Ovanligt många ärenden skulle komma att tas upp på premiärfullmäktige (FUM). Mötet bjöd på gott engagemang, små praktiska bekymmer, hårfina röstningar och flera spännande beslut för Örebro studentkår. Nedan följer en rapport från mötet.
Terminens och verksamhetsårets första fullmäktigemöte ägde under tisdagskvällen rum via Zoom. Mötesordförande Nicolaie Kattah hälsade kl. 17:15 alla välkomna och gick igenom förutsättningarna för alla digitala mötesverktyg.
Mandaten är fördelade på antalet medlemmar i kårsektionen, vita rutor innebär tomma mandat – alltså att kårsektionen inte deltog med alla de röstberättigade representanter i fullmäktige som de har rätt till. De här röstberättigande fullmäktigeledamöterna var närvarande:
De inledande formaliapunkterna drog ut aningen på tiden, men allteftersom verkade mötet bli mer vant med formatet kring digital röstning. Första ärendet handlade om dåtiden, närmare bestämt förra verksamhetsårets verksamhetsberättelse. Fd. ordförande Abdirizak Yusuf Muhamed berättade om ett utmanande och oväntat, men samtidigt lärorikt år. Innan verksamhetsplanen godkändes av fullmäktige lämnade Abdirizak uppmaningar till fullmäktige att minnas det långsiktiga arbetet och att fortsätta driva sina frågor genom att skicka in ärenden.
DEN TIONDE KÅRSEKTIONEN
Därefter var det dags för en av mötets heta frågor. Kårstyrelsen hade lämnat in en så kallad proposition om att låta Medicinska Föreningen i Örebro (MFÖ) bli en ny kårsektion under Örebro studentkår. MFÖ är i nuläget en förening för studenter som studerar vid Institutionen vid Medicinska Vetenskaper (IMV) – alltså läkarstudenter. Propositionen innefattade det tydliga villkoret att MFÖ behöver först upplösa sin nuvarande organisation inklusive sitt organisationsnummer. Kårstyrelsen sa själva att det handlade om att sträcka ut en hand till MFÖ. Formuleringen för propositionen väckte dock stor debatt då flera ledamöter menade att ytterligare villkor också behöver specificeras tydligare i själva formuleringen.
Efter ett antal vändor fram och tillbaka (och med en dryg halvtimmes middagspaus inklämd mellan diskussionerna) var det klart vad det faktiskt skulle röstas om. Fullmäktige gav då – med en enda rösts marginal – bifall till det förändrade förslaget som kan sammanfattas såhär:
– Villkoren kommer bland annat innefatta ett namnbyte, avslöjar Kristin Törnqvist från kårstyrelsen till Lösnummer efter fullmäktigemötet.
Det återstår nu att se hur processen fortgår. Kommer det ta stopp på någon punkt eller kommer fullmäktige vara redo till beslut under nästa möte i december? Kommer det rentav bli ett extrainsatt fullmäktigemöte innan dess? Processen som utgör punkt 4 i bilden ovan kan de facto anses vara redan färdig. – Fullmäktige kan falla tillbaka på tisdagens beslut efter att de röstat om villkoren, förklarar mötessekreterare Hanna Swingborg efter mötet för Lösnummers utsände.
BRA FLYT
Lösnummer presenterade också en verksamhetsberättelse från organisationsarbetet förra året som godkändes av fullmäktige. Därefter var det dags för ett ärende i form av en motion skriven av Robin Svennberg (Teknat). Motionen uppmanar kårstyrelsen att starta ett utredningsarbete kring huruvida Örebro studentkår kan ha en central näringslivsfunktion likt flera av kårsektionerna.
Detta för att hitta egna vägar mot stärkta ekonomiska tillgångar för organisationen istället för att förlita sig på bidrag som ökar studentkårens beroendeställning gentemot främst universitetet. Kårstyrelsen själva ställde sig redan innan mötet positiva till förslaget och det räckte för att övertyga fullmäktige om att det var en bra idé att utreda. Motionen gavs bifall.
Flytet fortsatte in på nästa ärende, den skriftliga fråga (s.k. interpellation) som ställts till styrelsen för Örebro Kårhus och dåvarande studentkårsordförande Abdirizak Yusuf Muhamed angående en personalfest på Örebro Kårhus tidigare i maj. Interpellationen var inskickad av Sesam och föredrogs av Julia Carnehagen. Den frågade bland annat hur dialogen mellan Örebro Kårhus och Örebro studentkår såg ut i samband med personalfesten och i kontext till det beslut som då förhindrade aktiviteter likt personalfester.
Örebro Kårhus och Abdirizak gav skriftligen svar att Örebro Kårhus som eget aktiebolag kunde göra det här valet och att inga styrdokument från ägarna Örebro studentkår innebar att de innefattades av det nyss nämnda beslutet kring studiesociala aktiviteter. Sesam och övriga fullmäktige var nöjda med det skriftliga svaret och ansåg tillsammans frågan vara besvarad.
DISKUSSIONER UNDER SEKRETESS
Sesam skickade också till mötet in tre diskussionspunkter som under den närliggande tiden innan fullmäktige diskuterats i olika forum. På fullmäktige gavs ett sista utrymme för diskussionerna på ett antal ämnen:
Först ut var en diskussion kring arbetet med studentkårens fristående tidning, den du läser just nu. Samtalen fördes mellan föredragaren Freja Björkgren (Sesam), undertecknad (Lösnummers chefredaktör Oskar Geijersson), Cecilia Lai (Serum) och Maja Carlén (Sobra) kring tidningens objektivitet och redaktionens arbetsbelastning samt arbetsfördelning.
Diskussionen om studiesociala aktiviteter var också en på förhand het potatis på mötet. Pontus Nilsson (Sesam) föredrog för ärendet. Det beslut kring studiesociala aktiviteter inom organisationen som gäller oktober ut har Lösnummer tidigare skrivit om. På frågan om hur kårstyrelsen tänkte kring det kommande beslutet för nästa period hänvisade kårstyrelsen till att de valt att sekretessbelägga deras interna diskussioner.
En anledning var att ”inte ge falska förhoppningar om beslutet innan det är taget.” Sekretessbeläggningen är möjlig för kårstyrelsen att göra enligt stadgarna men det gick att uppfatta tydligt att en del ledamöter blev aningen snopna när de inte fick den insyn de efterfrågade. Beslutet om fortsatt stoppade studiesociala aktiviteter måste tas innan oktober är slut och när det sker kommer Lösnummer återkomma i ärendet.
Sist bland kvällens ärenden var diskussionen om kursutvärderingar, föredragen av William Kroon (Sesam). Han verkade nöjd med de diskussioner som också förts tidigare med berörda aktörer och mötet nöjde sig också med det. Tillsammans inom studentkåren görs ett arbete med att förbättra kursutvärderingarna. Med alla ärenden avklarade passade en av de mer rutinerade fullmäktigerävarna Robin Svennberg (Teknat) på att upplysa om åsiktstorgets vikt för att alla ledamöter ska vara förberedda och insatta i ärendenas detaljer.
Kort därefter när klockan slog 20:27 avslutades mötet och första fullmäktigemötet 20/21 var avklarat.
コメント