top of page

I huvudet på Jürgen Degner

Jürgen Degner är en prisbelönt universitetslektor på Örebro universitet. Han är socionom och fil.dr. i socialt arbete och har tidigare under ett tiotal år arbetat både inom kriminalvård på särskilda ungdomshem och på behandlingshem för vuxna. Inom universitetsvärlden undervisar Degner inom området evidensbaserad praktik, prevention och behandling på bland annat socionomutbildningen, vid Örebro universitet. Jürgen Degner erhöll universitetets pedagogiska pris 2012, framröstat av studenterna, så gissa om han är omtyckt! Vi är glada att få lära känna honom ytterligare med denna intervju.

Hur skulle du beskriva fullkomlig lycka? En värld där alla skulle ha samma möjligheter att utvecklas – oavsett plats på jorden. Men också några extra miljoner i bakfickan genom nästa trisslott.

Vilken är din största rädsla? Att ”domedagen” faktiskt kommer en dag. Genom att alltför få, roffar åt sig allt för mycket – så att alltför många, inte får något. En liiite mer negativ klang än den Churchill förmodligen avsåg.

Vilken egenskap ogillar du mest hos andra? Flathet och en övertro på att man har alla svar.

Vilka ord och fraser överanvänder du mest? Liksom, det är ju helt sjukt – och alltför många svordomar.

Vilken person inom ditt verksamhetsområde ser du mest upp till? Den tyvärr numer avlidna professor Bengt Börjeson.

Vad anser du är studenters vanligaste misstag? Att tro att analys, muntlig och skriftlig kommunikation är en gång för alla given – nästan som en talang – utan att se vilket otroligt hårt arbete det ligger bakom att att utvecklas inom dessa områden.

Vad är din största extravagans i livet? Att få ha friska barn – och få vara med på deras resa mot vuxenlivet.

Vilken talang skulle du helst besitta? Att kunna berätta roliga historier, och underhålla, många spontant – utan att responsen blir alltför krystad och pinsam.

Vart och när var du lyckligast? När jag fick klippa navelsträngarna – dock inte på mig själv.

Om du kunde ändra en sak om dig själv, vad skulle det vara? Att kunna ta en del saker mer med lite mer ”ro” – än att brusa upp. Lite mer ”Anger management” i livet.

Vad anser du vara ditt livs största bedrift? Att ta en doktorsexamen – och lära mig gå. Detta inföll dock inte samtidigt, även om det kändes så.

Om du skulle dö och komma tillbaka som en annan person, vem skulle det vara? Som ett antal diktatorer (det finns ju några att välja på, både från förr och nu) – där jag fick möjlighet att be alla om ursäkt, och rätta till allt jävelskap jag ställt till för mitt folk.

Vad anser du vara den djupaste formen av elände? Att aldrig få vara med, eller bli tillfrågad – parat med sjuk- och fattigdom.

Vad är din favoritsyssla? Att spendera en hel helg med att mocka hästskit tillsammans med barnen och deras hästar – och däremellan bara få hänga.

Vem är din hjälte i fiktionen? Vet inte – jag läste fantomen som en liten tok när jag var liten. Det fick mig att börja träna och ta mer plats som barn.

Hur skulle du vilja dö? Pigg, men redo.

Hur vill du bli ihågkommen? Som någon positiv – någon som ville förändra.

Comments


bottom of page