top of page

”Filmen säger inte riktigt vems film det egentligen är”

Wallace hittar lyckan igen när han träffar Chantry. Enda problemet är att hon redan har pojkvän, men bestämt vill ha Wallace som sin bästa vän. What If är en mysig romantisk komedi om två personers livsöden och ställer frågan om en kille och tjej verkligen kan vara bara vänner. 

Wallace, Daniel Radcliffe, dumpade både sin tjej och läkarstudierna när han insåg att han höll på att bli som sina föräldrar. Ungefär ett år senare börjar han hitta tillbaka till lyckan när han på en fest träffar Chantry, Zoe Kazan. Trots att Chantry redan har en pojkvän fortsätter de träffas och blir bästa vänner. Ju längre tiden går, ju svårare får dock Wallace att glömma sina känslor för Chantry.

Går det faktiskt att vara bara vänner som tjej och kille? What If ställer en av de äldsta frågorna människor ställt sig. Det hade varit intressant att se vad som hände med den frågan om Wallace inte fick känslor för Chantry från första stund. Nu handlar frågan nästan mer om huruvida man kan sluta älska sin bästa vän när man vet att det aldrig kommer hända någonting. En fråga som är minst lika intressant.

Problemet med filmen är att den inte riktigt vill bestämma sig för vems film det egentligen är. Wallace är utan tvekan huvudperson, men många gånger går vi ifrån hans historia och får istället följa Chantry. Varje gång någonting blir jobbigt är det Chantry som får genomgå det och inte Wallace. Det största Wallace får kämpa med är vad han ska göra med sina känslor för Chantry, vilket kan vara jobbigt nog men som i längden blir ganska långtråkigt att titta på då han bara diskuterar samma sak med sin bästa kompis om och om igen. I slutändan blir det därför Chantry som är den mest intressanta karaktären att följa, det är hon som har mest att förlora och ställs inför de största valen. Förutom att kämpa med sina allt starkare känslor för Wallace måste hon även kämpa med att hålla sin relation med pojkvännen levande och frågan om hon ska tacka ja till sin befordran hänger hela tiden över hennes huvud. Wallace kan hela tiden gå tillbaka till sitt liv som det var, medan Chantry måste välja om hon ska ta nästa steg i livet eller stå till och trampa på samma ställe som tidigare. Just nu står Wallace lite för komedin och Chantry för dramat.

Trots detta problem är What If en ganska mysig romantisk komedi. Det är inget större krav på att åskådaren ska behöva tänka så mycket, samtidigt som ingenting skrivs direkt på näsan. En ganska behaglig film att förlora sig i och det är nog många som kan känna igen sig i både Wallace och Chantry. Kort och gott är detta en perfekt film att gå och se en kväll när plugget känns extra jobbig.

Kort om filmen

Titel: What If Genre: Romantisk komedi Regi: Michael Dowse Skådespelare: Daniel Radcliffe, Zoe Kazan, Adam Driver m.fl. Premiär: 22 augusti

/ Emma Åkerlind Skribent

0 visningar

Comments


bottom of page