top of page

Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så underlättar en ugn. För dig är det ett måste & ditt begär efter den är stort. Det spelar ingen roll vilket märke eller utseende, bara du har en som fungerar. Hur ska du annars göra din kladdkaka?

Min stora passion i livet är att laga mat men just nu har jag ingen ugn. I snart 2 terminer har tomheten trängt sig på. Ingen ugn, ingen potatisgratäng. Jag lagar fortfarande mat men jag förstår inte varför det inte finns en ugn i lägenheten jag hyr, som är en nyproduktion. Idag är det enklare än någonsin att få användning av den. Receptet är bara en sökning ifrån dig. Knappra in i sökrutan vilka ingredienser du har, så får du recept att använda dig av. Jag har under mina 22 år bott på en båt & fått kärleksmums serverad till mig mitt ute på Atlanten, bott i en by med invånarantalet 800 & bott på ett hostel mitt bland Malagas gator, där avsaknaden av en ugn inte funnits. Jag har under alla mina år tagit ugnen för givet, men inte längre.

Som student har man en “go to” rätt, när man inte orkar anstränga sig särskilt mycket, men CSN:et räcker inte till både alkohol & äta ute. Det är allt mellan fryspizza till lasagne till ugnspannkaka. Vad har dessa gemensamt? Jo, de tillagas i ugn.

Min kreativitet när det kommer till mat tar sällan stopp, jag hör något där, läser en grej där & vips är en måltid framdukad. Jag vet inte hur det är med er, men ibland är det det godaste du ätit & du önskar att du hade någon att dela den med. Medan andra gånger äter du den för att du inte vill slänga mat & inte har råd med något annat. Men utan ugn, är maträtterna begränsade. Jo visst, det finns absolut många rätter utan ugn, men har en ingen ung, kan en inte drömma om möjligheterna till att laga en speciell rätt även om du aldrig skulle göra den av olika anledningar.

Jag vet att bordsugnar finns. Det har jag vetat sedan jag köpte min egna tidigare i år. Men jag bor på 23 kvm & mitt kök är mitt vardagsrum & sovrum. Min säng är min soffa. Mitt bord är både matplats & TV-bänk. Den får helt enkelt inte plats. Fördelen med en bordsugn är att den är just liten & kan stuvas undan i mitt skåp. Den blir som en hylla, där mina andra grejer som inte behövs, hamnar ovanpå. Grävs den fram, står den i hallen på det kaklade golvet & delar plats med mina skor. Den är enkel att bara plugga in & använda när den väl står i hallen. Min ugn var dessutom rätt billig så jag har kvar den ifall om suget efter potatisgratängen blir allt för stor, (har inte hänt ännu).

Vad jag gör för att arbeta mot mitt mål: att leva med en ugn. Min plan är att flytta & högst upp på kravlistan är ugnen. Men det är inte den enklaste grejen. För det första har jag 3 månaders uppsägningstid. För det andra vill jag inte bo på bottenvåningen, som jag gör nu.

Jag vet att jag inte är den enda utan ugn bland kvarteren i Örebro. Jag har använt ugnen sedan urminnes tider. Alla kladdkakor jag gjort under åren, alla olika matexperiment jag har provat, med både goda & rent av äckliga resultat. Hur går det för er där ute utan ugn? Klarar ni er eller saknar ni doften av hemmagjord potatisgratäng? Jag vet att jag saknar den i alla fall. 

Vad skulle du vara utan mig? Om du bara visste vad du kan göra med mig. Jag kan ge dig dina galnaste fantasier eller bara en enkel plåt med nachos. Jag passar i din lägenhet, bättre än någon annan. Jag är inneboenden du inte berättar om. Jag är din smutsiga hemlighet, som du inte rengör. Jag är ugnen i ditt liv.

Text & foto: Manna Wallman

11 visningar

Comments


bottom of page