta del av rapporten för att de i sin tur ska kunna genomföra något liknande på sina orter. – Är det fler studentkårer som lyfter frågan till Sveriges förenade studentkårer, SFS, kan vi i större utsträckning påverka nationellt.
Bakgrund till rapporten Till grund för rapporten ligger kårsektionen Corax som fört diskussionen att studenterna vid institutionen HumUS bör ha mer lärarledd tid i sina studier. Corax ordförande Simon Holmström menar att det stärker kvaliteten på utbildningen. Frågan lyftes på studentkårens fullmäktigemöte och det bestämdes då att en projektgrupp skulle tillsättas för att se hur den generella bilden var bland samtliga studenter vid universitetet.
/ Emmeli Flodqvist Skribent & fotograf
Comentários