top of page

Gästkrönika: Studentstaden Örebro – där du (troligtvis) inte är ensam om att vara arbetslös

“Kom förbi Krakatorget idag 11.30-13.30 och svara på en enkät om studentstaden Örebro så är glassen din. Eller svara på enkäten redan nu!”

Jag ser inlägget i Dom kallar oss studenter och trycker på länken. Svarar på enkäten trots att jag sitter i min lägenhet på Väster och absolut inte kommer ta mig till Krakatorget för att hämta en glass. Enkäten tar upp det som legat och skavt i mig sedan sommaren 2021 då jag tog min kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap från Örebro universitet: karriärmöjligheter efter utbildningen.

På campus kryllar det av studenter som äter glass får jag berättat för mig. Det är en solig dag, så bilden jag får för mitt inre är idyllisk. En lång ström av studenter på väg till Kraka. Upptagna bänkar överallt för att alla vill sitta ute och njuta av glassen innan de ska in på en föreläsning. Ungefär som när Pressbyrån har halva priset på glass, tänker jag. Inlägget i Dom kallas oss studenter uppdateras med en mening om att glassen nu tyvärr är slut. Jag undrar vilken glass de bjudit på, vad alla andra har svarat på enkäten, om de också tycker som jag. Har de redan fått jobb, och vad har de i så fall pluggat? Vad behöver man plugga för att göra karriär?

Jag har fortfarande inget jobb. Det har gått ett år och jag ser på Linkedin hur mina kurskamrater firar sina nya anställningar eller att de har jobbat ett år på samma arbetsplats. Ja, jag började plugga igen istället – och dessutom en utbildning som kan leda till mitt drömjobb – men jag kan ändå inte låta bli att känna mig avundsjuk. Avundsjuk, ganska värdelös och korkad, men framför allt stressad. Stressad över hur det ska bli i höst om jag inte får fortsätta på mitt sommarjobb. Borde jag börja leta jobb i en annan stad, trots att jag gärna vill bo kvar i Örebro några år till? Jag är så satans jävla trött (lika trött som alla andra borde vara på att jag svär i typ varenda jävla text jag skriver) på att leva på CSN. En inkomst på 10 000 kronor i månaden är slitsamt efter sex år. Tio tusenlappar i månaden funkar inte när man vill köra bil, dricka öl, gå på konserter och åka till Köpenhamn.

Så jag fyller i enkäten trots att det inte ger mig någon glass. Känner mig som en duktig medborgare som ska vara med och utveckla Örebro till en bättre stad. “Vilka områden tycker du är viktigast för att Örebro ska vara en så bra studentstad som möjligt?” “Vad tycker du är extra bra i Örebro?” “Vad tycker du behöver bli bättre i Örebro?” På varenda fråga finns ”karriärmöjlighet efter utbildningen” som svarsalternativ. Jag kryssar i det på två av tre frågor. Det där skavet gör lite mindre ont då, för kanske betyder det att jag inte är ensam. Kanske betyder det finns andra som också sitter ett år efter sin examen utan jobb.

4 visningar

Comments


bottom of page