top of page

Från Örebrostudent till publicerad författare

För tre år sedan hängde hon på kåren, spelade in podden Studentliv och skrev på sina berättelser under föreläsningar. Nu har hon debuterat med sin första roman. Häng med när Olivia Alhällen, före detta Örebrostudent och redaktionsmedlem på Lösnummer, berättar om studietiden, tidningen och vägen som ledde henne till att bli publicerad författare.

När jag träffar Olivia, som studerade i Örebro mellan 2015 och 2018, reflekterar hon positivt över sin studietid.

– Tiden går väldigt fort inser man såhär i efterhand. Jag pluggade personalvetarprogrammet och tycker det var en väldigt lärorik tid, dels för att man för första gången fick plugga och lära sig mycket, berättar hon.

Men framförallt tycker jag att det jag bär med mig idag är de vänner jag fick och de mer roliga upplevelserna som att hänga mycket på Kåren, vara involverad i introduktionen och att driva podd för Lösnummer. Det är väl egentligen de delarna som jag tar med mig idag och som jag tycker har varit allra roligast.

Hon ser leendes tillbaka på sin tid på Örebro universitet och konstaterar att hon gjorde ett bra val.

Örebro universitet är ett väldigt bra universitet och har ett bra studentliv som utvecklades väldigt mycket under mina tre år, så att det blev ännu mer “populärt” att plugga just i Örebro. Jag har varit riktigt nöjd med min studenttid där.

Under sin studietid drev Olivia, tillsammans med sin kompis, podden Studentliv som behandlade ämnen som rörde livet som student. De fick idén om att starta upp detta när Lösnummer gick ut och presenterade sig för hennes klass, och hon minns att hon nappade när det nämndes tillgång till en studio.

Så pratade jag ihop mig med min klasskompis, och så kände vi att det här med att driva podd var väldigt roligt. Det var ju ingenting som hade gjorts tidigare, minns Olivia. Det låter jätteklyschigt, men kulturen var sån att inga idéer var dåliga, inga idéer var för stora. När vi slängde iväg mailet om den här podden fick vi ett positivt svar direkt, utvecklar hon.

I samband med att de drog igång podden fick Olivia och hennes kompis även gå med i Lösnummers redaktion.

Det var jättekul att känna att man var en del av ett sammanhang där det var många kreativa personer, reflekterar hon. – Man fick vara kreativ och man fick utrymme att bolla idéer och att få producera precis vad man vill.

Efter examen har Olivia, i linje med sin utbildning, påbörjat en karriär som personalvetare.

Jag har jobbat inom rekrytering. Först ett år på Poolia, sen bytte jag jobb igen och fortsatte på rekryteringsbanan innan jag nyligen hoppade på ett helt nytt jobb där jag jobbar inom HR, alltså mer brett, förklarar hon.

Parallellt med en karriär inom personalvetarbranchen har Olivia skrivit en bok som nyligen publicerats av Idus förlag. Boken riktar sig till målgruppen 9-12 år.

Det är en bok för unga läsare. Den handlar om svåra ämnen som jag försöker skriva om på ett enkelt sätt. Boken handlar om psykiskt ohälsa, om hemligheter, om sorg och om invandring, berättar hon.

När jag träffade Olivia har hon precis fått hem 200 kopior av sin bok.

Det känns faktiskt helt galet att för första gången få hålla i sin bok.


Bild: Johanna Eriksson Bild: Johanna Eriksson 


Jag frågade Olivia när hon kom på idén om att bli författare. Hon svarade att hon tror att hon aldrig egentligen gjorde det. Det är inte att bli författare som är anledningen till att hon skriver.

Jag tror inte att jag någonsin har tänkt tanken att jag vill bli författare, utan jag skriver för att jag behöver skriva. Det är ett intresse jag har och skrivandet har funnits med mig så länge jag kan minnas. Att bli författare, vilket jag tycker känns märkligt att säga, är bara en bonus tycker jag.

Hon ser tillbaka på sin studietid

Min tid på Örebro universitet och inom Lösnummer präglade väldigt mycket mitt skrivande. Jag skrev hela tiden under de här tre åren, tyvärr även under föreläsningar ibland om jag tyckte det var ointressant.

Till dagens studenter vill Olivia ge rådet att göra det en själv tycker är kul under sin studietid.

Alla tycker inte det är kul med introduktionen, alla tycker inte det är kul att hänga på kåren och alla tycker inte att det är kul att engagera sig i olika föreningar. Gör det du vill göra under din studietid och lägg tid på det du tycker är viktigt för att du ska må bra, säger hon.

Hon konstaterar även, tre år efter sin examen, att allt ändå blir bra i slutändan. Hon avslutar:

Jag tycker inte att man ska fundera så mycket på framtiden, utan det löser sig. Faktiskt.

___________________________________________________________________________________________________

Fotograf: Johanna Eriksson


6 visningar

Comments


bottom of page