top of page

”Gröten äntrar det gastronomiska finrummet”

Gröt är mer än bara stabbig havregrynsblandning. Den är både hälsosam och, med rätt tillbehör, riktigt god. Dessutom går den att variera i det oändliga. Hur det går till visar Viola Adamsson i boken Gröt & müsli. Resultatet är riktigt inbjudande och hon lyckas övertyga om att gröt faktiskt går att göra rolig.

Gröt har den senaste tiden genomgått en metamorfos. Från att ha varit sinnebilden för någon slags tråkig skräckfrukost, har den plötsligt fått äntra det gastronomiska finrummet. Inte minst talar de restauranger som viker hela sin meny åt gröten sitt tydliga språk, liksom det uppsving rätten fått i största allmänhet i vårt hälsoboostande samhälle. Därför känns det också som att det var på tiden att gröten fick en alldeles egen kokbok, som visar gemene svensk hur den där stabbiga havregrynsgröten blir ett minne blott. För i Viola Adamssons Gröt & müsli blir grötfrukosten, eller mellanmålet, en riktig delikatess.

Visserligen finns den traditionella varianten på havregryn med, men den framstår desto läckrare när den rubriceras ”Havregrynsgröt melba” och ackompanjeras av hallon och nektariner, eller serveras under ett knäcktäcke. Vidare träder också mer alternativa grötbaser fram. Skrädmjöl, havrekli, rågmjöl, bulgur, bovete, hirs, potatis och mannagryn är bara några av de alternativ som gröten kan kokas på. Sedan handlar, som i fallet med havregrynsgröten, det mesta om tillbehören. För det går ju inte att komma ifrån det faktum att gröten i sig är rätt så grå. Men med mjölk eller yoghurt, någon smaskig sylt, färska frukter och bär, sirap eller andra smaskigheter i grötskålen blir det desto mer inbjudande.

Att äta mer gröt framstår plötsligt som rätt trevligt. Ur ett studentperspektiv är det inte minst ett högst ekonomiskt beslut. Men Adamsson framhäver andra aspekter desto mer. Som doktor i medicinsk vetenskap trycker hon främst på den hälsosamma aspekten och alla de nyttigheter och näringsämnen vi får i oss via gröten. Och att den är ”som bomull för magen” är en lockande liknelse. Så kanske är det dags att damma av grötkastrullen.

Titel: Gröt & müsli Författare: Viola Adamsson Genre: Kokbok Utgiven: 2014 Förlag: Massolit förlag

/ Emelie Bröms Skribent

0 visningar

Comments


bottom of page